Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
3. 12. 2021 Vaření
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale křehčí a díky přidaným ořechům příjemně křupou. Spolu s rohlíčky, lineckým a perníčky patří k čtveřici nejklasičtějších druhů cukroví, které se pečou snad v každé domácnosti a pro mnohé představují tak trochu návrat do dětství.
Cukroví z formiček
Pracny jsou mezi ostatními druhy cukroví trochu specifické tím, že se pečou ve speciálních formičkách různých tvarů. Právě jim cukroví vděčí za své jméno. Původní kovové formičky byly totiž ve tvaru medvědích tlapek neboli pracen. Cukroví se ale už odpradávna peklo i ve formičkách jiných tvarů. Mnozí mají možná ještě po babičkách schované staré formičky ve tvaru panáčků, koníků, rybek nebo motýlků. Právě formičky jsou ovšem i důvodem, proč se mnozí pečení pracen vyhýbají, neboť se obávají, že jim pak cukroví nepůjde vyklopit. Tomu ovšem zabráníte důkladným vymazáním formiček máslem či sádlem. Po prvním pečení se už ale nedoporučuje je umývat jarem, aby se neodmastily. Navíc těsto na cukroví je samo o sobě dost mastné, což vyklápění usnadní.
Zkuste je s mandlemi podle Sandtnerky
Medvědí pracny patří k tradičním druhům cukroví. Recepty na ně se objevují již ve starých kuchařkách, třeba v slavné prvorepublikové kuchařce Sandtnerce. Sandtnerová do medvědích tlapiček používá mandle, díky nimž je cukroví jemnější a tak trochu luxusnější. Těsto na ně vypracujte smícháním 120 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, prášku do pečiva, kůry ze ¼ citronu, špetky mleté skořice a hřebíčku, 5 g kakaa, 45 g neloupaných mletých mandlí a 95 g másla. Hotové těsto nechte aspoň přes noc odležet, aby se prolnuly všechny chutě, pak je rozdělte na malé kousky, lehce je obalte v mouce, vtlačte do formiček a pracny upečte. Mnozí ovšem dávají v medvědích tlapkách přednost spíš vlašským nebo lískovým ořechům. Pokud se rozhodnete pro ty lískové, je lepší je ještě před jejich použitím do pečiva trochu opražit na pánvi nebo v troubě. Díky tomu bude jejich chuť mnohem intenzívnější.
Výborné jsou kokosové i bez cukru
Chuť a vůni dodává pracnám aromatické koření. Podobá se hodně tomu perníkovému, v tlapkách ale hraje prim rozdrcený hřebíček, k němu se přidává nejčastěji nové koření a skořice, případně trocha citronové kůry. Někdo dělá pracinky světlé, jiní je ještě vylepšují trochou kakaa. Pokud rádi experimentujete, můžete do pracen použít trochu exotičtější ořech, a sice ten kokosový. Bílé kokosové pracny jsou výborné doslazené medem, který báječně zvýrazní chuť kokosu, navíc se na mísách krásně vyjímají jako protiklad k těm tmavým. Zajímavou alternativou jsou také pracny s mákem. Pracny jsou ideálním cukrovím, které můžete pojmout i trochu zdravěji. Klidně v nich totiž můžete ubrat mouku a udělat je víc ořechové nebo použít celozrnnou špaldovou mouku či třeba kokosovou v kombinaci s ořechy. Pokud se snažíte vyhýbat cukru, vyměňte jej v pracnách za datlový, javorový či rýžový sirup. Sladké budou i tak, ale vy je budete moci mlsat bez výčitek.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12