Houby a jejich zpracování
16. 12. 2012 Vaření
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky, jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů a taky vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů - např. vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
- Sbíráme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou opravdu jedlé.
- Nikdy nejíme houby syrové a při jejich zpracování dbáme na dostatečnou délku tepelné úpravy.
- Houby nemyjeme, pouze navlhčeným hadříkem odstraníme listí a jehličí.
- Nikdy nesbíráme do neprodyšných obalů (igelitové sáčky), ale pouze do košíků a doma houby hned rozložíme aby se nezapařily.
Houby upravujeme různým způsobem, podušené zmrazujeme, zavařujeme a taky sušíme.
Sušení hub
Na sušení vybíráme houby zdravé a pevné. K sušení se hodí hříby, kozáci, bedly, křemenáče, mladí pevní klouzci, masáci, lišky, holubinky, václavky.
Houby krájíme na 1/2 cm silné plátky, mnohem silnější než na běžné vaření.
Nakrájené houby rozložíme v 1 vrstvě na rošt nebo síta, vyložené čistým papírem, ne novinami.
Takto připravené síta můžeme sušit na slunci, večer síta schováváme do teplé místnosti. Síta můžeme dát na ústřední topení, nad kamna nebo sušit na čisté půdě.
Houby můžeme také sušit v pootevřené troubě na 50°C, nebo v sušičce na ovoce. Sušení hub by nemělo trvat déle jak 4 dny.
Správně usušené houby šustí, snadno se lámou a krásně voní, víc než čerstvé houby.
Houbové koření
Dobře usušené houby rozemeleme na starém kávovém mlýnku smícháme se sušenou petrželovou natí, podle své chuti přidáme mletý pepř a kdo chce může přidat majoránku a mletý kmín.
2. Houbové koření s bylinkami
Dobře usušené houby rozdrtíme nebo pomeleme skoro na prášek a podle své chuti přidáme sušenou petrželku, libeček, celerovou nať,saturejku. Tuto směs přidáváme do polévek několik minut před dokončením varu. Taky můžeme přidat do omelet, omáček na těstoviny, atd.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit houby. Jednoduchý postup uložení hub zvládneme během chvilky a v zimě pak budeme mít další možnosti, co vařit
Houbový salát je rychlou a výbornou večeří. Využijeme i malé množství tvrdých lesních hub
Jak správně smažit houby? Zbytečně nesolit, smažit pomalu a důkladně alespoň po dobu 20 minut
Komentáře (20)
Já jako dítě školou povinné a milovník hub, jsem chodila na václavky, trošku osmažila, zbaštila a nikdy mi nic nebylo... dnes už je smažím nebo vařím déle, tenkrát jsem vůbec nevěděla,že jsou mírně jedovaté...moje známá nechce o václavkách ani slyšet, od té doby jak jí bylo špatně
Jardo, jo máš pravdu, i pravé hříbky jsme dávali syrové do houbového salátu, ale holt dřív jsem tomu věřila nějak víc, dneska, jak je to znečištěný.......