Malý bramborový zázrak: Nejlepší vánoční salát uděláte z keřkovských rohlíčků
18. 12. 2021 Vaření
Pokud jste o keřkovských rohlíčcích ještě neslyšeli, nelekejte se. Žádné pečivo vám do salátu doporučovat nechceme. Pod tímto názvem se totiž ukrývá speciální odrůda brambor ryze českého původu, které mají ty správné vlastnosti, díky nimž je bramborový salát zkrátka dokonalý.
Nejoblíbenější vánoční příloha
Pokud je něco, co neoddělitelně patří k vánočním svátkům, tak je to bramborový salát. Smaženého kapra často někteří nahrazují vepřovým, kuřecím či telecím řízkem, lososem i vinnou klobásou, salát z brambor a zeleniny zůstává a většina lidí si bez něj nedokáže představit Vánoce. Ve většině rodin dávají přednost tomu klasickému českému s majonézou, kořenovou zeleninou, kyselými okurkami a cibulí. Jiní mají raději jeho lehčí variantu bez majonézy, která vychází z tradičního vídeňského bramborového salátu. Někteří salát dochucují hořčicí, další kečupem, jiní pro chuť dodávají lák z okurek, další na kostičky nakrájená jablíčka a občas se s oblibou vylepšuje i nakrájeným salámem. Ať už volíte jakoukoliv verzi, jednu ingredienci nelze v bramborovém salátu opomenout, a tou jsou brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jsou ty salátové
Do bramborového salátu je sice možné použít jakékoliv brambory, nechcete-li, aby vám z něho vzešla majonézová kaše, určitě použijte brambory salátové. Jde o lojovité brambory varného typu A, které jsou pevnější, dobře drží tvar a jsou ideální k vaření ve slupce. Mívají hladkou slupku a žlutou až světle žlutou barvu, mohou být kulaté, kulatooválné i oválné a nebo vypadat trochu jako rohlíky. A právě taková je speciální salátová odrůda brambor – keřkovské rohlíčky. Vyznačují se ovšem nejen tenkým zahnutým tvarem, ale i krásně žlutě zabarvenou dužinou, jež při vaření trochu ztmavne. Přestože se řadí do varného typu AB-B, který je na pomezí salátových a přílohových brambor, mají opravdu pevnou lojovitou konzistenci, díky níž jsou v salátech tak dobré.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Specialita z Vysočiny
Keřkovské rohlíčky nejsou žádnou novinkou. Jde o starší poloranou až polopozdní českou odrůdu brambor původně z Vysočiny, která se kromě salátů výborně hodí i na pečení nebo na grilování. Podle webu Sativa.cz byly vyšlechtěny v roce 1940 ve šlechtitelské stanici Keřkov u Přibyslavi, po níž jsou pojmenovány. Již tehdy se staly pro své vlastnosti a jemnou chuť hodně populární, bohužel ale byly hodně náchylné na různé choroby a jejich sklizeň nebyla tak vysoká, proto se v osmdesátých letech minulého století téměř přestaly pěstovat. Pamětníci zlaté éry keřkovských rohlíčky na ně ovšem stále vzpomínali a dožadovali se jejich návratu na pulty obchodů. Podle webu Vubhb.cz se proto ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě pokusili v roce 1995 o ozdravení této odrůdy. A protože byli úspěšní, můžeme bramborový salát z keřkovských rohlíčků dělat i dnes, kdy se tato odrůda dokonce pyšní ochrannou známkou regionální potravina Kraje Vysočina. Přesto jde o stále vzácnou odrůdu a keřkovské rohlíčky seženete obvykle jen před Vánocemi. Těsně před svátky bývají v současnosti k dostání i v supermarketech, případně je seženete u pěstitelů. Pokud byste na ně přesto nenarazili, nemusíte smutnit nad zkaženými svátky. Výborný salát uděláte i z dalších odrůd brambor – třeba z Bernadette, Megusta či Princess.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat