Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
17. 9. 2021 Vaření
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou shortbread skoro tak oblíbené jako americké cookies. I když pocházejí původem ze Skotska, jsou populární v celé Velké Británii a v pozměněné variantě jako shortcake i v USA. Jsou křehké, jemné, ne moc sladké a navíc krásně voní a chutnají po másle.
Sušenky, které se téměř rozpadají
Sušenky shortbread jsou vpravdě výjimečné. Vynikají hlavně svou zajímavou drobivou strukturu, která vám možná trochu připomene drobenku na koláči. Když do nich kousnete, rozdrobí se, rozpadnou a nakonec se krásně rozplynou na jazyku. K této vlastnosti ostatně odkazuje i jejich název. Anglické slovo short (krátký) totiž podle Etymonline.com původně znamenalo snadno drobivý, což bylo údajně odvozeno od spojení „mít krátká vlákna“. Předobrazem slavných skotských sušenek shortbread prý bylo malé pečivo s cukrem a kořením, které se nechávalo ztvrdnout do podoby jakýchsi sucharů. Tyto malé „chleby“ se pekly již ve středověku a jejich dějiny sahají až do 12. století, jak se píše v knize The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Na to, proč se sušenkám říkalo chléb (bread), ještě existuje jedna teorie. Pekaři prý používali slovo chléb, aby nemuseli platit daně uvalené na sušenky.
Mohlo by vás zajímat
Možná za ně vděčíme samotné královně
Vynález shortbread se také často dává do souvislosti se skotskou královnou Marií Stuartovnou, která panovala v 16. století. Ta si podle stránek Englishteastore.com velmi ráda pochutnávala na kulatém chlebu ochucené kmínem, který se krájel na trojúhelníkové klínky. Trojúhelníky prý připomínaly tvar kousků látky, z nichž se vyráběly spodničky za vlády anglické královny Alžběty I. V roce 1602 byl dokonce shortcake zmíněn v Shakespearově hře Veselé paničky windsorské. První tištěný recept pochází podle článku Potted histories: shortbread z roku 1736 a sepsala jej Skotka paní McLintocková. Tyto máslové sušenky byly dlouhou dobu považovány za luxusní výrobek a pekly se tedy jen při výjimečných příležitostech, třeba na Vánoce, na Silvestra, na svatby nebo se dávaly jako dárek. Podle webu Historic-uk.com bylo na skotských Shetlandských ostrovech zvykem lámat shortbread nad hlavou nevěsty před vstupem do jejího nového domova.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze tří surovin
Těsto na shortbread je poměrně jednoduché. Podle originálního receptu totiž do sušenek patří pouhé tři ingredience – máslo, cukr a mouka, přičemž platí jednoduchý poměr surovin: na jeden díl cukru krupice se dávají dva díly másla a tři díly mouky. V Anglii se na sušenky používá tzv. univerzální mouka (all purpose neboli plain flour), kterou můžete nahradit naší hladkou. K dosažení větší drobivosti se v některých receptech část mouky nahrazuje rýžovou nebo kukuřičným škrobem a místo krupicového cukru se používá moučkový. A jak sušenky uděláte? Poměrně snadno. Ze surovin nejprve vypracujete těsto, které vyválíte na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Poté z něj vykrájíte tvary a necháte 20 minut odležet v lednici. Pak pečete při nižší teplotě 150-170 °C zhruba 15-20 minut dozlatova. Vyjmete z trouby a necháte vychladnout na plechu.
Poznáte je podle skotské kostky
Sušenky jsou k dostání v mnoha různých tvarech – nejčastější jsou tzv. prsty – dlouhé tenké obdélníčky, mohou mít i podobu kulatých placiček, případně se z těsta vytvoří velké kolo, které se hned zatepla krájí jako za časů Marie Stuartovny na výseče. Povrch sušenek se zdobí, nejčastější jsou jen typické dírky vytvořené vidličkou. Někdy se sušenky i ochucují, například citronovou kůrou, kořením, růžovou vodou nebo se do těsta přidávají mandle. Originál je ale jen jeden. Nejlepší sušenky poznáte podle toho, že jsou zabalené v plechové krabičce zdobené typickou skotskou kostkou. Vedle shortbread existuje i shortcake. Přestože v minulosti znamenaly to samé, dnešní podoba amerického shortcake se dost liší. Přidává se do něj totiž kypřicí prášek, takže má trochu jinou strukturu a je víc nadýchaný. Spíš se podobá dortu nebo koláči, kdy se mezi dva pláty dává vrstva ovoce. Trochu lepší verzí již tak dokonalých sušenek jsou millionaire shortbread neboli "milionářské řezy", tedy lahodné řezy ze sušenek vylepšené o karamelovou a navíc ještě čokoládovou vrstvu. To už je dobrota opravdu přímo luxusní, v jejímž případě rčení o „nebi v hubě“ rozhodně není nadnesené.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více