Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší nápoje pro sychravé dny

Hledáte inspiraci na lahodné nápoje, díky kterým byste se mohli v nadcházejícím podzimním a zimním období zahřát? Máme tipy!

Nejlepší nápoje pro zahřátí

Když se počasí ochladí, je dobré na to reagovat i úpravou pitného režimu. Tím nemáme na mysli, abyste pili jen námi navržené nápoje, ale lze si jimi zpříjemnit chvíle určené pro relaxaci. Můžete samozřejmě zařadit čaje různých druhů, směsí je doslova nekonečno. My se však tentokrát zaměříme na horké nápoje, ve kterých najdete i kapku alkoholu. Všechny tipy jsou tedy vhodné pouze pro starší 18 let!

Grog – nejen zimní klasika

Ideální nápoj pro rychlé zahřátí, to je grog. Mnozí si jej pletou s čajem ochuceným rumem. Ale to je mylná představa. Recept na přichystání grogu je velice snadný. Na přípravu obyčejného grogu budete potřebovat jen čtyři ingredience. 

  • Horká voda
  • Rum (ideální je i tuzemák)
  • Cukr
  • Citrón

Takový nápoj vás nejen zahřeje, ale také vám uleví od nachlazení.

Připravte si lahodný domácí vaječný koňak

Jednou z dalších voleb na nápoj pro zahřátí, je horký vaječný koňak. Receptů, jak připravit toto krémové pití, je hned několik a nemusíte se držet jediného postupu. Klidně experimentujte. Není nutné na něj používat jen koňak, někdo na výrobu používá bourbon, whisky, bílý rum, ale klidně i tuzemák. Je to podle preferencí a chutí každého.

Na jednoduchý vaječný koňak budete potřebovat:

  • 8 žloutků
  • 250 ml smetany
  • 800 g kondenzovaného mléka Salko
  • 400 ml tuzemáku

Postup přípravy vaječného likéru je velice snadný, dohromady vám zabere necelých 10 minut. Vaječný koňak lze samozřejmě pít studený, ale lze z něj dále připravit i horký nápoj.

Jak na horký domácí vaječný koňak

Do hrnku nalijte vaječný koňak, přidejte lžičku práškového cukru, zalijte horkým mlékem, přidejte špetku skořice a zamíchejte. Lze ještě přidat špetku muškátového oříšku. Pak už si můžete posedět spolu s přáteli a vychutnávat příjemnou chuť horkého vaječného likéru. Zkuste si při tom třeba vyprávět vtipy o alkoholu, dobře to všem zvedne náladu.

Milovníci kafe si mohou dopřát irskou kávu

Irská káva je dalším ideálním nápojem pro sychravé dny. Základem tohoto drinku je perfektně připravená smetana – jemně našlehaná, ale přitom ještě tekutá, aby bylo možné hezky propojit všechny ostatní vrstvy nápoje. Doporučujeme se vyhnout smetaně ve spreji!

Ideální je smetanu ručně našlehat metlou třeba v misce, abyste se dobrali té správné konzistence.

Co budete na irskou kávu potřebovat:

  • 120 ml kávy (může být espresso, překapávaná nebo filtrovaná káva)
  • 40 ml irské whisky
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • studená smetana (30 %)

Jak na samotnou přípravu?

  • Nejprve našlehejte smetanu. Musí být jemně našlehaná, ale ještě stále tekutá.
  • Sklenici pro nápoj nejprve nahřejte (horkou vodou, následně vysušte).
  • Nalijte do sklenice horkou kávu a oslaďte cukrem. Promíchejte.
  • Nalijte irskou whisky.
  • Dolijte smetanu, která vytvoří „čepici“. Nalévat můžete opatrně přes lžičku, abyste neporušili vrstvu.

Nyní si vychutnejte lahodný nápoj, který vás jistě zahřeje!