Houby a jejich zpracování
16. 12. 2012 Vaření
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky, jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů a taky vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů - např. vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
- Sbíráme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou opravdu jedlé.
- Nikdy nejíme houby syrové a při jejich zpracování dbáme na dostatečnou délku tepelné úpravy.
- Houby nemyjeme, pouze navlhčeným hadříkem odstraníme listí a jehličí.
- Nikdy nesbíráme do neprodyšných obalů (igelitové sáčky), ale pouze do košíků a doma houby hned rozložíme aby se nezapařily.
Houby upravujeme různým způsobem, podušené zmrazujeme, zavařujeme a taky sušíme.
Sušení hub
Na sušení vybíráme houby zdravé a pevné. K sušení se hodí hříby, kozáci, bedly, křemenáče, mladí pevní klouzci, masáci, lišky, holubinky, václavky.
Houby krájíme na 1/2 cm silné plátky, mnohem silnější než na běžné vaření.
Nakrájené houby rozložíme v 1 vrstvě na rošt nebo síta, vyložené čistým papírem, ne novinami.
Takto připravené síta můžeme sušit na slunci, večer síta schováváme do teplé místnosti. Síta můžeme dát na ústřední topení, nad kamna nebo sušit na čisté půdě.
Houby můžeme také sušit v pootevřené troubě na 50°C, nebo v sušičce na ovoce. Sušení hub by nemělo trvat déle jak 4 dny.
Správně usušené houby šustí, snadno se lámou a krásně voní, víc než čerstvé houby.
Houbové koření
Dobře usušené houby rozemeleme na starém kávovém mlýnku smícháme se sušenou petrželovou natí, podle své chuti přidáme mletý pepř a kdo chce může přidat majoránku a mletý kmín.
2. Houbové koření s bylinkami
Dobře usušené houby rozdrtíme nebo pomeleme skoro na prášek a podle své chuti přidáme sušenou petrželku, libeček, celerovou nať,saturejku. Tuto směs přidáváme do polévek několik minut před dokončením varu. Taky můžeme přidat do omelet, omáček na těstoviny, atd.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houbový salát je rychlou a výbornou večeří. Využijeme i malé množství tvrdých lesních hub
Kuskus máme hotový rychle, snadno a chutně. Jak ho připravit podle sedmi nejoblíbenějších receptů
Jak připravit hlívu ústřičnou. Oblíbené recepty z královny mezi houbami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
28. 12. 2012 21:26
28. 12. 2012 13:47
22. 12. 2012 19:05
18. 12. 2012 17:40
17. 12. 2012 20:38
17. 12. 2012 20:26
Já jako dítě školou povinné a milovník hub, jsem chodila na václavky, trošku osmažila, zbaštila a nikdy mi nic nebylo... dnes už je smažím nebo vařím déle, tenkrát jsem vůbec nevěděla,že jsou mírně jedovaté...moje známá nechce o václavkách ani slyšet, od té doby jak jí bylo špatně
17. 12. 2012 17:26
17. 12. 2012 17:02
17. 12. 2012 16:43
17. 12. 2012 16:28
Jardo, jo máš pravdu, i pravé hříbky jsme dávali syrové do houbového salátu, ale holt dřív jsem tomu věřila nějak víc, dneska, jak je to znečištěný.......
17. 12. 2012 16:10
17. 12. 2012 00:39
17. 12. 2012 00:39
16. 12. 2012 22:59
16. 12. 2012 22:39
16. 12. 2012 20:14
16. 12. 2012 17:24
16. 12. 2012 17:09
16. 12. 2012 15:45
16. 12. 2012 15:12