Dvanáct nejlepších jídel z rajčat: Dáte si klasickou omáčku, studenou polévku nebo tataráček?
19. 8. 2021 Vaření
Máte na zahrádce také hodně rajčat a už nevíte, co s nimi? Anebo zkrátka jen patříte mezi milovníky této zeleniny a rádi si ji užijete, když je sezona? Ať tak nebo tak, připravili jsme dnes pro vás dvanáct nejoblíbenějších receptů na dobroty s rajčaty. Nechte se svést!
Zdraví v každém kousku
Jak už jsme psali dříve, rajčata jsou bohatá na vitamíny A, B, C a E a červené barvivo lykopen. Podle knížky Ovoce a zelenina jako lék konzumace této zeleniny posiluje imunitu, pročišťuje organismus, působí proti infekcím a omlazuje buňky. Jak uvádí magazín Vím, co jím, jedna 300g porce rajčat pokryje téměř celou doporučenou denní dávku vitamínu C a necelou třetinu denní dávky vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání oči před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením a díky obsahu lykopenu nám rajčata pro změnu napomáhají ke snadnějšímu a zdravějšímu opálení. A aby toho nebylo málo, je v nich taky hodně vlákniny a vody, proto jsou rajská jablka ideální na hubnutí. Suma sumárum, ať si je dáte syrové k snídani, vařené k obědu nebo pečené k večeři, nikdy neuděláte chybu! Nabízíme vám dvanáct receptů, ze kterých si jistě vybere každý:
Pomazánky nejen na chleba
Jistě, chleba s máslem a nakrájenými plátky rajčat je lahůdka, na kterou od nás recept nepotřebujete. Ale pro důmyslnější pohoštění to chce něco víc. Zkuste třeba tataráček, připravený ze syrových a sušených rajčat, nebo „zabijte dvě mouchy jednou ranou“ a připravte si rajčatové topinky s cuketou a vejci. A pokud máte rádi dipy, udělejte rajčatovou salsu s koriandrem.
Rajské polévky
Andaluzské gazpacho ze syrových rajčat je dokonalost sama, jestli jste tuhle studenou dobrotu ještě neochutnali, neváhejte! Podobně výtečná, byť tentokrát už klasicky teplá, je rajčatová polévka s parmazánem a krutonky. Chystáte-li slavnostnější menu, zkuste polévku z pečených rajčat s lososem.
Omáčky
Rajská s kolínky nebo knedlíkem, to je klasika, která nikdy nezklame. Vylepšit se dá skořicí, karamelem nebo perníkovým kořením. Jinou verzí je pak rajčatová omáčka s bazalkou, která se hodí na italské těstoviny. Vyberte si podle své chuti:
Plněná a pečená rajčata
Pečená rajčata jsou něco jako jednička s hvězdičkou. Teplem totiž rajčata jednak uvolní více lykopenu, jednak taky zesládnou. Obzvlášť skvěle to jde s cherry rajčátky, ale i klasická rajčata si v této úpravě užijete. Můžete je naplnit čímkoliv, od rýže pře mleté maso až po zeleninu, anebo upečte rajčata jen posypaná bylinkami a pak je přidejte třeba k těstovinám nebo je dejte do salátu, který tak získá zajímavý šmrnc!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Pečená jablka Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně… Číst více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Churros z odpalovaného těsta: Připravte si španělskou dobrotu podle videonávodu
Churros, tedy silnější dlouhé sladké tyčinky obalené v cukru, jsou vyrobené z odpalovaného těsta. Toto těsto je po usmažení vláčné a jen několik… Číst více
Odpalované těsto: Lze ho využít ve sladké i slané kuchyni. Přesvědčte se sami
Moučníky z odpalovaného těsta jsou velmi jemné, nadýchané, přesto dostatečně pevné, aby v nich vydržel lahodný krém a nerozmočily se. Také z tohoto… Číst více
Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení
Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou… Číst více
Sushi rolky na Silvestra 2022: Podle zkušeného sushi mistra Lukáše Neckáře je zvládnete levou zadní. Takhle snadné to je
Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit… Číst více
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více