Jak udělat domácí perníkový sirup? Stačí vám koření, cukr a pár běžných surovin!
8. 12. 2021 Vaření
Milujete chuť a vůni perníčků a perníkovým kořením ovoněné kávové nápoje? Aromatická směs je ideální do chladných dnů, báječně vás zahřeje v chumelenici i v plískanici, zažene chmury a dostane vás do pohodové nálady i v předvánočním shonu.
Mléčná káva s perníkovou vůní
Patří k vašim předvánočním zvykům zahřívat se perníčkovou kávou neboli nápojem gingerbread latté, jak jej nazývají různé kávové řetězce? Procházka s horkým mléčným nápojem vonícím jako čerstvě upečené perníčky svátečně osvětleným městem navodí dokonalou sváteční atmosféru. Pokud si ji chcete nastolit i doma a ve chvíli, kdy zrovna nebudete péct, připravte si vlastní perníkový sirup. Jeho výroba je snadná, vyjde vás na pár korun a během chvilky z něj připravíte vynikající sváteční nápoj skoro jako z kavárny. Stačí jej jen nalít do kávy s našlehaným mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Směs koření, která zahřeje
Vůně perníkového koření patří k Vánocům víc než jakákoliv jiná. Dodává vůni nejen klasickým perníčkům, ale i různým sušenkám, závinům, moučníkům, dortům nebo různým nápojů. Koření, které se do ní používá, se trochu podobá tomu do svařeného vína, nejde přitom o kombinaci čistě náhodnou. Těmto směsím je společné hlavně to, že se skládají z určitým druhů koření, jež vynikají svými zahřívacími schopnostmi. Často také mají antibakteriální a antivirové účinky, takže pomáhají bojovat s různými virózami, které na nás útočí v zimních měsících. Nápojem ochuceným perníkovým sirupem tak nejen potěšíte svoje chuťové pohárky a zahřejete se, ale ještě uděláte třeba předejdete nachlazení. Kromě kávových nápojů můžete perníkovým sirupem dochutit také horkou čokoládu, kakao, svařené víno, punč nebo svařený ovocný mošt. Pokud jej vyrobíte dostatečně hustý, můžete jím přelít zmrzlinový pohár nebo palačinky či lívance místo obvyklého javorového sirupu.
Vytvořte si vlastní mix
Směs perníkového koření se dá koupit v obchodě, intenzívnější chutě a vůně dosáhnete, když si ji připravíte doma z koření čerstvě podrceného v hmoždíři nebo rozmixovaného v mixéru. V případě perníkového koření není stanoven žádný přesný poměr jednotlivých druhů a často se skladba koření liší. Jedinou stálicí je tak vlastně jen skořice a často v některých směsích dokonce chybí i zázvor, kterému vlastně perníkový mix vděčí za svůj název. Perník se totiž anglicky řekne gingerbread, přičemž ginger znamená právě zázvor. Kromě skořice a zázvoru pak bývá součástí perníkového koření hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz a fenykl. Někdy se přidává i špetička pepře, vanilka a citronová či pomerančová kůra. Našemu koření na perníčky se nápadně podobá také směs zvaná „mixed spice“, která se používá v anglosaské kuchyni. V ní ovšem vyniká skořice, muškátový oříšek a nové koření.
Delším vařením k intenzívnější chuti
Pokud vám chuť samotných perníčků nestačí a chcete si ji užívat mnohem víc, je na čase pustit se do přípravy perníkového sirupu. Ten doma vyrobený a přelitý do nějaké pěkné láhve je i výborným netradičním vánočním dárkem, hlavně pro nějakého dalšího milovníka perníčků. A jak na něj? Na 500 ml sirupu budete potřebovat: 2 šálky vody, 2 šálky hnědého cukru, 2 skořicové tyčinky, 8 kuliček nového koření, 6 celých hřebíčků, kousek čerstvého zázvoru (asi 40 gramů). V široké pánvi nejprve přiveďte k varu cukr a vodu. Občas promíchejte, aby se cukr rozpustil. Po dosažení varu snižte teplotu a přidejte koření a zázvor, který jste předtím oloupali a nakrájeli na plátky. Vařte 20 minut nebo dokud sirup nenasákne vůní koření. Ochutnejte jej lžičkou, a pokud by vám chuť přišla málo intenzívní, ještě jej povařte. Perníkový sirup by měl mít podobnou konzistenci jako sirup javorový. Poté sirup přelijte do dobře vymytých lahví a uložte do lednice. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé perníkové delikatesy: Upečte si medovníky nebo staročeskou sakrajdu!
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!