Svátky v klidu a pohodě? Povolejte na pomoc Velkého vánočního průvodce!
8. 12. 2021 Tipy a triky
Přiznejte se! Už předvánočně panikaříte? Nemělo být už linecké uložené v krabici? Nebo je na něj ještě čas? A kdy je nejlepší chvíle pustit se do úklidu, aby pořádek do čtyřiadvacátého vydržel? Nádech, výdech a klid. Letos v tom nejste sami!
Regionální potravina si totiž pro vás připravila Velkého vánočního průvodce. Právě ten vám umožní zůstat před nejkrásnějšími svátky roku v klidu a pohodě, užívat si rodinu, pohádky a mlsání.
K ruce máte úkolníček
Nic vám nebrání vychutnat si adventní období s Regionální potravinou. V rámci Velkého vánočního průvodce najdete v šesti předvánočních týdnech velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky. Vše je přehledně rozděleno po týdnech s přiloženým úkolníčkem, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli. Každý týden stačí nahlédnout a připomenout si, do čeho je třeba se pustit. Recepty na cukroví jsou samozřejmostí, oceníte určitě i ty, které se vám podaří připravit jednoduše bez váhy.
Bez výzdoby to nepůjde
Máte už nazdobený domov? Pokud ještě ne nebo vám to stále doma nepřipadá dostatečně sváteční, čerpejte inspiraci ve Velkém vánočním průvodci. Najdete zde rozmanitou škálu inspirací. I když advent už začal, nevadí, vyrobte si s dětmi originální adventní kalendář, který zkrátí čekání na Štědrý den, nebo provoňte domov pomocí potpourri. To je originální alternativa k české purpuře. Najdete zde ale mnohem víc, třeba šablony na dárkový poukaz či vánoční přání.
Vzpomínka na babičky a prababičky
Co se inspirace týče, každý týden až do Štědrého dne najdete na stránce originální recept, který se hodí do zvoleného období. Neodmyslitelně k vánočnímu času patří nějaký lahodný horký nápoj. Připravte si třeba vynikající medovinu s ovocem, která krásně zahřeje na těle i duši. V průvodci najdete samozřejmě i majstrštyk každého kuchaře, recept na krémovou rybí polévku s krutony.
A nemáte chuť zkusit letos nějakou novinku, která však pro naše babičky a prababičky byla běžnou součástí vánočních dobrot? Jde o tradiční peciválky a sádlovky. Pokud do ingrediencí zařadíte lokální ingredience, můžete si být jisti vysokou kvalitou a poctivým zpracováním.
Sádlovky s džemem
Je libo Masarykovo cukroví, vyhlášené za první republiky? Vyzkoušejte sádlovky. Dokonale splňují vše, co od vánočního cukroví očekáváte. Jsou jednoduché na přípravu a neuvěřitelně chutné. Za jejich úspěchem stojí nejen skvělé těsto, ale také džem, kterým se upečené kousky naplní. Dopřejte si to nejlepší, tím je letošní vítěz prestižního ocenění Středočeská Regionální potravina Džem výběrový (extra) méně sladký ostružina od Berry servis s. r. o.
Ingredience:
150 g hladké mouky
120 g sádla
150 g cukru moučka
30 g kakaa
20 g vanilkového cukru
100 g DŽEM VÝBĚROVÝ (EXTRA) MÉNĚ SLADKÝ OSTRUŽINA
Postup:
Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto (pro tmavé sádlovky přidáme kakao, pro světlé sádlovky přidáme vanilkový cukr).
Vypracované těsto přikryjeme fólií a dáme odležet do lednice.
Z těsta vypracujeme malé kuličky, dáme na plech a do kuliček vytlačíme důlek
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 15 minut. Po upečení naplníme oceněným džemem.
Co je Regionální potravina
Značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích, uděluje Ministerstvo zemědělství již dvanáct let. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Na výběr je více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní zvládnou i začátečníci podle videonávodu
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou