Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta byla vypěstována zřejmě z brukve zelné. Z té byly ale vypěstovány zároveň i jiné druhy košťálové zeleniny.
První pěstování kapusty se přiřazuje Středozemí. Egypťané už pěstovali jednoduché kapusty. Pěstování se dále vyvíjelo a v 16. století byly druhy poměrně ustálené. Tvary kapusty se podobaly zhruba těm dnešním. Kapusta listová lze také nazývat zelím listovým. Je zde vidět příbuznost kapusty listové se zelím. U této kapusty vlastně vyrůstají listy na dlouhém košťálu. Listy jsou potaženy jakýmsi voskovým povlakem. V současné době se šlechtitelé stále zabývají pěstováním nových kultivarů, jak raných, mezidobých nebo pozdních.
Pěstování a použití této kapusty v kuchyni je jednoduché a přesto se nezařadila na přední místo. Častěji se využívají její příbuzné druhy.

Kapusta1

V naší kuchyni se stala oblíbenou kapusta kadeřavá neboli kadeřávek. Pěstovali jej také už v 16. století. Prý byl za časů Pliniových označován jako sabelické zelí jemné chuti. Kadeřávek má společné se zelím to, že může být také červený. Kadeřávek se nejvíce oblíben v západní Evropě a ve Skandinávii. Víte, že se dá pěstovat v nízké podobě, ale rovněž i ve vysoké ? Dokonce do výšky 3m.

 

Kapusta2

 

Od 17. století byla po celé Evropě známá kapusta hlávková. U ní nelze přesně počátky jejího pěstování. Někteří odborníci se domnívají, že ji prvně pěstovali v Itálii.

 

Kapusta3Určitě mi dáte za pravdu, že nechutnější je kapusta růžičková. Kapustičky jsou vlastně malé hlavičky, které vyrůstají v paždí listů. Kolébkou růžičkové kapusty je Belgie. Přesněji v roce 1785 okolo Bruselu. Zpočátku byla pěstována pro svůj vzhled jako kuriózní. Říkalo se jí tisícihlavá kapusta nebo bruselská kapusta. Růžičková kapusta odolná zelenina, dobře se skladuje a dá se výborně zamrazit. Může však vydržet i na záhonu přes zimu.

Kapusta má detoxikační účinky, chrání naše tělo před nádorovým bujením a před rakovinou tlustého střeva. Snižuje pálení žáhy a také hladinu cholesterolu. Působí výborně proti zácpě a rakovině tlustého střeva. Doporučuje se zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku u lidí, kteří se léčí se štítnou žlázou. Kapusta obsahuje vitamín C, B, K, E, minerální látky – železo, vápník, draslík, síru, fosfor, selen. Nejvíce vitamínu C, bílkovin a aminokyselin je v kadeřavé kapustě.
V kuchyni se využívá nejčastěji růžičková kapusta jako příloha, do polévek nebo zapékaná se sýrem. Hlávková kapusta na závitky.
 

Komentáře

Článek je to zajímavý, dozvěděl jsem se věci, které jsem nevěděl. Jen je patrně nevěděla ani autorka - nechci kritizovat, ale když už používám automatický překladač, tak si to pak i pětkrát přečtu, abych eliminoval chyby. Nesprávný překlad, chybějící slova úplně měnící význam věty, chybějící slova znemožňující identifikaci významu věty... Základní "školácké" chyby, které by si jako dlouhodobá autorka neměla dovolit, a které by redaktor neměl pustit...

Keli:-D

vyborny clanocek. konecne som sa dozvedela co je to kaderabek. a najviac uzitocne je pre mna info o ruzickovom keli.....teraz neviem ako sa to sklonuje..ci keli, ci kele. takze idem rovno do obchodu na nakup a pohladat n ejake recepty. vdaka lenka/m.....btw...100 rokov som ta nevidela, kdeze si?;-)

Přidat komentář