Nejlepší horká čokoláda? Přidejte smetanu, koření a bonbony marshmallow!
22. 11. 2021 Vaření
Víte, co je lepší než čokoláda? No přece horká čokoláda… Už jen její vůně navodí dokonalou atmosféru klidu a pohody nejlépe někde u krbu. Zahřeje venku na předvánočním trhu, po procházce zasněženou krajinou a ještě vám připomene bezstarostný čas dětství.
Nápoj od Mayů a Aztéků
Dnes si nejčastěji vychutnáváme čokoládu v tabulkách nebo v různých tyčinkách, ta v podobě nápoje ale byla první. Nápoj z pražených a pak na prášek podrcených kakaových bobů popíjeli indiáni dávno předtím, než se vyrobil v Holandsku první čokoládový prášek a mnohem dřív než se začala kakaová pasta lisovat do podoby tabulek. Co na tom, že čokoládový nápoj od starých Mayů a Aztéku chutnal trochu jinak, nebyl sladký, ale naopak dochucený chilli papričkami a ještě se pil spíš studený než horký. Právě jim a jejich nápadu zalít kakaové boby vodou vděčíme za chvíle pohody, které si můžeme užívat u šálku s horkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Zbaví vás únavy a dodá sílu
Cesta od trochu zvláštního hnědého nápoje k dnešnímu krémovému a smetanovému zázraku byla poměrně dlouhá. Podle knihy Velká encyklopedie čokolády byla původní čokoláda spíš vodová a plná tuku, respektive kakaového másla, které na povrchu nápoje vytvářelo mastná kola. Aztékové ji proto často zahušťovali mletou kukuřicí, která díky obsahu škrobu pohlcovala tuk. I přes tuto její ne úplně pozitivní vlastnost byla čokoláda luxusním nápojem, který si mohla dopřávat jen hrstka vyvolených. Popíjeli ji králové, šlechtici a významní kněží, ale také aztéčtí válečníci, jimž dodávala sílu na válečných výpravách. Čokoláda totiž byla považována za dokonalý zdroj energie a už tehdy za účinné afrodiziakum, takže se s oblibou popíjela i na svatebních hostinách a byla součástí různých náboženských rituálů. Přímo od indiánských kmenů se naučili pít čokoládu španělští osadníci, kteří se do ní doslova zamilovali a přivezli kakaové boby do Evropy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lepší je se skořicí, chilli nebo s rumem
Čokoládu mnoho lidí připravuje jen z kakaového prášku nebo instantní směsi, touto cestou ale nikdy nedosáhnete tak dokonale krémového nápoje. Vždy je lepší sáhnout po tabulkové čokoládě s co nejvyšším obsahem kakaové sušiny. Pro nápoj s výraznou čokoládovou chutí volte nejlépe čokoládu s obsahem kakaa aspoň 70 %. Pokud ale připravujete čokoládu dětem, klidně vyberte nějakou méně procentní. Ruku na srdce, nejlepší přece stejně vždy byla čokoláda z rozlámaných čokoládových figurek nebo ze zbylé vánoční kolekce. Pokud milujete hodně sladké, můžete použít i bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu je možné smíchat jen s mlékem, jemnější a krémovější chutě dosáhnete pomocí smetany ke šlehání jíž nahradíte část mléka. Velkým hitem hlavně mezi dětmi je čokoláda ozdobená velkými či malinkými bonbony marshmallow. Ty se v horkém nápoji rozpustí, ještě víc ho osladí a vytvoří na něm lahodnou pěnu. Toho se ale většina děti nedočká, neboť bonbony většinou vyzobou z nápoje ještě dřív, než se stihnou rozpustit. Stejně tak můžete dětem do čokolády přihodit i barevné lentilky, které ještě zvýrazní čokoládovou chuť nápoje a trochu ho zahustí. Dospělí si zase mohou horkou čokoládu vylepšit nějakým kořením – k čokoládě se hodí výborně skořice, vanilka, nové koření, hřebíček, anýz nebo směs perníkového koření. Jste-li odvážnější, předejte špetku chilli papriček či pepře nebo jí dodejte grády pomocí rumu, mandlového likéru nebo třeba griotky.
Pořádně hustá čokoláda
Ve Španělsku nebo v Itálii mají rádi čokoládu trochu jinou. Spíš než nápoj připomíná řídký pudink. Ta španělská se často podává k místnímu oblíbenému dezertu – smaženému pečivu z odpalovaného těsta churros. Hustoty a krémovosti se dosahuje pomocí jedné ingredience, v níž můžete spatřit inspiraci původní recepturou Aztéků, a sice škrobové moučky – kukuřičného či bramborového škrobu. Díky němu se všechny ingredience krásně propojí v hladký a jemný krém bez hrudek nebo sražených kousků čokolády. Vyzkoušejte ji třeba podle následujícího receptu. V 500 ml mléka nejprve rozpusťte 1 lžičku kukuřičného škrobu nebo tapioky a podle chuti přidejte cukr. Vše prošlehejte a nalijte do hrnce. Z stálého míchání mléko zahřívejte na mírném ohni. Přidejte 175 g hořké čokolády nalámané na kousky a nechte ji rozpustit. Dochuťte čokoládu špetkou skořice a pepře a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hladká hustá směs. Ozdobte ji ušlehanou šlehačkou nebo do ní namáčejte tyčinky churros.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více