Kouzlo starých časů: Upečte si fantastické povidlové šátečky bez kynutí! Hotové jsou do hodinky!
24. 8. 2021 Vaření
Povidlové buchty, koláčky nebo šátečky, to je klasika české kuchyně, kterou milují děti i dospělí. Ale co když na dlouhé kynutí těsta nemáte čas nebo náladu? Máme pro vás skvělý recept, se kterým připravíte nadýchanou dobrotu v cuku letu!
Sladká povidla
Jak už jsme psali dříve, povidla jsou téměř českou a moravskou specialitou a za starých časů byla právě tahle hutná sladká pomazánka druhým nejčastějším způsobem uchovávání ovoce. Dodnes se v některých vesnicích dochovaly dosud funkční povidlárny, tedy speciální domky či místnosti s výbavou určenou přímo na vaření povidel. Dnes jsou samozřejmě modernější způsoby přípravy, třeba pomalé pečení povidel v troubě, ale obliba téhle dobroty je pořád stejná. A široké je i využití v kuchyni. Kromě namazání na chleba se povidla fantasticky hodí pro plnění buchet, koláčů i šátečků, dále dodají grády různým omáčkám, třeba staročeské trnčené nebo rajské. Ale nejvíc si tuhle švestkovou lahůdku pochopitelně užijete ve sladkých moučnících. Jeden takový jsme si dnes pro vás připravili.
Mohlo by vás zajímat
Šátečky s drobenkou
Tohle pečivo má všechna nej, na která si dokážete vzpomenout: lahodné máslové, ale přitom nadýchané těsto, skvělou sladce pikantní náplň i křupavou drobenku na povrchu. A aby toho nebylo málo, ještě jsou šátečky rychle hotové. Ačkoliv při přípravě použijete droždí a dokonce necháte pár minut vzejít kvásek, tím veškeré čekání končí. Pak už hned můžete zpracovat těsto. O nadýchanost se postará trouba. Přesný postup, jak na to krok za krokem najdete v našem videu:
Náš tip:
Chcete-li aby koláčky vydržely déle vláčné a ještě krásně voněly, potřete je ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Na 100 g másla použijte 50 ml rumu. Pokud vám to něco připomíná, tak máte pravdu, směsí másla, rumu a vanilky se tradičně po upečení „kropí“ pravé valašské frgály!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Kozí nebo beraní rohy ve sladkém nálevu s rozinkami: Tento recept doporučujeme vyzkoušet
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Pečená švestková povidla se skořicí a badyánem, to je dobrota téměř bez práce. Víte, jak ji připravit?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků