Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
30. 10. 2021 Vaření
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než jako placky vypadá jako koláč. Na rozdíl od českých bramboráků se ani nesmaží ve vrstvě oleje, ale peče v troubě, což z něj dělá i trochu zdravější a lehčí pochutinu. Navíc použité koření vás místo českého venkova zanese až na daleký Balkán.
Rodopský koláč z ďáblových jablek
Patatnik nebo také patetnik je oblíbeným bulharským bramborovým pokrmem. Pochází z horských oblastí Bulharska – konkrétně z pohoří Rodopy. Tato část Bulharska je specifická tím, že se tam stále žije tak trochu postaru a v místních malebných vesničkách se přenesete do minulosti. Specifická je i rodopská kuchyně, která se v mnohém odlišuje od té bulharské. Patatnik je jakýmsi jejím symbolem a tradičně ho nabízejí v místních hospůdkách zvaných mehanas v horských vesnicích. Brambory jsou oblíbenou surovinou rodopské kuchyně, neboť se jim tu daří, stejně jako v jinde v horách. Podle webu 196flavors.com je tu prý ale vzali na milost až v 19. století, do té doby je považovali za „ďáblova jablka“. Posléze z nich zkoušeli vyrábět bramborovou verzi oblíbeného bulharského pokrmu banitsa (koláče z listového těsta filo plněného sýrem). Z něho se nakonec vyvinul patatnik. Název pak pochází z ruského nářečí, kterým se mluví v jihovýchodní části Bulharska a odkazuje k výrazu brambor. V některých částech země se ale patatniku říká kašnica.
Vylepšený čerstvým sýrem a mátou
Od českého bramboráku se patatnik liší nejen způsobem přípravy i trochu jinými ingrediencemi. Česnek je v něm nahrazen cibulí a majoránka mátou, saturejkou nebo oreganem. Hlavně máta je tím kořením, které dodává patatniku jeho specifickou chuť. Konkrétně jde o jemně aromatickou mátu, které se v Bulharsku říká gyosum. Navíc se do něj nedává žádná mouka ani slanina nebo uzené, ale místo toho často čerstvý sýr - balkánský nebo feta, která je v Bulharsku známý jako sirene. I bez sýra je ale vynikající. Někdy se přidává i vejce, paprika nebo rajče. Původně se patatnik dělal na pánvi na ohni nebo na kamnech, posléze se začal péct v troubě v kulaté formě na koláč. Stále ale najdete recepty, které doporučují péct patatnik na pánvi na plotýnce pomalu při mírné teplotě z obou stran podobně jako španělskou „omeletu“ tortilla. Kromě toho si můžete ještě vybrat ze dvou způsobů přípravy patatniku. Jeden spočívá v tom, že se vytvoří nejprve dvě vrstvy jen z prolisovaných nastrouhaných brambor smíchaných s cibulí a třetí prostřední vrstva těsta se navíc okoření saturejkou. Druhý způsob je bez vrstev, kdy se všechny ingredience jen smíchají a společně pak opékají.
Podle originálního bulharského receptu
Příprava patatniku je poměrně jednoduchá a vystačíte si jen s pár základními surovinami. A aspoň budete mít nějakou obměnu oproti klasickým bramborákům. Tak pojďte na to! Připravte si 4 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1,4 kg brambor, 2 středně velké cibule, 4 velká vejce, 130 g rozdrobeného sýra feta, 2 lžičky sušené máty, 1 lžičku soli a 1 lžičku mletého pepře. Troubu předehřejte na 230 °C. Dvěma lžícemi másla důkladně vymažte litinovou pánev o průměru 30 cm nebo koláčovou formu. Pánev pak vysypejte dvěma lžícemi mouky. Oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory nasypte na čistou utěrku a vymačkejte je, abyste z nich dostali co nejvíce tekutiny (nevymačkávejte je úplně do sucha). Vymačkané brambory dejte do velké mísy. Cibuli nastrouhejte nebo nakrájejte najemno. Přidejte ji k bramborám společně s vejci, rozdrobeným sýrem feta, solí, pepřem a sušenou mátou a vše rukama dobře promíchejte. Směs navrstvěte do připravené pánve nebo zapékací misky a rovnoměrně ji rozprostřete. Uhlaďte povrch. Do malého sítka nasypte zbývající 2 lžíce mouky a v tenké vrstvě jí posypejte povrch patatniku. Nakonec na něj rozdělte malé kousky zbývajícího másla. Mouka a máslo vytvoří na povrchu tenkou krustu, která drží koláč pohromadě. Patatnik pečte v předehřáté troubě 45 minut, dokud není vrchní část krásně zlatavá a okraje nemají tmavě hnědou barvu. Nechte koláč 5 minut vychladnout a poté jej nakrájejte na klínky a podávejte. Patatnik je vynikající s nakládanými okurkami a saláty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře