Oběd na neděli: Burgundský guláš s džemem a červeným vínem podle Václava Havla
8. 10. 2021 Vaření
Nevíte, co o víkendu uvařit? Co třeba guláš, který obvykle chutná všem. Pokud rádi experimentujete, zkuste připravit delikatesu podle bývalého prezidenta České republiky, Václava Havla. Příprava je trochu náročnější a některé ingredience vás jistě překvapí, ale výsledek je skvělý!
Jak pejsek s kočičkou…
Vzpomínáte na slavnou pohádku z Čapkovy knihy Povídání o pejskovi a kočičce? V příběhu s názvem Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort naházela dvě zvířátka do hrnce všechno, co jim pod ruku přišlo. Velmi podobně působí na první pohled Havlův Burgundský guláš. Bývalý český prezident do něj totiž potřeboval přibližně 20 různých surovin! Mimo jiné uzený bůček, červené víno, chleba, klobásu nebo rybízový džem! Právě džemem je tento guláš proslulý. Ale nebojte se, guláši dodá džem pouze lehkou jiskru, nikoli sladkost.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat
Máte-li se pustit do Havlova guláše, potřebujete hlavně dost času. Asi tak dvě hodinky, ne-li déle. Vzhledem k tomu, že většina gulášů je lepší až „den poté“, když se trochu odleží, klidně začnete s přípravou nedělního oběda už v sobotu. Knedlíky nadýchané jako peřinka můžete podle našeho receptu udělat až v den podávání. Nejdřív si ale připravte suroviny. Na Havlův Burgundský guláš budete dle knížky Kančí na daňčím potřebovat: 2 kg hovězí kližky, ½ kg uzeného bůčku, 2 kg nakrájené cibule, 1 láhev červeného vína, 2 nadrobno nakrájené chlebové kůrky, 2 oloupané brambory, ¼ kg uzené klobásy, 2 lžičky mouky, 4 lžíce oleje, 2 mrkve, 1 celer, 1 kořenovou petržel, 3 lžíce mleté papriky, 12 kuliček drceného pepře, 4 středně pálivé papričky, 8 kuliček jalovce, 2 lžíce rybízového džemu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky kečupu, sůl, zelené bylinky dle své volby (například petrželku).
Jak na to
Bůček nakrájejte na kostičky a prudce jej osmažte v hrnci se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechte zesklovatět cibuli, na níž opečte odblaněné, očištěné a na kousky nakrájené maso. Podlijte červeným vínem a pomalu duste do změknutí masa. Deset minut před koncem přihoďte chlebovou kůrku, nastrouhané brambory a na kolečka nakrájenou klobásu. Vmíchejte i mouku a vše řádně promíchejte. Mezitím si udělejte bokem v pánvi takzvanou „ochucovací kašičku“. Tu připravíte z nastrouhané zeleniny, podušené na oleji společně s mletou paprikou a kořením. Jakmile zelenina změkne, přidejte rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažte a poté přidejte k masu a prudce společně krátce povařte, 2 minuty. Přihoďte zelené bylinky dle své volby. Guláš nechte zcela vychladnout a pak do něj vmíchejte celou šlehačku. Uložte do druhého dne v lednici, pak prohřejte a podávejte s chlebem nebo s domácím knedlíkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více