Stévie sladká - sladidlo nové generace
7. 10. 2012 Životní styl
Stévie sladká se stává v současné době velkým trendem zdravé výživy. Přitom se sladké lístky jihoamerické rostliny Stevia Rebaudiana používaly již v dávné minulosti, kdy je domorodí obyvatelé Jižní Ameriky používali ke slazení čajů.
Stévie sladká přezdívaná často jako "zelené zlato" se stává v současné době velkým trendem zdravé výživy. Přitom se sladké lístky jihoamerické rostliny Stevia Rebaudiana používaly již v dávné minulosti, kdy je domorodí obyvatelé Jižní Ameriky používali ke slazení čajů. Na rozdíl od jiných států světa jako je USA, Japonsko, Čína nebo Rusko se u nás v Evropské unii povolilo její užívání až v prosinci roku 2011. Pro spoustu lidí je tato bylina stále zcela neznámá.
Na světě existuje asi 300 druhů rostlin z rodu Stévie. Avšak ne každý druh má stejné chuťové vlastnosti. Nejoblíbenějším je druh jménem Stevia Rebaudiana. Tato zdravá, nekalorická a přitom sladká bylina je hojně využívaná lidmi po celém světě, kteří se chtějí vyhnout cukru nebo syntetickým sladidlům. Reguluje hladinu cukru v krvi, chrání před zubním kazem, vysokým tlakem a kožními nemocemi.
Steviolglykosidy, které se získávají z lístků stévie jsou jedním z nejoblíbenějších přírodních sladidel. Lze říci, že nám tato rostlina otevřela dveře k tzv. "potravinářské" revoluci. Toto sladidlo ocení hlavně i diabetici a lidé, sledující svou hmotnost. Pyšní se totiž nulovým obsahem kalorií a nulovým glykemickým indexem.
Po otevření trhu uběhlo více než půl roku a na pultech obchodů můžeme najít poměrně široký výběr sladidel z této rostlinky. Je důležité si uvědomit, že je to sladidlo zcela nového typu a jeho kvalita se může velmi lišit. Většinou každý výrobce či distributor tvrdí, že jeho produkt je pro Vás ten nejlepší a nejkvalitnější. Můžete se rovněž setkat i s četnými cenovými rozdíly při nákupu sladidel ze stévie, které ovlivňuje často složitá distribuční cesta produktu. Je proto velmi důležité vědět pár základních informací, které Vám rozhodně usnadní výběr.
Steviolglykosidy mají poměrně čistou sladkou chuť s pozdějším nástupem sladkosti a delším přetrvávajícím sladkým efektem. Je teplotně a ph stabilní, dobře se rozpouští ve vodě a nezpůsobuje alergické reakce. Tyto čisté extrakty obsahují spoustu sladkých sloučenin. Ty se od sebe mohou lišit chutí a sladivostí. Oproti sacharóze dokáží být až 300 x sladší.
Nejsladší "sladkou složkou" je tzv. Rebaudiosid A. Často se setkáváme s extrakty, které obsahují pouze tuto složku. Jako samotné sladidlo není pro svou míru sladivosti Rebaudiosid A příliš vhodný v kuchyni. Dokáže silně ovlivnit nebo zcela změnit chuť dané potraviny. Například při oslazení kávy máme na začátku pocit, že nápoj není sladký. Výrazná chuť nastává až po několika sekundách, která přetrvává v ústech poměrně dlouho.(pocit přeslazení) Navíc dokáže velmi zvýraznit hořkost kávy, což je velkým negativem pro její milovníky. O něco lépe jsou na tom extrakty, které jsou tvořeny kombinací Rebaudiosidu A s určitým množstvím některých steviolových glykosidů.
Barva extraktu by měla být zářivě bílá, na trhu se setkáme s nažloutlou barvou, která symbolizuje nekvalitní výrobu. Rozdíl v chuti a barvě může dále ovlivnit několik faktorů jako druh rostliny, kvalita vstupních surovin, následné opracování a hlavně dodržování přísných hygienických podmínek při výrobě. Specifikace nejlepšího extraktu pro použití v kuchyni je velmi složitá.
Často lidé volí sladidlo ve formě tabletek nebo tekutého extraktu. U těchto typů je důležité pečlivě prostudovat složení, přidané látky chemického charakteru, které obsahují,nemusí totiž každému z nás v nadměrné míře vyhovovat.
Jako velmi kvalitním řešením bylo najít způsob, jak snížit tak silně sladkou chuť Rebaudiosidu A, ale zároveň zachovat tolik cenné postavení stévie a hlavně přírodní charakter sladidla. Velmi dobře je na tom spojení Rebaudiosidu A s nejkvalitnějším přírodním polyolem Erythritolem v sypké formě. Velmi usnadní každodenní použití a v případě kvalitního výrobce lze docílit lahodné, lehce mentolové chuti bez chuťového "ocásku". Jednoduché dávkování a přitom stále 0 kalorií a 0 glykemický index.
Při výběru vhodného sladidla se snažte získat co nejvíce informací o daných složkách a výrobci. Dávejte přednost 100 % přírodním sladidlům. Kvalitní sladidla ze stévie se pro své cenné vlastnosti jistě začnou postupem času objevovat i v potravinách a dalších výrobcích. Stévie může pomoci snížit nárůst obezity a zpříjemnit tak život mnoha lidem po celé Evropě.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Jak připravit stir-fry? Připravuje se prudkým smažením kousků masa a zeleniny v horkém oleji ve woku
Komentáře
3. 11. 2016 13:48
23. 9. 2014 15:50
24. 1. 2013 13:56
15. 12. 2012 20:36
15. 12. 2012 11:56
nechali jsme si poslat od zahradnictvi sieberz 3 rostlinky a super.a v havirove v prodejne u papugy jsme si koupili semena asi 35kc 12semen.dali jsme jen 6 a vsechny vzesly.je to docela hakliva rostlina a na netu je potreba si najit jak s ni zachazet.a dodrzovat.nam vyrostli asi metr.jinak nejlepsi jsou zatim tablety sladik-1000ks asi 390kc-tableta,kostka(lzicka)cukru.eria je pro poslance.200gr za 400gr cukru.kdyz se budete chtit neco zeptat,tak na mejl
framez@seznam.cz,nebo skype fandels.mejte se
18. 11. 2012 20:17
2. 11. 2012 23:26
26. 10. 2012 10:15
Katko rostlinka je ošemetná, nikdy mi nevydržela a nic si z toho neupečete. Objednala jsem si z www.bellanatur.cz
cukřík přírodní z této rostlinky a je boží. Nejlepší co jsem kdy zkusila.. Zkuste...
25. 10. 2012 19:12
11. 10. 2012 08:30
9. 10. 2012 14:38
8. 10. 2012 19:11
8. 10. 2012 10:22
8. 10. 2012 07:03
7. 10. 2012 20:44
děkuji za cenné informace