Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
27. 8. 2021 Vaření
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není taková zima, abyste si nemohli užít příjemný večer u grilu. Pokud místo masa dáváte raději přednost sýrům, zkuste oštiepky. Je to příjemné zpestření mezi všemi těmi hermelíny, navíc díky uzenému nádechu zachutnají i zapřisáhlým „masožroutům“.
Připravovaný na Slovensku i na Valašsku
V češtině pro něj používáme slovo oštěpek, jeho původní název ale zní oštiepok, jde totiž o tradiční slovenský sýr, který je oblíbený i na východě Moravy na Valašsku u slovenských hranic. Valašské kmeny začaly přicházet na toto území, na Slovensko a do jižního Polska v období od 14. do 17. století z Rumunska. Kromě specifického nářečí, krojů a hudby si přinesly i svůj pastevecký a salašnický způsob života a zálibu v chovu ovcí. Jak se píše na stránkách Muzeumvalassko.cz., právě Valaši chovali specifické plemeno ovcí, které zvládlo žít na pastvinách po celé léto. A rovnou na horských pastvinách v salaších se také zpracovávalo ovčí mléko a připravoval se z něj nápoj podobající se kefíru, žinčica, nebo se z něj dělaly sýry jako oštiepky, parenica a korbáčiky. Výroba oštěpků je doložena od 18. století na obou stranách hranic, tedy na Slovensku i na Moravě.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalý sýr na grilování
Oštiepok patří k oblíbeným grilovacím sýrům, které se často nabízejí na různých festivalech nebo akcích. Jeho předností je, že se nerozteče a navíc má výraznou chuť, takže není třeba k němu přidávat další koření. A pokud na něj dostanete chuť za chladných večerů, ani ten gril rozdělávat nemusíte. Dá se totiž snadno opéct i na pánvi. Oštiepok se vyrábí v mnoha velikostech od malých sýrových „jednohubek“, které jsou na opékání ideální, až po velké kusy. Nikoho asi nepřekvapí, že se oštiepky původně vyráběly pouze z ovčího mléka, nyní se přidává někdy i kravské. Na Slovensku je povoleno přidat až 80 % kravského mléka, v polském oscypeku ale jen 40 %. Oštiepok patří mezi pařené sýry, vyznačuje se polosladkou a lehce nakyslou chutí.
A jak probíhá výroba? Oštěpok se vyrábí z čerstvého sladkého sýra, který se vtlačí do ručně vyřezávané předem nahřáté dřevěné formy, kde se nechá odležet. Z tohoto původního procesu výroby je, jak je uvedeno v publikaci Domácí sýry Petry Rubášové, odvozen i název sýra. Z čerstvého hrudkového sýra se totiž “odštípaly“ kousky a vkládaly se do forem. Právě díky nim mají oštiepky krásné zdobení. Následně se sýr vybere z formy a ponoří do teplé slané vody, kde se rovněž nechá tak dlouho, dokud sůl nepronikne úplně do vnitřku oštiepku (až 20 hodin). Poté se sýr vyjme a nechá proschnout zavěšený v síťce až dva dny na vzduchu. Díky ponoření do slaného nálevu a následnému sušení na povrchu trochu zežloutne a okorá, ale prodlouží se i jeho trvanlivost. Nakonec se sýry mohou udit studeným kouřem, což jim dodává krásnou zlatohnědou barvu a specifickou uzenou chuť. Nejlepší jsou samozřejmě oštiepky dělané ručně tradičním (salašnickým) způsobem. Slovenský oštiepok je nositelem ochranné známky na chráněné označení původu, stejně jako polský oscypek. Ten se smí dokonce vyrábět pouze ručně, a to jen od května do září a má i přesně stanovenou velikost a váhu. Slovenské oštiepky mohou mít různé tvary i velikosti – může jít o šišky, vejce i válce. Na grilování jsou vhodné ploché tvary, větší oštiepky mají využití ve studené kuchyni nebo jsou vhodné na zapékání.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti