Víte, kdy a proč používat pečicí papír? Hodí se i do mrazničky nebo při vaření v páře!
27. 11. 2021 Tipy a triky
Stále ještě vymazáváte plechy tukem? Pokud jste odpověděli ano, tak pravděpodobně děláte chybu, protože pečicí papír je docela šikovným pomocníkem nejen při pečení, ale i při vaření. Proč byste ho měli začít používat a k čemu se hodí?
Čtyři hlavní důvody
- Sníží obsah tuku. Když plech nebo formu vyložíte pečicím papírem, tak je už nemusíte vymazávat tukem. Znamená to tedy, že bude příprava jídla zdravější a ještě ušetříte nějakou tu kalorii.
- Už žádné připečené kousky. Díky pečicímu papíru se na plechy a formy nic nepřipeče. Nemusíte tedy po pečení ztrácet čas složitým vymýváním nádob. Podobný fígl můžete použít také při zapékání toustů v sendvičovači. Stačí jen toust obložit z obou stran pečicím papírem a vnitřek sendvičovače zůstane čistý.
- Jídlo se dá snadno přesunout na talíř. Ať už se jedná o sušenky, hranolky, rybu či zeleninu, použitím pečicího papíru si usnadníte i servírování křehkých pokrmů. Prostě je přemístíte na pečicím papíře až na talíř. Z papíru se pak většinou dá i ten nejkřehčí kousek bez problémů sesunout, aniž by se rozpadl.
- Zdravější příprava pokrmů. Podle serveru Food.gov.uk zabraňuje pečicí papír uvolňování rakovinotvorné látky zvané akrylamid. K tomuto procesu dochází nejčastěji při pečení surovin, které obsahují sacharidy, jako jsou například brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejde jen o pečení
Pečicí papír můžete také využít při vaření v páře, například pro techniku en papillote. Dá se z něj vyrobit provizorní poklička nebo ho můžete postříkat olejem ve spreji a vyválet na něm těsto. Pečicím papírem se dají také proložit jednotlivé plátky masa nebo ryby před zamrazením. Docílíte tím toho, že k sobě v mrazáku nepřimrznou a po vyndání jdou snadno oddělit. Tento způsob se osvědčil také v případě, když nechcete, aby se k sobě přilepily jednotlivé kousky koláče nebo dortu. A praktickým pomocníkem je také při oddělování jednotlivých druhů vánočního cukroví. Skvělé vlastnosti pečicího papíru využijete také při skladování obložené mísy nebo chlebíčků. Když je přikryjete pečicím papírem, tak neokorají a veka nezvlhne. To platí také tehdy, když vám zbude kousek domácí nebo koupené pizzy. Dejte pod ní pečicí papír a s ním ji pak i ohřejte. Pizza tak zůstane křupavá.
Poslední dva tipy se vám budou hodit obzvlášť při silvestrovských oslavách. Až zjistíte, že už nemáte dost vychlazených nápojů, zabalte láhev do pečicího papíru a dejte ji do mrazáku. Za chvíli bude nápoj připravený k podávání. Když pak budete chtít nedopitou láhev vína zašpuntovat, nemusíte se bát, že špunt nepůjde znovu vytáhnout. Stačí, když ho předem obalíte pečicím papírem. A až budete potřebovat, půjde ven jako po másle.
Mohlo by vás zajímat
Na závěr dvě dobré rady
Pečicí papír můžete používat v každé troubě, na typu ohřevu nezáleží. Mějte však na paměti, že se přece jen jedná o papír, který se může při nevhodném používání vznítit. Kvalitní pečicí papír většinou bez rizika odolá teplotám do 220 stupňů Celsia. Z toho plyne, že je naprosto nevhodný na grilování. A podobně jako u jiného zboží, tak i u pečicího papíru hraje roli kvalita. Obecně platí, že čím větší má papír gramáž, tím víc vydrží.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat