Slovenská kapustnica ve stylu Prostřena: Skvělá je s uzeným, houbami i klobásou!
13. 9. 2021 Vaření
Jakmile se venku sluníčko začne schovávat, dostáváme chuť na vydatnější jídla. Mezi ta patří právě i polévka kapustnica. Ta není z kapusty, ale z kysaného zelí! Se sádlem, klobásami a houbami nemá chybu!
Zelňačka po slovensky
Milujete polévku z kysaného zelí, zelňačku? Tak slovenská kapustnica je „to samé v bledě modrém“. Zelí se totiž slovensky řekne kapusta. Ovšem na rozdíl od zelňačky, jakou jsme zvyklí vařit v Čechách a na Moravě, je slovenská kapustnica bohatší na ingredience. Patří do ní kromě zelí také uzené maso, klobásy, mletá paprika, cibule a sušené houby. Ve slavnostnějších verzích se setkáte také se sušenými švestkami. K polévce se na Slovensku podávají někdy halušky, jindy chléb nebo brambory a někdy také těstovina zvaná „papcun“.
Mohlo by vás zajímat
Sváteční vyprošťovák
Kapustnica se na Slovensku vařívá jednak na Štědrý den, ale také na Silvestra, kdy se mnohdy pojídá ještě druhý den ráno, jako účinný nástroj proti popůlnočnímu bolehlavu. Každopádně, nic nám nebrání uvařit si tuhle dobrotu kdykoliv, ať je svátek nebo pátek. Zejména, když na polévku máme zrovna chuť! Temperamentní soutěžící z pondělního dílu Prostřena, Slovenka Bibiána Hatvaníková, vařila polévku ze zelí, uzeného, hub, sádla, klobás a cibule. My vám nabízíme téměř stejný recept, vylepšený ovšem o speciální těstovinu. Zkuste si uvařit Babiččinu kapustnicu s papcunem, což je něco jako strouhání. Na polévku budete potřebovat: 300 g kysaného zelí s 1 l nálevu, dále 2 hrsti sušených hub, 4 klobásy (různé druhy), 600 g uzeného masa, 3 lžíce másla (nebo sádla) a 2 lžíce hladké mouky. Na papcun neboli strouhání potřebujete polohrubou mouku, sůl a 1 vejce. Celý postup, jak uvařit polévku, najdete zde ➔.
Mohlo by vás zajímat
A pokud vás více zajímá slovenská kuchyně a rádi byste ochutnali třeba brynzové pirohy, pravé halušky nebo lokše, podívejte se do naší speciální části o slovenské kuchyni zde ➔. Na Slovensku v kuchyni "frčí" hlavně zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, třeba parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky. Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, uvařte si třeba brynzové pirohy se škvarkami!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)