Jiří Halamka je zpět na TV Paprika
8. 11. 2021 Ostatní
Od vítězství Jirky Halamky v kulinární soutěži Master Chef uplynulo již pět let. Za tu dobu stihl založit cateringovou firmu, otevřít a zavřít restauraci i spolupracovat s TV Paprika na kulinářských show. Po veleúspěšné show Čtyři roční období, která byla zaměřena na recepty ze sezónních surovin, přichází TV Paprika s novým pořadem Jiří, milovník masa. Jak už napovídá sám název, tato série je věnována především masovým pokrmům. Mistr kuchař Jirka opět předvede svůj kulinární um a lahodné recepty. Divákům prozradí své tajné tipy a triky a ukáže, jaké vynikající chutě lze vykouzlit ze známých, ale i méně známých základních surovin.
Jirkovými masovými dobrotami se můžete inspirovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika. Patříte-li však spíš k milovníkům sladkých dobrot, neměli byste si nechat ujít premiérovou cukrářskou show Mistrovské pečení – Austrálie. Dvanáct amatérských cukrářů bude soutěžit o titul Nejlepší australský cukrář amatér. Litý cukrový boj odstartoval ve středu 3.11. ve 22:00 na TV Paprika. Listopad bude na TV Paprika skutečně pestrý! Do té doby, přinášíme ochutnávku tří exkluzivních receptů přímo od Jirky, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Slaný koláč s vepřovým masem
Suroviny:
- Ořezy z masa (250g)
- 250 g másla
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 plechovky drcených rajčat
- 2 červené cibule
- 1 fenykl
- 2 dcl červeného víno
- 100 g nastrouhané mrkve
- 100 g nastrouhaného celeru
- 300 g brambor vařených ve slupce
- 200 ml mléka
Postup přípravy:
Na mlýnku nameleme ořezy z masa na hrubší strukturu. Vytvořenou masovou směs orestujeme na pokrájené cibuli, fenyklu, nastrouhané kořenové zelenině, přidáme drcená rajčata a zalijeme červeným vínem. Směs vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevyvaří.
Mezitím z ledového másla a mouky zformujeme hladké těsto, které vměstnáme do koláčové formy. Takto vytvořený korpus předpečeme cca 25 minut při 180-190 °C. Předpečený korpus naplníme směsí z masa a zeleniny.
Mezitím z uvařených brambor, másla a mléka vyšleháme tužší bramborovou kaši. Poklademe ji na maso, nejlépe zdobicím sáčkem a koláč dáme zapéct do trouby při 220 °C na cca 10 minut. Na závěr můžeme ozdobit nasekanými bylinkami. Podávat jej můžete teplý, ale i za studena.
Telecí s krémovou bramborovou kaší, mrkví a hráškem
Suroviny:
- Telecí medailonky (3 ks)
- 150 g másla
- 1 dcl bílého vína nebo vody
- 200 g mladé mrkve
- 100 g cukrového hrášku
- 200 g brambor
- 200 ml mléka
- Bylinky: tymián, rozmarýn
Postup přípravy:
Brambory uvaříme do měkka a spolu s máslem a vlažným mlékem vyšleháme v jemné bramborové pyré. Na másle orestujeme mrkev s hráškem, lehce zalijeme vodou nebo vínem a necháme chvilku podusit.
Následně na másle orestujeme medailonky, ideálně do růžova. Medailonky restujeme na středně rozpálené pánvi zhruba 7-8 minut z obou stran. Ke konci můžeme přelévat máslem s bylinkami a česnekem. Po vyndani z pánve nechte medailonky odpočinout cca 5-8 minut, aby se šťávy v mase rozprostřely. Okořeníme tymiánem a rozmarýnem.
Bažantí roláda se švestkovou omáčkou
Suroviny:
- 1 celý bažant
- 20 ml smetana
- 3 vejce
- 20 g brusinek
- 150 g mražených švestek
- 2 dcl červeného vína
- 100 g másla
- Bylinky: tymián, rozmarýn
Bažanta vykostíme. Prsa nařežeme a zakryjeme chybějící místa tak, aby maso tvořilo celistvou plochu. Takto připravené maso rozložíme na potravinářskou folii.
Z ořezů nameleme fáš, který smícháme s vejci, smetanou, tymiánem a brusinkami. Připravený fáš rozprostřeme na maso, zamotáme do tvaru rolády a dáme péct do trouby na cca 30-40 minut při 180-190 °C.
Mezitím na másle orestujeme švestky, které zalijeme červeným vínem. Necháme probublávat v hrnci, dokud směs nesvaříme do požadované konzistence (cca 20 minut minut). Na závěr rozmixujeme do hladka a necháme vychladnout. Roládu nakrájíme na plátky, přelijeme švestkovou omáčkou dle chuti a můžeme podávat.
Dobrou chuť přeje TV Paprika.
Jirkovy tipy na závěr:
- Maso před restováním vždy okořeňte. Nikdy ne až po opečení, protože pak ho už nedochutíte.
- Maso dávejte vždy do dostatečně rozpálené pánve!
- Maso dávejte vždy na pánev ve které je rozpáleny tuk. Tuk patří do pánve, ne na maso.
- Ideální mleté maso by mělo obsahovat alespoň 10 – 20 % tuku, a to kvůli chuti a především, aby drželo pohromadě bez dalších přísad, jako jsou vejce a strouhanka! Myslete na to při mletí a klidně do mletého přidejte trochu extra tuku.
Premiérové díly pořadu Jiří, milovník masa, můžete sledovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak zpracovat jitrocel. Oblíbené recepty na jeho využití v domácí lékárně i v kuchyni