Jak na Vánoce prospět naší planetě a pochutnat si?
11. 12. 2021 Vaření
Vánoce jsou svátky klidu a dodržování tradic. Ale napadlo vás, že i při přípravě tradičních vánočních dobrot můžete něco změnit a prospět tak životnímu prostředí i při 100% chuťovém zážitku? Řeč je o rostlinných alternativách živočišných produktů.
Nabídka alternativ se stále rozšiřuje a spoustu tradičních jídel už můžeme připravovat úplně bez produktů živočišného původu. To ocení nejen lidé s potravinovými intolerancemi, vegetariáni nebo vegani, ale i všichni, kteří chtějí omezit nebo vyloučit živočišné tuky ze své stravy. Jeden z výrobků, které jsou dnes na českém trhu dostupné a perfektně se hodí i do vánočního cukroví, je Rama 100% rostlinná alternativa másla.
Chutná jako máslo a je možné ji používat k pečení, vaření a smažení stejně jako máslo, neobsahuje ale žádné živočišné tuky. Je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat a přitom zodpovědně přistupovat k životnímu prostředí, protože má ve srovnání s máslem poloviční uhlíkovou stopu*. Je lahodná a krémová, takže si s ní můžete dopřát 100% chuť a zároveň mít dobrý pocit z odpovědného ekologického přístupu.
Základem její jednoduché receptury je směs rostlinných olejů – slunečnicového, řepkového a udržitelně produkovaného palmového oleje. Právě vysoký obsah kvalitních rostlinných tuků ji předurčuje k plnohodnotnému využití ve studené i teplé kuchyni. Vyrábí se 100% z ingrediencí přírodního původu, neobsahuje umělá barviva ani konzervanty a je zcela bez laktózy.
Vyzkoušejte Ramu 100% rostlinnou alternativu másla třeba ve skvělých perníkových hvězdičkách, které se budou výborně hodit na váš sváteční stůl nebo třeba i jako jedlé ozdoby na vánoční stromek.
Sváteční perníkové hvězdičky
Suroviny
1 lžička skořice
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce citronové kůry
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce rumu
150 g Ramy 100% rostlinné alternativy másla
200 gramů sirupu z cukrové řepy nebo melasy
200 gramů hnědého cukru
200 gramů mletých mandlí
400 gramů bezlepkové hladké mouky
Postup
1. Kousky Ramy dáme do hrnce spolu se sirupem a cukrem a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přendáme do velké mísy a necháme vychladnout.
2. Poté přidáme mandle, mouku a koření a vše důkladně prohněteme. Případně přidáme ještě trochu mouky.
3. Prášek do pečiva v malé misce rozpustíme v rumu. Přidáme do těsta a dál hněteme, dokud se těsto neleskne a nepřestane se lepit. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc odležet v lednici.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
5. Těsto rozválíme na pomoučené ploše, vykrájíme hvězdičky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut a poté opatrně vyjmeme. Necháme vychladnout a k podávání posypeme moučkovým cukrem.
* Vycházíme z odborných posudků společnosti Quantis 2020, která zpracovala a srovnala životní cykly 100% rostlinné alternativy másla a běžného másla prodávaných v České republice. Přechodem z jedné 250g kostky másla na 250g balení 100 % rostlinné alternativy másla ušetříte planetě 1,8 kg ekvivalentu oxidu uhličitého. Více informací najdete na https://www.rama.com/cs-cz/cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku