Vyzkoušejte italskou vánoční klasiku panettone s hruškami!
16. 12. 2021 Vaření
Italský vánoční moučník panettone se prodává už i u nás. Nadýchaná buchta s kousky dobrot musí chutnat prostě každému. Panetonne se dováží z Itálie, pokud si ho chcete vychutnat zcela čerstvý, musíte se o něj pokusit sami. Přiznáme rovnou, že úplně jednoduchá jeho příprava není, ale o to větší bude radost z výsledku!
Panettone má tvar kupole, o Vánocích si ho na stole Italové zdobí stuhou a doprostřed umístí svíčku. Zmínky o něm najdeme již ve starých milánských kronikách. Zde se můžeme dočíst, že ve středověku mohl běžný lid péct pouze chléb chudých, který byl z jáhlového těsta. S jednou výjimkou, na Vánoce, kdy si mohli dopřát chléb z bílé mouky, který byl navíc připravený s různými dobrotami, máslem, medem a muškátovým vínem. Výraz „panettone“ se odvozuje od starého milánského výrazu pro chleba, tedy panatton. Sváteční moučník se zde stal tradicí, od 20. století se vyváží do celého světa. Dnes ho považují za svůj národní vánoční moučník také v Argentině, Peru, Uruguayi a Brazílii. A již několik let se úspěšně prodává i u nás. Podobný moučník patří mimochodem k Velikonocům, nazývá se colomba.
Panettone se připravuje z kynutého těsta, na které potřebujete italskou mouku typu 0. Pochopitelně, nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud si pořídíte pravou italskou mouku, substitutem v našich podmínkách je hladká mouka. Recept vyžaduje také jistě dobrý hnětací mixér.
Suroviny:
200 g hladké mouky
100 ml vody (24 °C)
70 g měkkého másla
58 g cukru
50 g kvásku
3 malé žloutky
110 gramů kandovaných hrušek
110 gramů mléčné čokolády
105 gramů měkkého másla
75 gramů hladké mouky
58 gramů cukru
3 žloutky
4 gramy soli
PRO AROMATICKOU EMULZI
25 ml vody
20 gramů pomerančové pasty
20 gramů medu
Vanilkový lusk
Slad 2 g
Máslo podle chuti
Mouku nasypte do mísy hnětače spolu s cukrem a vodou. Hněťte několik minut při střední rychlosti, přidejte kvásek a hněťte dalších 5 - 6 minut, dokud nebude těsto hladké.
Přidejte 4 díly vaječných žloutků a znovu hněťte nejprve na střední a poté na střední až vysokou rychlost. Když se směs odlepí od stěn, přidejte změklé máslo a pokračujte v práci, dokud se úplně nevstřebá; bude trvat asi 5 - 8 minut, než bude těsto hladké, pružné a lesklé. Přidejte 6 dílů zbývajících žloutků a znovu hněťte 1 - 2 minuty při střední rychlosti. Těsto přesuňte se na pracovní plochu a prohněťte ručně, nesmí se lepit na povrch bez přidávání mouky. Těsto přendejte do velké mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 10 - 12 hodin kynout při teplotě 28 - 30 stupňů v šeru. Po uplynutí doby kynutí těsto téměř ztrojnásobí svůj objem. Pomocí mírně navlhčených rukou jej přendejte do mísy hnětače, přidejte mouku a hněte při střední rychlosti 5 - 6 minut.
Mezitím si připravte polevu. Do misky nalijte vodu, pomerančovou pastu, med a semínka z vanilkového lusku a promíchejte metličkou. Když je směs hladká a pružná, přidejte cukr a část emulze a pokračujte v práci na středně vysoké otáčky. Poté nalijte zbytek emulze a znovu hněte, dokud se zcela nevstřebá. Když se těsto odlepí od stěn, přidejte změklé máslo a po chvíli sůl. Hněteme při středně vysoké rychlosti 2 - 3 minuty. Mezitím přidejte čokoládu a kandované hrušky do mísy a dobře promíchejte; pokud je kandované ovoce příliš lepivé, můžete přidat kapku vody, aby se lépe promíchalo s těstem.
Do těsta přidejte směs kandovaného ovoce a hněťte několik minut při střední rychlosti. Těsto dejte na pracovní plochu, přeložte záhyby a nechte 30 minut odpočívat, přikryté mísou. Po uplynutí této těsto otáčíme a hladíme na pracovní ploše a necháme ještě 15 minut odpočívat přikryté mísou. Tím, že si s těstem několikrát pohrajete, bude mít správný tvar a konzistenci. Těsto vložte do formy na panettone a nechte kynout asi 6 - 8 hodin při teplotě 28 -30 stupňů. Jakmile těsto vykyne, nařízněte ho do kříže řez a do středu vložte kousek másla 33. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 54 minut. Když je upečené, vyndejte panettone z trouby a ještě horký napíchněte dvěma dlouhými špejlemi, poté nechte vychladnout dnem vzhůru asi 6 - 8 hodin.
Pečení vyžaduje určitou zručnost, i tak se může snadno stát, že dojde k nějakému maléru v kuchyni, ať už je to trouba, kterou jste neuhlídali, mixér, který kvůli vadné součástce zaneřádí celou kuchyni a zničí novou malbu, nebo prasklý kohoutek a následná potopa. Naštěstí je možné se ochránit před finančními ztrátami, které tyto maléry způsobí, a to díky pojištění domácnosti. Vybírejte ho chytře, projděte si srovnání pojištění domácnosti online a vyberte včas to nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Kvíz na téma jarní bylinky: Z vycházek si přineseme vždy něco dobrého do kuchyně
Z jaké mouky upéct linecké cukroví? Jen jedna zajistí, že budou srdíčka či kolečka krásně křehká a jemná
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná