9 nejlepších makových moučníků: Dáte si rychlý makovec nebo parádní závin s čokoládou?
22. 9. 2021 Vaření
Doba maková je tady! Je čas zabořit ruce do těsta a nechat kuchyni provonět rumem, skořicí nebo citronem. Zkrátka upéct si nějakou makovou dobrotu. Vyberte si z našich prověřených receptů. Zda to budou nadýchané koláčky, vláčný makovec nebo sváteční maková bábovka, to už je jen na vás!
Makové koláče a koláčky
Klasika české kuchyně. Nadýchané kynuté těsto, skvělá náplň a křupavá drobenka. Tahle trojkombinace nemá ve světě konkurenci. S kynutým těstem a tvořením „jednoporcovek“ v podobě koláčků je sice trochu více práce, ale odměnou vám budou obdivné pohledy rodiny a vůně, která všechny vrátí do radostných časů dětství. Předkládáme vám tři „koláčkové“ recepty a připomínáme náš předchozí článek o tom, jak připravit tu nejlepší makovou náplň. Pusťte se do pečení s námi!
Záviny a copy
O něco snazší na přípravu jsou záviny. V nejjednodušší verzi stačí listové těsto, domácí dobrá náplň a fungující trouba. Ale pokud chcete něco lepšího, zkuste si podle našich receptů udělat třeba makový závin z těsta z pomazánkového másla a s makovo-čokoládovou náplní. Anebo zůstaňte u kynuté klasiky, ale zjednodušte si to: závin hrníčkový máte v cuku letu! Zkušené hospodyňky nebo nadšené domácí cukrářky možná zvolí nejtěžší, ale nejzajímavější variantu: pletený kynutý cop se třemi druhy náplní!
Makovec na plech
A nakonec jsme si nechali moučníky, které spojují dvě věci: maximální obsah máku a maximálně snadná příprava. Obvykle stačí jen smíchat všechny suroviny, nalít je na plech a upéct. Jestli potom makovec dozdobíte jen cukrem, nebo citronovou, čokoládovou či rumovou polevou, případně těsto vylepšíte rozinkami namočenými v rumu nebo kandovaným ovocem, to už je jen na vás. Každopádně, my vám předkládáme recepty, které se vždycky povedou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat