Umíte k jídlu nabídnout správné víno? Přečtěte si tipy a rady od zkušeného sommeliera!
18. 10. 2021 Tipy a triky
Na první pohled se to možná zdá jednoduché, párování jídla s vínem je ale poměrně věda. Je mnoho druh a odrůd vína, každý ročník chutná trochu jinak a každý člověk má jinak mlsný jazýček. Nejlepší je se samozřejmě řídit tím, co vám chutná. Některá základní pravidla ovšem v této oblasti existují.
K lehčímu jídlu lehké víno, k hutnému výrazné…
Víno se s jídlem pojilo již od pradávna. V dobách dávno minulých ostatně ani nešlo o nějaké vytříbené kombinace. Víno se pilo, jaké zrovna bylo, a s výběrem vhodného jídla si také nikdo hlavu nelámal, neboť vínem se vlastně zapíjelo vše. Víno dokáže zlepšit požitek z jídla a jídlo zase umí zvýraznit určité chutě ve víně. Ne každé víno se pak hodí ke každému pokrmu. „Víno by mělo s jídlem hlavně ladit, je třeba k sobě hlavně vybírat jídla a vína podobného charakteru, aby se vzájemně nepřebíjela,“ říká pro Toprecepty.cz sommelier Miroslav Mahel, semifinalista Bohemia Sekt Trophée, sommelier ČR. K jemnému a lehčímu pokrmu je proto dobré jemné víno, k výraznějšímu nebo pikantnímu jídlu je vhodnější aromatické a plnější víno, ke sladkým jídlům si dejte nejlépe nějaké sladké víno. V posledním případě je dobré, aby víno bylo sice sladké ale svěžejší, aby pak výsledná kombinace nebyla až moc přeslazená. Chybu ovšem neuděláte ani s vyzrálými sladkými víny. Pravidlo podobnosti ovšem nefunguje u kyselé chuti. Ta se totiž v případě kombinace kyselého vína s vyšší kyselinkou ještě znásobí a měli byste pak v puse až příliš překyseleno.
Mohlo by vás zajímat
U masa se řiďte barvou anebo omáčkou
Víno si často vychutnáváme s masovými pokrmy. Při párování jídla s masem se doporučuje jednoduché pravidlo vycházející z barvy vína a druhu masa, aby k sobě jídlo s vínem vizuálně ladily. Pokud bychom to vzali zjednodušeně – k bílým masům (tedy k drůbeži a k rybám) se hodí bílá vína, k červenému masu (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa) zase vína červená. Mnohem důležitější však je řídit se při párování omáčkou, protože ta je zásadní ingrediencí pokrmu a povedená omáčka dokáže pozvednout zdánlivě obyčejné jídlo na božskou manu. Hovězí na smetaně, tedy tzv. „svíčkovou“, párujeme podle someliéra Miroslava Mahela s opulentním bílým vínem, například Pinotem blanc, u nás Rulandským bílým a nikoliv s vínem červeným, byť se jedná o maso červené, hovězí. Naproti tomu takového kapra na černo, tedy kapra s povidlovou omáčkou s mandlemi a rozinkami, si nejlépe vychutnáte s pěkně kulatým červeným burgundského typu Pinotem noir, u nás Rulandským modrým. Omáčka je totiž hutná, tmavá a jakékoli bílé víno, které by mělo být nabízeno k rybě, by přebila. A jaký je aktuální podzimní tip sommeliera? „Doporučuji spárovat šťavnatý telecí pavouček s houbovou omáčkou a bramboráčky s vínem Pinot Noir 2018 od Doudet – Naudin," říká Miroslav Mahel s tím, že přesně tohle jídlo můžete ochutnat v třeboňské restauraci 3istro. Ale pokud doma při nabídce vína svým hostům tápete, vždy si také můžete pomoci známým sommelierským bonmotem, který zní: „Když si nevíš rady, sáhni po burgundě“. Je tím myšleno víno z oblasti francouzského Burgundska, kde se většinově pěstuje bílé Chardonnay a červený Pinot noir. Tato vína patří mezi nejlepší na světě a je na ně spoleh i při tak složité disciplíně, jakým párování vína s jídlem je.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalá kombinace se sýrem
Velmi dobře si spolu rozumí také vína a sýry. Podávat k vínu kvalitní sýr je zvyk, s nímž přišli Francouzi a Italové, ale ujal se i u nás. Sýr je při popíjení vína ideální pochoutkou a jde i o osvědčenou kombinaci, chuť vína se totiž mění podle sýra, který se k němu dáte. Můžete ji tak v mnohém zlepšit a zvýraznit. Je třeba jen vědět, jaký sýr k určitému vínu vybrat. Při jejich párování myslete hlavně na to, že jejich chutě by spolu měly ladit, nesmějí se přebíjet. K sýrům s bílou plísní typu hermelín jsou nejlepší červená vína. Zvolit můžete vína lehká a ovocná a i odrůdy s výraznou plnou chutí. Zrající sýry se nejlépe snoubí s víny bílými. Klidně mohou mít i vyšší obsah zbytkového cukru. Zkuste třeba Chardonnay, Rulandské šedé, Tramín červený nebo Muškát moravský. Sýry s modrou plísní si nejvíc vychutnáte se sladkými aromatickými víny (muškáty, Tramín červený) či s dezertními víny typu portské. Ozvláštní je i vína ledová a slámová. Sýry jako je feta, mozzarella, kozí sýry nebo mascarpone jsou nejlepší s perlivými víny a se sekty. Chcete-li zvolit opravdu ověřenou kombinaci, řiďte se radou someliéra Miroslava Mahela: „Jeden konkrétní příklad ideálního párování vína se sýrem za všechny je francouzský sýr Roquefort snoubený s koncentrovaným Sauternem, což je dezertní víno z francouzské oblasti Bordeaux. Svatbou těchto dvou složek se vám v ústech rozvine další, naprosto božská chuť, kdy můžeme mluvit o 3D snoubení, tedy dokonale povedeném párování.“
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Den vína a sýra
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 10 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 13 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 13 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 13 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 19 hodinami