8 potravin, které rozhodně nepatří do mrazáku: K ledu nepatří brambory ani některé sýry!
29. 12. 2021 Domácnost
Pokud jste uvařili nebo nakoupili příliš mnoho potravin, nemusíte je vyhazovat. Mražení je vhodný způsob uchovávání většiny z nich. Představme si ale ty, kterým mrazák nedělá dobře.
1. Listové saláty
Jak najdeme na stránkách webového magazínu utopia.de, listové saláty jsou nejlepší čerstvé. Hlávkový salát, dubáček nebo stále oblíbenější ledový salát mají vysoký obsah vody. Po rozmrazení se doslova rozmočí a již nejsou zasyrova poživatelné. Totéž se děje se špenátovými listy – u těch to ale nevadí, protože je dál tepelně zpracováváme.
Mohlo by vás zajímat
2. Brambory
Dobrým nápadem není ani zmrazování syrových brambor. Po rozmrazení ztrácejí konzistenci a stávají se kašovitými. Kromě toho se změní jejich chuť, jsou nasládlé. Zpracované pokrmy, jakými jsou bramborové krokety nebo hranolky, lze naopak bez problémů zmrazit. Mimochodem: syrové brambory vydrží při správném skladování mnoho měsíců i bez mrazáku. Brambory je vždy lepší skladovat je na chladném, tmavém a suchém místě než je mrazit.
Mohlo by vás zajímat
3. Měkký sýr
Ne všechny sýry jsou vhodné ke zmrazení. Tvrdý sýr lze bez problémů zmrazit a rozmrazit, což je praktické například v případě, že vám zbylo příliš mnoho sýra z raclette. Sýr však ztrácí chuť a někdy se trochu drolí, takže po rozmrazení je vhodný pouze na vaření nebo gratinování. To měkký a čerstvý sýr změní v mrazničce texturu a stává se kašovitým.
Mohlo by vás zajímat
4. Ovoce a zelenina bohaté na vodu
Ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, například rajčata, okurky, ředkvičky, mnoho salátů, hroznové víno, všechny druhy melounů a další bobulovité a tropické ovoce, je lepší nemrazit. Po rozmrazení mají obvykle kašovitou konzistenci. Raději je nekupujte do zásoby a rychle spotřebujte!
Mohlo by vás zajímat
5. Vejce
Vejce by se nikdy neměla zmrazovat syrová. Skořápka může v mrazáku prasknout.. Pouze rozbitá vejce lze v případě potřeby zmrazit na několik týdnů a poté je použít na pečení nebo vaření. Do mrazáku nepatří ani vajíčka uvařená. Po rozmrazení zůstanou „gumová“.
6. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jakými jsou například máslo nebo smetana ke šleháni, mrazák snesou. Plno- a polotučné mléko, smetana, zakysaná smetana, bílý ani ochucený jogurt nebo tvaroh do mrazničky nedávejte. Po rozmrazení jsou sice poživatelné, ale jejich konzistence a textura zůstaly narušené a tyto potraviny hrudkovatí. Ostatně, proč je dávat do mrazáku, když například jogurt či zakysaná smetana vydrží v lednici často déle, než by nás napadlo.
Mohlo by vás zajímat
7. Česnek
Teoreticky můžete česnek zmrazit – obvykle však ztratí hodně chuti a vůně. A jak se můžeme dočíst v knize Česnek: Více než 65 lahodných způsobů kulinářského využití česneku, je téměř nemožné ho do mrazáku zabalit tak, aby nám jeho aroma „neprovonělo“ další uložené potraviny.Určitě je lepší česnek naložit například do oleje.
Mohlo by vás zajímat
8. Želatina
Zmrazování pokrmů obsahujících želatinu, jakými jsou některé pudinky, dorty a jiné moučníky, často nepečené, není obvykle dobrý nápad. Při rozmrazování se zcela naruší jejich původní konzistence a místo lahodného moučníku nám zůstane tekutá sladká kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat