Slavný dýňový koláč je dokonalým podzimním dezertem. Co je základem úspěchu?
2. 10. 2021 Vaření
Užijte si dýňovou sezonu plnými doušky. Na obřích oranžových plodech je úžasná jejich univerzálnost. Chutnají naslano v polévce i v pikantním curry, ale i nasladko v kompotech nebo v různých druzích koláčů. Receptů na ně je spousta, společné jim jsou speciální směs koření a omamná vůně.
Příchuť dýňového koláče do kávy i piva
Přestože se dýně řadí mezi zeleninu, jsou přímo ideální přísadou do mnoha moučníků a dezertů a dokonce i nápojů. Vždyť zahřát se dýňovým latté k podzimu prostě patří. Dýni ve formě pyré můžete přidat do sladkého chlebíčku, do bábovky i obyčejné lité buchty na plech. Nejdokonalejší je ovšem ve formě krému, jímž je naplněno křehké těsto v klasické koláčové formě. Anglicky se této dobrotě říká pumpkin pie a je jedním z nejslavnějších amerických koláčů, bez něhož by se neobešla žádná halloweenská párty a ani oslava Dne díkuvzdání. K ní patří stejně neoddělitelně jako pečený krocan.
V Americe zkrátka dýňový koláč milují a pečou ho celý podzim i na počátku zimy. Oblíbený je natolik, že se tam prodává samostatná směs koření nazvaná Pumpkin pie spice určená pouze a jen na něj. Ale nebojte, klidně jej použijte třeba i do perníku, ostatně, hodně se té perníkové blíží, stejně jako anglické směsi koření nazvaná mixed spice. Koláči dodává tak dokonalou chuť, že se dokonce vyrábějí produkty s příchutí dýňového koláče, respektive koření na dýňový koláč - třeba arašídové máslo, zmrzlina, wafle, ochucená káva (tedy slavné dýňové latté) nebo dokonce pivo. A pokud americké hospodyňky tlačí čas, nemusejí na dýni ani sáhnout. Stačí když si koupí již ochucené dýňové pyré v konzervě.
Místo dýně batáty?
Dýňový koláč není žádnou novinkou. První recepty na něj se objevily v anglických kuchařkách v době vlády Tudorovců, třeba v knize The Gentlewoman's Companion Hannah Woolleyové. Teprve na počátku 19. století se podle knihy The Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America recept na tento koláč dostal i do Nové Anglie a stal se součástí oslav Dne díkuvzdání. Na podobu dýňového koláče měla, jak se píše na webu Atlasobscura.com, trochu negativní vliv jen Americká občanská válka známá také jako Válka Severu proti Jihu. Po ní jižanské hospodyňky odmítaly péct koláč z dýní, neboť to považovaly za yankeeovský (severský) zvyk. Pekly proto koláče ze sladkých brambor a ještě je ochucovaly „jižanskými“ ingrediencemi bourbonem či pekanovými ořechy. Nápad to byl ale zjevně dobrý, protože pekanové ořechy se v mnoha receptech na koláč objevují i dnes.
Základem úspěchu je jemné pyré
Příprava amerického dýňového koláče není nijak složitá. Potřebujete na něj jen dvě věci – koláčový korpus a dýňové pyré. Korpus můžete udělat z křehkého nebo lineckého těsta, pokud ale nemáte čas, můžete sáhnout i po kupovaném listovém těstu. Koláčový korpus se nejprve předpeče zatížený fazolemi nasypanými na papíře, aby se těsto při pečení nezvedalo. Mezitím je třeba si připravit dýňové pyré. Na koláč se hodí všechny v kuchyni běžně používané druhy dýní, nejlepší je ovšem dýně máslová, která má sladší a lehce oříškovou chuť. Chcete-li si usnadnit práci, zvolte dýni hokaido. Tu totiž nemusíte loupat a navíc dodá koláči výraznou oranžovou barvu.
Na pyré je nutné dýni nejprve tepelně upravit. První možností je uvařit kousky dýní v troše vody, mnohem lepší a výraznější chuti ale dosáhnete, když ji upečete v troubě při teplotě 180 °C doměkka. Trvá to asi 30 minut. Upečená dýně se pak rozmixuje na hladké pyré, které se ochutí tou slavnou směsí koření na dýňový koláč. Poměr jednotlivých druh koření k dosažení dokonalé chuti je následující: 3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 a ½ lžičky mletého nového koření a 1 a ½ lžičky mletého hřebíčku.
Dýňové pyré se zjemní šlehačkou, kondenzovaným mlékem, svěžejší chuti dosáhnete pomocí čerstvého krémového sýra či zakysané smetany. Někdy se pyré dělá i s pudinkem. Nakonec se do pyré ještě vmíchají vejce. Pokud by na vás bylo pyré málo sladké, můžete je dosladit cukrem nebo javorovým sirupem. Možností, jak směs vylepšit je spousta, můžete do ní přidat rum, již zmiňovaný bourbon, nasekané oříšky a třeba i sušené brusinky. Pokud by vám zbyla trochu těsta, vyřezejte z něj různé tvary, třeba lístečky nebo dýně a hotový koláč ještě dozdobte. Takový se bude nejen na svátečním stole vyjímat ještě lépe.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?