Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
Zdroj: Pixabay, lovini

Přemýšleli jste  tom, že byste si konečně mohli někdy nasbírat šípky? Právě teď máte nejvyšší čas. Z šípků uděláte čaj nabitý vitaminy, který vás ochrání před mnoha podzimními neduhy . Navíc chutná mnohem lépe než ten z obchodu. Anebo zkuste zavařeninu, do omáček je ideální.

Na šípky jedině s rukavicemi

Šípky jsou plody růže šípkové nebo také růže psí – keře, na který narazíte v přírodě kdekoliv u cesty nebo někde na stráni. Plody se sbírají od konce září a jejich sezona vrcholí během října. Někteří tvrdí, že je dobré je sbírat až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť nejlepší, a na šípky vyrážejí až mnohem později. Jiní ale říkají, že mrazem přicházejí šípky o část svých vitaminů. Na sušení a na čaj je proto prý lepší trhat šípky dřív. Pokud je ale chcete použít na marmeládu nebo na sirup, nemusíte tak spěchat. Po prvních mrazech jsou šípky větší, měkčí a také sladší. Vystihnout tu správnou dobu je zkrátka věda. Je proto dobré řídit se hlavně vzhledem šípků. Šípky by měly být tvrdé, lesklé a musí mít krásnou jasně červenou barvu. Sbírejte je nejlépe za slunečného počasí, kdy v nich hodnota vitaminu C stoupá. Pokud nechcete skončit jako Šípková Růženka, vybavte se na sběr rukavicemi a nůžkami. Šípky trhejte nejlépe do košíku nebo do plátěné tašky. V igelitovém sáčku by se snadno zapařily a zničily.

Sušení musí být šetrné

Šípky je nutné nejprve otrhat od větviček, zbavit je stopek, protřídit a vybrat jen zdravé plody. Stačí totiž jeden špatný šípek a pokazí vám celou sklizeň. Sušit je můžete buď na vzduchu na dobře větraném místě rozložené v tenké vrstvě. Nejlepší metodou sušení je ale v sušičce. Je rychlejší a šípky si tak uchovají i svou červenou barvu. Stejnou službu vám prokáže i trouba, jen v ní šípky přicházejí o větší množství vitaminů. Teplota při sušení by neměla překročit 40 °C. Šípky se suší poměrně dlouho. Sušení může urychlit namáčknutí plodu. Správně usušené šípky jsou tvrdé a při zmáčknutí praskají. Nejlepší je je uchovávat v plátěném sáčku nebo v dobře uzavíratelné nádobě. Spotřebujte je nejlépe do další šípkové sezony. Na čaj je třeba šípky rozdrtit, což je nepříjemný proces vzhledem k pichlavým chloupkům, které šípky mají. Řešením je chloupky krátce rozmixovat v mixéru na drť. Tu však raději uskladněte do skleněné dózy, z níž si už jen budete odebírat.

Díky šípkům se vám vyhne nachlazení

Červené plody šípků jsou podle webu Healthline.com dokonalou zásobárnou vitaminů C, dále obsahují dostatek vitaminů A, B5 a E. Jsou bohaté na antioxidanty, pomáhají při zánětech horních cest dýchacích i zánětech močového měchýře, mají totiž i močopudné účinky. Celkově zlepšují imunitu, což v období podzimních plískanic oceníte. Nejvíc vám šípky prospějí ve formě čaje. Nemáte na šípkový čaj z dětství moc dobré vzpomínky? Před lety to byl jediný ovocný čaj, který se dal sehnat a pro jeho kyselou chuť ho nikdo moc nevyhledával. Ten z čerstvých, respektive doma sušených šípků, je ale úplně jiná káva…tedy vlastně čaj. Má specifickou vůni a sladkokyselou svíravou chuť. Čaj se většinou připravuje z rozdrcených usušených šípků. Nejlepší je si v nějakém obchodě pořídit speciální sáčky na sypaný čaj a do nich drť nasypat, aby vám chloupky ze šípků neplavaly po celém hrnku. Lžíce vám vystačí na litr čaje, zalévejte vodou o teplotě jen 70 °C, aby se nezničil vitamin C. Čaj se dá udělat i z čerstvých šípků, těch více dozrálých. Šípky rozpulte a nasypejte do hrnce se skoro vroucí vodou, pak je buď 3 minuty povařte nebo nechte jen 20 minut louhovat. Vzhledem k tomu, že šípkový čaj je hodně kyselý, je dobré ho osladit nejlépe medem.

Do koláče nebo na likér?

Pokud jsme vás na čaj ani tak nenalákali a raději byste zkusili šípky zpracovat jinak, máte spoustu možností. Z šípků se nejčastěji dělá marmeláda, která se pak používá do omáček z kořenové zeleniny a vína, která se často podává ke zvěřině. Vždyť, kdo by neznal slavné kančí se šípkovou? Z přezrálých šípků, které přešly mrazem, můžete vyrobit léčivý šípkový sirup. Chcete-li něco říznějšího, použijte je do šípkového likéru nebo můžete zkusit šípkové víno, které chutná trochu jako portské. Šípky se ovšem dají použít i do pečiva. Ze šípkové zavařeniny nebo z rozvařených šípků vyrobíte vynikající koláč nebo sušenky, které jsou ideálním podzimním mlsáním.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli