Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
16. 10. 2021 Životní styl
Přemýšleli jste tom, že byste si konečně mohli někdy nasbírat šípky? Právě teď máte nejvyšší čas. Z šípků uděláte čaj nabitý vitaminy, který vás ochrání před mnoha podzimními neduhy . Navíc chutná mnohem lépe než ten z obchodu. Anebo zkuste zavařeninu, do omáček je ideální.
Na šípky jedině s rukavicemi
Šípky jsou plody růže šípkové nebo také růže psí – keře, na který narazíte v přírodě kdekoliv u cesty nebo někde na stráni. Plody se sbírají od konce září a jejich sezona vrcholí během října. Někteří tvrdí, že je dobré je sbírat až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť nejlepší, a na šípky vyrážejí až mnohem později. Jiní ale říkají, že mrazem přicházejí šípky o část svých vitaminů. Na sušení a na čaj je proto prý lepší trhat šípky dřív. Pokud je ale chcete použít na marmeládu nebo na sirup, nemusíte tak spěchat. Po prvních mrazech jsou šípky větší, měkčí a také sladší. Vystihnout tu správnou dobu je zkrátka věda. Je proto dobré řídit se hlavně vzhledem šípků. Šípky by měly být tvrdé, lesklé a musí mít krásnou jasně červenou barvu. Sbírejte je nejlépe za slunečného počasí, kdy v nich hodnota vitaminu C stoupá. Pokud nechcete skončit jako Šípková Růženka, vybavte se na sběr rukavicemi a nůžkami. Šípky trhejte nejlépe do košíku nebo do plátěné tašky. V igelitovém sáčku by se snadno zapařily a zničily.
Mohlo by vás zajímat
Sušení musí být šetrné
Šípky je nutné nejprve otrhat od větviček, zbavit je stopek, protřídit a vybrat jen zdravé plody. Stačí totiž jeden špatný šípek a pokazí vám celou sklizeň. Sušit je můžete buď na vzduchu na dobře větraném místě rozložené v tenké vrstvě. Nejlepší metodou sušení je ale v sušičce. Je rychlejší a šípky si tak uchovají i svou červenou barvu. Stejnou službu vám prokáže i trouba, jen v ní šípky přicházejí o větší množství vitaminů. Teplota při sušení by neměla překročit 40 °C. Šípky se suší poměrně dlouho. Sušení může urychlit namáčknutí plodu. Správně usušené šípky jsou tvrdé a při zmáčknutí praskají. Nejlepší je je uchovávat v plátěném sáčku nebo v dobře uzavíratelné nádobě. Spotřebujte je nejlépe do další šípkové sezony. Na čaj je třeba šípky rozdrtit, což je nepříjemný proces vzhledem k pichlavým chloupkům, které šípky mají. Řešením je chloupky krátce rozmixovat v mixéru na drť. Tu však raději uskladněte do skleněné dózy, z níž si už jen budete odebírat.
Mohlo by vás zajímat
Díky šípkům se vám vyhne nachlazení
Červené plody šípků jsou podle webu Healthline.com dokonalou zásobárnou vitaminů C, dále obsahují dostatek vitaminů A, B5 a E. Jsou bohaté na antioxidanty, pomáhají při zánětech horních cest dýchacích i zánětech močového měchýře, mají totiž i močopudné účinky. Celkově zlepšují imunitu, což v období podzimních plískanic oceníte. Nejvíc vám šípky prospějí ve formě čaje. Nemáte na šípkový čaj z dětství moc dobré vzpomínky? Před lety to byl jediný ovocný čaj, který se dal sehnat a pro jeho kyselou chuť ho nikdo moc nevyhledával. Ten z čerstvých, respektive doma sušených šípků, je ale úplně jiná káva…tedy vlastně čaj. Má specifickou vůni a sladkokyselou svíravou chuť. Čaj se většinou připravuje z rozdrcených usušených šípků. Nejlepší je si v nějakém obchodě pořídit speciální sáčky na sypaný čaj a do nich drť nasypat, aby vám chloupky ze šípků neplavaly po celém hrnku. Lžíce vám vystačí na litr čaje, zalévejte vodou o teplotě jen 70 °C, aby se nezničil vitamin C. Čaj se dá udělat i z čerstvých šípků, těch více dozrálých. Šípky rozpulte a nasypejte do hrnce se skoro vroucí vodou, pak je buď 3 minuty povařte nebo nechte jen 20 minut louhovat. Vzhledem k tomu, že šípkový čaj je hodně kyselý, je dobré ho osladit nejlépe medem.
Mohlo by vás zajímat
Do koláče nebo na likér?
Pokud jsme vás na čaj ani tak nenalákali a raději byste zkusili šípky zpracovat jinak, máte spoustu možností. Z šípků se nejčastěji dělá marmeláda, která se pak používá do omáček z kořenové zeleniny a vína, která se často podává ke zvěřině. Vždyť, kdo by neznal slavné kančí se šípkovou? Z přezrálých šípků, které přešly mrazem, můžete vyrobit léčivý šípkový sirup. Chcete-li něco říznějšího, použijte je do šípkového likéru nebo můžete zkusit šípkové víno, které chutná trochu jako portské. Šípky se ovšem dají použít i do pečiva. Ze šípkové zavařeniny nebo z rozvařených šípků vyrobíte vynikající koláč nebo sušenky, které jsou ideálním podzimním mlsáním.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat