Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červená řepa je surovina, kterou mnozí nemusí právě kvůli nepříliž výrazné chuti. V mém jídelníčku má však své místo.

Tato zelenina obsahuje velké množství křemíku, který je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Dále se v červené řepě nachází hodně kyseliny listové, vitamin C, vitamíny skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.

červená řepa

Z červené řepy připravíme mnoho dobrých receptů. Vynikající jsou saláty, které nahradí brambory.  Můžeme ji vařit, smažit, jako bramboráky,  péct, vynikající je také boršč z červené řepy, můžeme ji dokonce připravit i nasladko.   Skvěle chutná při konzervaci s jinou zeleninou, výborně chutná v kombinaci se zelím, květákem a kukuřicí.  šťáva z červené řepy se doporučuje při ateroskleróze.

Nedávno jsem vyzkoušela řepu nasladko a byla jsem nadšená. Vyzkoušejte.

Řepa nasladko

ingredience:

8 malých červených řep

75g cukru

šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná pomerančová kůra nebo 75ml pomerančového džusu

30ml nevýrazného oleje (např. slunečnicový)

½ lžičky mleté skořice

příprava:

Řepu omyjeme a odkrojíme kořen a stonek. Bulvy nakrájíme na měsíčky.

Do hrnce dáme pomerančovou šťávu, pomer. kůru, cukr, olej a skořici a na mírném ohni zahříváme, než se rozpustí cukr. Přidáme červenou řepu a dobře promícháme. Rozprostřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě na 180°C po dobu asi 40-45 minut (záleží na velikosti měsíčků), dokud není řepa jemná a lepivá.

Je zajímavé, že tepelnou úpravou se cenné látky neztrácí, naopak, zůstávají a jsou lépe využitelné.

Komentáře (21)

Sodovka: Díky moc za tento poznatek. Naučila jsem se řepu konzumovat ve všech možných podobách. Před tím jsem ji sice znala, ale jedla jen málo.;-)

Šťávu z červené řepy pila po chemoterapii i má malá vnučka, když onemocněla leukémii. Naštěstí nemoc překonala a již 4 rok je v pořádku. :yes:
Červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.

eva hubova: Evi, je to tak.

Řepu máme moc rádi:-p:-p moje známá po chemoterapii pila denně z řepy šťávu, dnes už tak jednou za týden, prý to moc pomáhá.

:yes:

:yes:

Jani supr vyzkouším,ale jen já Kajovi stačí říct červená řepa:-(( a končí:-D:-K

Jani červenou řepu mám v lednici od vánoc a zrovna se na ní zítra chystám.:yes:

Řepu a štávu z ní piji obden, v kombinaci s mrkví, celerem, zázvorem, je to můj "životadobíječ" a prevence proti zlým chorobým, mám z nich zde natopkách nápoje a i když ji uvařenou ani upečenou ani sterilovanou nejím, nejde mi to a nemohu, tak si z ní dělám nápoje a jsou moc prima, vím, že je to zdravé, tak, jak autorka uvádí:yes:;-):-K

;-):yes:

Moc mne mrzí za výraz , který jsem použil. Tím je myšleno slovo "URČILA" . Rád bych to uvedl na správnou míru. A to tak že rád to otevřu a nebudu vždy odpovídat když se mi to líbí, což jsem dal jasně najevo a že řepu miluju včetně rodiny se nebudu omlouvat. Snad zbytečně spěchám, snad používám i nevhodná vyjádření, ale kdo mne zná z mých příspěvků jsem dostatečně kritický a nenachávám si moc pískat a ani poroučet. Zvláště napomínání lidí, kteří se zkrývají za neregistrací a snaží se jen prudit a snaží se chytit každého přeřeku, nebo i nevhodného slova "miluji". Janičko , jestli jsem ti nadělal nějaké problémy, tak se omlouvám a zase mám chvíli pokoj od svých úvah a vyjádření. Nejsem akademik a snažím se myslet a dělat všechno dobře pro své přátele se kterými trávím na TOP již celou řadu let ve vší úctě a vzájemného uznání a pochopení. Mám rád VÁLEČNÉ štváče, kteří jsou schopni ublížit jedovatou slinou komukoliv a baví se tím. Jsem starej a je mi z nich hanba. Máte ode mne chvíli pokoj.

Anna: Nic takového jsem nikomu nenakazovala, ani neurčovala!

Vaclav Fronek: proboha :-O on si už někdo určuje i to, že a jak se má otevírat článek??? To je pak tedy opravdu "objektivní"...:no:

Janičko. Červená řepa je náramná bašta pro mne i celou rodinu na různé způsoby i když do 40 let jsem ji nemohl ani čuchat. Ale toto je zvláštní. Samozřejmě ti držím pěsti a budu otevírat jak jsi určila.AHOJ.

:yes:

:yes::yes::yes:,miluju boršč s červenou řepou :-p:-p:-p,hezky napsané :yes::yes::yes:

Dooga::-D:-D:-D:-D

Svatá pravda. ;-) Proč myslíš, že tak dobře vypadám. :-D:-D

petrzelka: Zkus třeba i ten boršč pouze z řepy a zeleniny. Je opravdu dobrý;-)..http://www.toprecepty.cz/recept/24973-zeleninovy-b.....Obrázek je tady a ten salát taky nemá chybu:-)...http://www.toprecepty.cz/recept/28604-salat-z-cerv...

Zrovna ji mám v ledničce.Nemám s ní ale žádné zkušenosti,vždycky ji jíme jenom sterilovanou.Koupila jsem jí před svátky,že si zkusím udělat nějaký salátek,třeba s trochou kysané smetany,myslím,že tu má někdo recept.Je to hodně opomíjená zelenina a přitom je opravdu velice zdravá a levná.Takže Jani,díky za připomenutí a pro červenou řepu zvedám ruku:-K:-K:-K

:yes: