9 podzimních jídel na zahřátí: Dáte si křenovou omáčku s uzeným nebo chilli con carne?
23. 10. 2021 Vaření
S klesajícími venkovními teplotami stoupá naše touha zahřát se nejen zvenku teplými kabáty, ale také zevnitř dobrým vydatným jídlem. Právě jídlo dokáže v pošmourném dni pozvednout náladu a prozářit den. Nabízíme vám proto devět možností, jak získat důvod k úsměvu prostřednictvím kouzla kuchyně!
Co nás zahřeje
Jsou potraviny, které svými složkami přirozeně tělo ochlazují a pak jiné, které nás naopak zahřívají. Právě v období podzimu a zimy bychom měli vědomě dávat přednost těm druhým. Mezi typicky podzimní zahřívací suroviny patří zemitá kořenová zelenina, maso, vejce, ale i obiloviny, pohanka a koření, například skořice nebo chilli. Zahřívací účinky mají i zázvor a křen. Zkuste tedy zakomponovat do svého jídelníčku právě tyhle ingredience. My vám dnes nabízíme inspiraci, ve kterých jídlech je využít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky
Polévky patří mezi takové malé zázraky v kuchyni. Splňují totiž hned dva požadavky v jednom, někdy i tři. A totiž: zasytí nás, doplní tekutiny a ještě obvykle také dodají tělu potřebné vitaminy, minerály a vlákninu. Zejména tedy ty zeleninové. Masité polévky zase zajistí přísun bílkovin. Na podzim jsou proto oblíbené jak bohaté německé eintopfy, tak třeba ukrajinský boršč, italská zeleninová polévka minestrone, nebo naše bramboračka, česnečka, fazolová či čočková polévka. Následující recepty nabízejí vždy parádní základ, ale kromě toho ještě něco navíc. Ochutnejte třeba zeleninovou polévku, vylepšenou o sýrový toast, nebo jinou verzi, doplněnou bulgurem, případně si dejte čočkovku, říznutou křenem. Zahřejí vás úplně všechny, tak volte dle své chuti:
Guláše
Guláš v originálním maďarském pojetí vypadá spíše jako naše polévka z hovězího masa. Jídlu, kterému my říkáme guláš, je podobnější francouzské ragú nebo maďarský perkelt. Každopádně, když v Čechách nebo na Moravě řeknete „guláš se šesti“, každý ví, o co jde. A právě guláš je parádní podzimní pokrm, který je hutný, dodá nám tak dost energie a ještě doplní tělu bílkoviny. Navíc jde o velice oblíbené jídlo. Proto jsme se guláši věnovali více už před týdnem. Dnes nabízíme zase trochu jiné recepty. Uvaříte si třeba šumavský srnčí guláš, zajímavý guláš z trouby, nebo vepřový guláš s fazolemi.
Pikantní pokrmy
Jak už jsme psali výše, mezi zahřívací suroviny patří i chilli, křen nebo zázvor. Přitom jídlo nemusí být vždycky zrovna v takové síle, že vám „shoří v ústech“, všechny tři ingredience by se měly používat jako koření, tedy s mírou. Jídlo mají jen ochutit, nikoli být jeho základem. Byť u pravého mexického chilli con carne se s chilli moc nešetří. Zároveň do tohoto pokrmu patří také čokoláda, jež má rovněž zahřívací efekt. Ač se to možná nezdá, kombinace mletého hovězího masa, ostrého chilli a čokolády funguje perfektně. Zkusíte to? Pokud tohle není zrovna váš „šálek kávy“, vsaďte třeba na křenovou omáčku s uzeným nebo topinky s ostrou játrovou směsí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více