Znáte křupavé placky cibuláčky? Netradiční obměnu bramboráčků si zamilujete!
9. 9. 2021 Vaření
I když počasí slibuje ještě pár hezkých dní, stejně už většinou dostáváme chuť na něco, co nás trochu zahřeje. Mezi oblíbená podzimní jídla odjakživa patřily bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor. Zná je a miluje většina z nás. Už jste ale zkusili cibuláčky?
Poklady ze země
Podobně jako se o bramborách říká, že jsou to poklady ze země vykopané, totéž by patřilo cibuli, která se podle webu Onions-usa.org pěstuje ve světě již nejméně 5000 let. Předpokládá se, že naši předchůdci objevili a začali jíst divokou cibuli velmi brzy, dávno předtím, než bylo vynalezeno zemědělství nebo písmo. Je pravděpodobné, že tato skromná zelenina byla základem prehistorického jídelníčku. Měla totiž spousty nesporných výhod. Podléhala menší zkáze než jiné tehdejší potraviny, byla přenosná, snadno se pěstovala a bylo možné ji pěstovat v různých půdách a klimatických podmínkách. Kromě toho cibule zabraňovala žízni a dala se sušit a uchovávat pro pozdější spotřebu.
Mohlo by vás zajímat
Pálivé zdraví
Stejné výhody má cibule pochopitelně i dnes, plus se k nim přidává, že dnes už víme, že cibule je také velmi zdravá. Podle portálu Healthline.com má cibule obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je ale bohatá též na vitaminy skupiny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu, tvorbě červených krvinek a funkci nervů. A konečně je tahle neobyčejná zelenina dobrým zdrojem draslíku, minerálu, důležitého pro činnost srdce a nervů. Tohle všechno možná naši předkové nevěděli, ale třeba tušili. Cibule se totiž v lidovém léčitelství používá celá staletí. Obsahuje totiž ještě jednu látku, již nesmíme opomenout, a tou je allicin, který dle webu Vím, co jím působí jako účinné antivirotikum a antibiotikum.
Cibuláčky se sýrem
Ze všeho výše uvedeného je jasné, že cibulí v kuchyni rozhodně nemusíme šetřit. Pokud už máte zmáknutou přípravu cibulové polévky, případně smažených cibulových kroužků a cibuli také dáváte do polévek a pod maso, zkuste ještě méně známý, ale vynikající pokrm. Tím jsou placky cibuláčky. Jak už asi tušíte, používá se do nich míst syrových nastrouhaných brambor syrová nadrobno nakrájená cibule. K té přidáte mouku, vejce, na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, mléko, česnek, sůl, pepř a bylinky. Po smíchání všech surovin vznikne poměrně husté těsto, které pak po částech smažíte v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, podobně jako bramboráčky. Přesný postup krok za krokem uvidíte v našem videu:
Placky cibuláčky můžete podávat jako chuťovku k pivu, rychlou večeři, malou svačinku, nebo se salátem jako zdravý oběd. Zkrátka, je už jen na vás, jak si je vychutnáte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Znojemský nálev dá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je voňavý kopr, pikantní křen i další nezbytné ingredience