Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiří Halamka je zpět na TV Paprika

Od vítězství Jirky Halamky v kulinární soutěži Master Chef uplynulo již pět let. Za tu dobu stihl založit cateringovou firmu, otevřít a zavřít restauraci i spolupracovat s TV Paprika na kulinářských show. Po veleúspěšné show Čtyři roční období, která byla zaměřena na recepty ze sezónních surovin, přichází TV Paprika s novým pořadem Jiří, milovník masa. Jak už napovídá sám název, tato série je věnována především masovým pokrmům. Mistr kuchař Jirka opět předvede svůj kulinární um a lahodné recepty. Divákům prozradí své tajné tipy a triky a ukáže, jaké vynikající chutě lze vykouzlit ze známých, ale i méně známých základních surovin.

Jirkovými masovými dobrotami se můžete inspirovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika. Patříte-li však spíš k milovníkům sladkých dobrot, neměli byste si nechat ujít premiérovou cukrářskou show Mistrovské pečení – Austrálie. Dvanáct amatérských cukrářů bude soutěžit o titul Nejlepší australský cukrář amatér. Litý cukrový boj odstartoval ve středu 3.11. ve 22:00 na TV Paprika. Listopad bude na TV Paprika skutečně pestrý! Do té doby, přinášíme ochutnávku tří exkluzivních receptů přímo od Jirky, které rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Slaný koláč s vepřovým masem

Suroviny: 

  • Ořezy z masa (250g) 
  • 250 g másla 
  • 0,5 kg hladké mouky 
  • 2 plechovky drcených rajčat 
  • 2  červené cibule 
  • 1 fenykl 
  • 2 dcl červeného víno 
  • 100 g nastrouhané mrkve 
  • 100 g nastrouhaného celeru 
  • 300 g brambor vařených ve slupce
  • 200 ml mléka 

Postup přípravy: 

Na mlýnku nameleme ořezy z masa na hrubší strukturu. Vytvořenou masovou směs orestujeme na pokrájené cibuli, fenyklu, nastrouhané kořenové zelenině, přidáme drcená rajčata a zalijeme červeným vínem. Směs vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevyvaří.  

Mezitím z ledového másla a mouky zformujeme hladké těsto, které vměstnáme do koláčové formy. Takto vytvořený korpus předpečeme cca 25 minut při 180-190 °C. Předpečený korpus naplníme směsí z masa a zeleniny.

Mezitím z uvařených brambor, másla a mléka vyšleháme tužší bramborovou kaši. Poklademe ji na maso, nejlépe zdobicím sáčkem a koláč dáme zapéct do trouby při 220 °C na cca 10 minut. Na závěr můžeme ozdobit nasekanými bylinkami. Podávat jej můžete teplý, ale i za studena. 

Telecí s krémovou bramborovou kaší, mrkví a hráškem

 Suroviny: 

  • Telecí medailonky (3 ks)
  • 150 g másla 
  • 1 dcl bílého vína  nebo vody
  • 200 g mladé mrkve 
  • 100 g cukrového hrášku 
  • 200 g brambor
  • 200 ml mléka 
  • Bylinky: tymián, rozmarýn

Postup přípravy: 

Brambory uvaříme do měkka a spolu s máslem a vlažným mlékem vyšleháme v jemné bramborové pyré. Na másle orestujeme mrkev s hráškem, lehce zalijeme vodou nebo vínem a necháme chvilku podusit. 

Následně na másle orestujeme medailonky, ideálně do růžova. Medailonky restujeme na středně  rozpálené pánvi zhruba 7-8 minut z obou stran. Ke konci můžeme přelévat máslem s bylinkami a česnekem. Po vyndani z pánve nechte medailonky odpočinout cca 5-8 minut, aby se šťávy v mase rozprostřely. Okořeníme tymiánem a rozmarýnem. 

Bažantí roláda se švestkovou omáčkou

 Suroviny:

  • 1 celý bažant 
  • 20 ml smetana 
  • 3 vejce
  • 20 g brusinek 
  • 150 g mražených švestek 
  • 2 dcl červeného vína 
  • 100 g másla 
  • Bylinky: tymián, rozmarýn

Bažanta vykostíme. Prsa nařežeme a zakryjeme chybějící místa tak, aby maso tvořilo celistvou plochu. Takto připravené maso rozložíme na potravinářskou folii. 

Z ořezů nameleme fáš, který smícháme s vejci, smetanou, tymiánem a brusinkami. Připravený fáš rozprostřeme na maso, zamotáme do tvaru rolády a dáme péct do trouby na cca 30-40 minut při 180-190 °C. 

Mezitím na másle orestujeme švestky, které zalijeme červeným vínem. Necháme probublávat v hrnci, dokud směs nesvaříme do požadované konzistence (cca 20 minut minut). Na závěr rozmixujeme do hladka a necháme vychladnout. Roládu nakrájíme na plátky, přelijeme švestkovou omáčkou dle chuti a můžeme podávat. 

Dobrou chuť přeje TV Paprika. 

Jirkovy tipy na závěr: 

  • Maso před restováním vždy okořeňte. Nikdy ne až po opečení, protože pak ho už nedochutíte.
  • Maso dávejte vždy do dostatečně rozpálené pánve!
  • Maso dávejte vždy na pánev ve které je rozpáleny tuk. Tuk patří do pánve, ne na maso.
  • Ideální mleté maso by mělo obsahovat alespoň 10 – 20 % tuku, a to kvůli chuti a především, aby drželo pohromadě bez dalších přísad, jako jsou vejce a strouhanka! Myslete na to při mletí a klidně do mletého přidejte trochu extra tuku.

Premiérové díly pořadu Jiří, milovník masa, můžete sledovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika.