Retro okénko: Nejlepší české chlebíčky si uděláte doma! I s domácí vekou podle videa!
5. 10. 2021 Vaření
Jen si to představte. Plátek uvnitř měkké a na okrajích křupavé veky doplňuje vláčný bramborový salát, pomazánka nebo máslo a na tom všem vévodí ozdoba z šunky, sýra, vajíčka či jiných dobrot. Už se vám sbíhají sliny? Bodejť ne! Český chlebíček nemá ve světě obdoby. Připomeňte si s námi, jak se správně dělá, a upečte si podle našeho video návodu vlastní veku!
Chlebíček náš vezdejší
Jestli milujete chlebíčky, tak byste také měli velebit jejich tvůrce, a sice majitele bývalého prvorepublikového slavného lahůdkářství, Jana Paukerta. Ten totiž chtěl v roce 1916 vymyslet pro oslavy a jiné příležitosti větší občerstvení, než byly jednohubky. Asi tak něco na tři kousnutí. Voilà, chlebíčky byly na světě! A jelikož fantazie tvůrce i jeho následovníků neznala mezí, variací na to, co s čím kombinovat vznikalo mnoho. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků. Mezi nejoblíbenější patřily šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, s ruským vejcem, s rostbífem, s uherákem nebo s debrecínkou. Jak je správně připravit?
Mohlo by vás zajímat
Jíme i očima
U málokterého slaného pokrmu tak moc záleží na vzhledu, jako je tomu právě u chlebíčku. Chuť je pochopitelně také důležitá, ale právě nápaditost zdobení a souhry barev ingrediencí jsou tím hlavním lákadlem. Takže, málo platné, s chlebíčky je potřeba si vyhrát. U všech tvoří základ našikmo nakrájená veka, domácí pomazánka, máslo či majonézový salát a obloha z masa, uzeniny nebo sýrů, dekorovaná obvykle kadeřavou petrželkou či jinou bylinkou. To, že po prvním kousnutí z chlebíčku všechno padá, patří k naší tradici. Všechny ingredience byste totiž měli mít poskládané tak, abyste je všechny okusili při jednom zakousnutí. Je to sice taková „malá hromada“, ale jen tak se správně sladěné suroviny parádně chuťově propojí.
Mohlo by vás zajímat
Domácí Prostřeno
Také si vybavujete oblíbený televizní pořad a všetečné dotazy soutěžících, zda je to či ono „domácí“? Pokud ano, pak víte, že velký obdiv vždycky sklízí domácí pečivo. Za hvězdu, byť ne televizní, může být každý z vás ve své domácnosti, když upečete nadýchanou a zároveň křupavou veku. Její příprava vůbec není složitá. Naučte se to s námi podle jednoduchého video návodu:
Klasika, která nezklame
Veku máte, chutě hostů znáte, tak nezbývá, než to všechno dát dohromady. Sázkou na jistotu bývají klasické kombinace. Veka, máslo, šunka, sýr, zelenina. Nebo veka, bramborový salát, šunka a vejce. Případně kombinace s debrecínkou či uherákem taky neurazí. Vyberte si z našich hvězdných chlebíčků:
V retro stylu
Mléčné bary, jídelny nebo domácí rodinné oslavy, všude tam byste v socializmu našli kromě jiných dobrot i dokonalé chlebíčky. „Mlíčňáky“ už sice neexistují, ale máme různá lahůdkářství a prodejny s občerstvením, kde si taky lze pochutnat na něčem „na tři kousnutí“. Ovšem, zavzpomínat na minulost můžete i v pohodlí domova. Třeba při ochutnávání chlebíčku s kaviárem, s celerovou pomazánkou nebo s tresčími játry.
Na módní vlně
Jelikož se gastronomie, stejně jako jakýkoliv jiný obor, vyvíjí, i chlebíčky zaznamenaly jistou revoluci. Ne snad, že by těm klasickým odzvonilo, to se jistě nikdy nestane, ale doplnily je v nabídce delikatesy v moderním kabátku, za něž by se nemuseli stydět ani účastnící soutěže MasterChef Česko. Tak schválně, připravíte si doma chlebíček s lososem, s avokádovou pomazánkou, nebo s červenou řepou:
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více