Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Zdroj: Toprecepty, maris

Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky? Podobné a možná i mnohem lepší chuti dosáhnete i u polévky, v níž dršťky nahradíte houbami. Z těch českých se do ní hodí kotrč, bedly, masáky nebo václavky, vyhlášená je také „dršťkovka“ z hlívy ústřičné, kterou koupíte i v obchodě.

Z hlívy, václavek nebo kotrče?

Polévky z hub jsou dokonalým podzimním jídlem. Zahřejí, jsou rychle připravené a v kombinaci s pečivem nasytí na večeři a menší jedlíky i na oběd. Falešná dršťková se připravuje nejčastěji z hlívy ústřičné, která se běžně prodává v supermarketech, což může být výhoda, když se vám výlet do lesa nepovede a vrátíte se s prázdným košíkem. Podle webu Pharmanews.cz navíc hlíva výrazně prospívá našemu zdraví, neboť posiluje imunitu a chrání před různými virózami, což s pomalu se blížícím podzimem jistě oceníte. Do „dršťkovky“ ovšem můžete využít i jiné druhy hub. Nyní v lese najdete spoustu bedel a masáků neboli muchomůrek růžovek. Jen v případě těchto hub buďte obezřetní a sbírejte je jen, když je opravdu dobře znáte. Snadno je totiž zaměníte s houbami nejedlými i jedovatými. Bedly a masáky se většinou připravují smažené, výborně se ale hodí i do polévky. Masák navíc vyniká svou výjimečnou chutí, která trochu připomíná maso. Z těchto hub se používá jen klobouk a jejich výhoda je, že se nemusí dlouho dusit, jsou velice rychle měkké.

Díky své pevnější konzistenci, která víc připomíná dršťky, jsou do polévky vhodnější václavky. Tyto houby najdete s trochou štěstí v lese již od června, ale jich čas nastává až na konci září, kolem svátku svatého Václava (28. 9.) Rostou na živých i odumřelých kmenech a většinu ve velkých trsech, takže máte ihned plný košík. Menší nevýhodou je jejich trochu trpká chuť, ta ale v polévce nevadí. Do falešné dršťkové rozhodně využijete houbu, na kterou v lese narazíte vzácně – aromatický kadeřavý kotrč. Svým tvarem připomíná trochu mořskou houbu a vyniká lahodnou lískooříškovou chutí. V lese jej můžete najít až do konce listopadu a jeho předností je, že jej nemusíte ihned zpracovat. V lednici vydrží až týden. Nejhorší je na něm jeho čištění, ale i to se dá zvládnout pod proudem tekoucí vody a pomocí kartáčku.

Vylepšete ji sádlem i uzenou paprikou

Pokud máte některou s těchto hub a chystáte se uvařit falešnou drštkovou, zkuste ji podle staročeského receptu z knihy V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. Jak na to? Připravte si 400 g hub, 1 litr vývaru z masa, 2 lžíce mouky, lžíci sádla, majoránku, papriku, česnek, pepř, sůl. Houby očistěte, rozkrájejte na větší kousky, poduste je a poté je vyjměte a nakrájejte na nudličky podobající se dršťkám. V hrnci rozpusťte sádlo, nasypejte na něj mouku a osmahněte zlatavou jíšku, zřeďte ji vývarem a důkladně prošlehejte, aby nevznikly v polévce hrudky. Přidejte do polévky dva stroužky česneku utřené se solí a majoránku. Dochuťte paprikou a pepřem. Když se jíška povaří, přidejte podušené houby a ještě trochu na tuku zpěněné papriky. Pokud byste si polévku chtěli trochu vylepšit, můžete si na sádle předem osmažit najemno nasekanou cibulku a navíc ještě nakrájenou slaninu, špek nebo třeba paprikovou klobásu. Další chuťový rozměr dodá polévce přidání uzené papriky místo klasické. Chcete-li se naopak masové chuti vyhnout, použijte zeleninový vývar a místo sádla olivový olej. Navíc v polévce můžete povařit také kořenovou zeleninu. Takováto „dršťkovka“ potěší i vyznavače zdravé stravy.

Recepty k tomuto článku