Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
17. 8. 2021 Vaření
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle nízkokalorická zelenina má v kuchyni prakticky univerzální použití. Dá se zpracovat klasicky, třeba jako placky nebo součást perníku, ale taky netradičně do pomazánky, tataráku či na způsob matjesů. Inspirujte se našimi vybranými recepty!
Placky a placičky
Jednoduché, rychlé a moc dobré jídlo. Placky z mouky, luštěnin či brambor dělávali naši předkové již tradičně, cuketa jako hlavní surovina tenhle pokrm vylepšuje. Přidat můžete také slaninu, strouhaný sýr, bylinky, anebo udělat cuketový „bramborák“ s majoránkou a česnekem. Zajímavou variací jsou i cuketová kolečka v těstíčku.
Cuketové moučníky
Ve všech těstech funguje cuketa podobně jako nastrouhaná jablka, což znamená, že perník, buchtu nebo koláč učiní vláčnějším a kromě toho zajistí i více vlákniny. Nejsnazší je právě perník, do kterého stačí jen smíchat všechny suroviny. Pikantnost zajistí marmeláda. Podobně je na tom i cuketová buchta, provoněná rumem. Pro cuketový koláč zase můžete využít ty druhy ovoce, které máte zrovna na zahradě, anebo jsou levně k mání.
Zapečená cuketa
Chcete-li naopak z trouby vytahovat slané dobroty, upečte třeba klasickou slanou buchtu na plech, aneb oblíbený cukteťák, v naší verzi ještě vylepšený klobáskou. Případně cuketu vydlabejte a naplňte mletým masem. Skvělým lehkým letním jídlem jsou i zapečené brambory s cuketou.
Cuketa jako příloha
Kedlubnové zelí znáte, už jste ale ochutnali cuketové? Je fantastické k sekané, pečenému vepřovému masu nebo dokonce ke kachně a můžete je i zavařit na zimu. Máte-li rádi pikantnější chutě, zavařte naopak cukety se sladkokyselým nálevem. Hodí se všude tam, kde byste jinak použili třeba kyselé okurky.
Pro fajnšmekry
Patříte-li mezi skalní fanoušky cukety, pak vás možná zaujmou recepty na cuketovou pomazánku, naložené matjesy, které skutečně chutnají jako ryby, anebo parádní cuketový tatarák. Na rozdíl od toho hovězího, je cuketový tatarák zdravější, chuťově přitom může se svým masovým předchůdcem klidně soutěžit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brokolicové gnocchi si zamilujete: Příprava je snadná, chuť luxusní, s malým trikem je navíc budete mít jako z restaurace
Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec
Pět tipů na využití květů černého bezu: Vyzkoušejte nápoje, dezerty i smažené těstíčko