Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
8. 9. 2021 Vaření
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky? Podobné a možná i mnohem lepší chuti dosáhnete i u polévky, v níž dršťky nahradíte houbami. Z těch českých se do ní hodí kotrč, bedly, masáky nebo václavky, vyhlášená je také „dršťkovka“ z hlívy ústřičné, kterou koupíte i v obchodě.
Z hlívy, václavek nebo kotrče?
Polévky z hub jsou dokonalým podzimním jídlem. Zahřejí, jsou rychle připravené a v kombinaci s pečivem nasytí na večeři a menší jedlíky i na oběd. Falešná dršťková se připravuje nejčastěji z hlívy ústřičné, která se běžně prodává v supermarketech, což může být výhoda, když se vám výlet do lesa nepovede a vrátíte se s prázdným košíkem. Podle webu Pharmanews.cz navíc hlíva výrazně prospívá našemu zdraví, neboť posiluje imunitu a chrání před různými virózami, což s pomalu se blížícím podzimem jistě oceníte. Do „dršťkovky“ ovšem můžete využít i jiné druhy hub. Nyní v lese najdete spoustu bedel a masáků neboli muchomůrek růžovek. Jen v případě těchto hub buďte obezřetní a sbírejte je jen, když je opravdu dobře znáte. Snadno je totiž zaměníte s houbami nejedlými i jedovatými. Bedly a masáky se většinou připravují smažené, výborně se ale hodí i do polévky. Masák navíc vyniká svou výjimečnou chutí, která trochu připomíná maso. Z těchto hub se používá jen klobouk a jejich výhoda je, že se nemusí dlouho dusit, jsou velice rychle měkké.
Mohlo by vás zajímat
Díky své pevnější konzistenci, která víc připomíná dršťky, jsou do polévky vhodnější václavky. Tyto houby najdete s trochou štěstí v lese již od června, ale jich čas nastává až na konci září, kolem svátku svatého Václava (28. 9.) Rostou na živých i odumřelých kmenech a většinu ve velkých trsech, takže máte ihned plný košík. Menší nevýhodou je jejich trochu trpká chuť, ta ale v polévce nevadí. Do falešné dršťkové rozhodně využijete houbu, na kterou v lese narazíte vzácně – aromatický kadeřavý kotrč. Svým tvarem připomíná trochu mořskou houbu a vyniká lahodnou lískooříškovou chutí. V lese jej můžete najít až do konce listopadu a jeho předností je, že jej nemusíte ihned zpracovat. V lednici vydrží až týden. Nejhorší je na něm jeho čištění, ale i to se dá zvládnout pod proudem tekoucí vody a pomocí kartáčku.
Vylepšete ji sádlem i uzenou paprikou
Pokud máte některou s těchto hub a chystáte se uvařit falešnou drštkovou, zkuste ji podle staročeského receptu z knihy V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. Jak na to? Připravte si 400 g hub, 1 litr vývaru z masa, 2 lžíce mouky, lžíci sádla, majoránku, papriku, česnek, pepř, sůl. Houby očistěte, rozkrájejte na větší kousky, poduste je a poté je vyjměte a nakrájejte na nudličky podobající se dršťkám. V hrnci rozpusťte sádlo, nasypejte na něj mouku a osmahněte zlatavou jíšku, zřeďte ji vývarem a důkladně prošlehejte, aby nevznikly v polévce hrudky. Přidejte do polévky dva stroužky česneku utřené se solí a majoránku. Dochuťte paprikou a pepřem. Když se jíška povaří, přidejte podušené houby a ještě trochu na tuku zpěněné papriky. Pokud byste si polévku chtěli trochu vylepšit, můžete si na sádle předem osmažit najemno nasekanou cibulku a navíc ještě nakrájenou slaninu, špek nebo třeba paprikovou klobásu. Další chuťový rozměr dodá polévce přidání uzené papriky místo klasické. Chcete-li se naopak masové chuti vyhnout, použijte zeleninový vývar a místo sádla olivový olej. Navíc v polévce můžete povařit také kořenovou zeleninu. Takováto „dršťkovka“ potěší i vyznavače zdravé stravy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle