Štrúdly, řezy, rohlíčky… Připravte si sladké dobroty z českých jablek!
11. 9. 2021 Vaření
Milujete šťavnatá křupavá česká jablka? Užijte si jejich sezonu na maximum a upečte si třeba koláč, řez nebo závin s jablky. A pokud vás na pečení neužije, zapojte jablka do nepečených dezertů. I ty chutnají báječně!
Klasické štrúdly
Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Kdo ví... Každopádně, po historii dnes pátrat nemusíme, jen po dokonalé chuti. Štrúdl můžete připravit z taženého, listového, tvarohového i kynutého těsta a kromě jablek do něj patří obvykle i rozinky, skořice, případně oříšky. Nabízíme vám tři nejzajímavější recepty:
Vláčné řezy
Řezy platí mezi hospodyňkami za nejoblíbenější moučníky. Nepotřebujete na ně totiž obvykle žádné speciální vybavení. Stačí hlubší plech a trouba. Aby výsledná dobrota nebyla suchá, hodí se řezy doplnit krémem, šlehačkou, nebo jinou přísadou, která učiní moučník vláčný. Výtečný je například pudink, svoji práci ale udělá třeba i sníh z bílků. Co si vyberete?
Tak akorát do ruky
Rohlíčky, kapsičky nebo tyčky jsou dobroty tak akorát do ruky. Hodí se jednak jako malé pohoštění, ale také na svačinku, třeba pro děti do školy, nebo pro dospělé či děti na výlet. Ozvláštnit chuť kapsiček či rohlíčků můžete kořením nebo mletými či sekanými oříšky, případně kombinací jablek a hrušek.
Nepečené lahůdky
Nemáte moc času, jste na chatě se skromným vybavením, nebo doma trouba stávkuje, ale vy přesto chcete svým blízkým připravit něco sladkého z jablek? Tuhle situaci zachrání nepečené moučníky! Kombinací je nepřeberně. V nejjednodušší verzi stačí uvařit pudink a nalít jej po pohárků střídavě s jablky a piškoty. Anebo zkuste nepečený koláč ze sušenek a ořechů, případně dortík s moštem, mandlemi a skořicovou pěnou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma štrúdl: Jablečný závin podávejte s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo zmrzlinou
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink