Retro poháry: Vzpomínáte na pudink s piškoty nebo banán s karamelem?
7. 1. 2022 Vaření
Vzpomínáte na staré dobré cukrárny a mlíčňáky, kde se sedělo na malých židlích s kovovými nožičkami? Děti tam chodily na točenou zmrzku, babičky posedět na kávičku a dortík, mléčný koktejl vám tam dali do keramického kalíšku a za vitrínou se skvěly kromě zákusků i poháry!
Připravené ve skleničkách
Pokud jste vyrůstali v dobách socialismu a ještě lépe v sedmdesátých či osmdesátých letech, určitě si tehdejší cukrárny pamatujete. Většina jich vymizela, ale v některých městech na ně občas ještě narazíte. Klasický sortiment zahrnující věnečky, punčáky, rakvičky, laskonky či indiánky sice často doplňují medovníky, makronky nebo další moderní sladkosti, ale atmosféra dob bývalých tu na vás ještě dýchne. Vzpomínáte třeba na již připravené poháry ve skleněných skleničkách? Zmrzlinu jste v nich nenašli, skládaly se hlavně z ovoce, šlehačky, pudinku nebo různých polev a piškotů či sušenek. Ty zmrzlinové ale samozřejmě nabízely cukrárny také. Kombinace polárkového dortu s kompotovaným ovocem a šlehačkou je pro mnohé nezapomenutelná.
Mohlo by vás zajímat
Jahody se šlehačkou
Největším hitem starých dobrých cukráren byly vyhlášené jahody se šlehačkou. Po čerstvých jahodách v nich sice nebyla památka, i tak byly úžasné. Skládaly se většinou z jahodového kompotu, případně ještě jahodové dřeně a vrstev šlehačky. Někdy se místo jahod používalo i jahodové želé, které se v průhledných pohárech hezky vyjímalo. Šlehačka ovšem nebyla ze spreje, ale poctivá ušlehaná domácí šlehačka. Dnes si takový pohár můžete klidně udělat i z čerstvých jahod, případně můžete sáhnout po mražených. Jahody už pak jen posypete moučkovým nebo vanilkovým cukrem a doplníte šlehačkou. Pokud byste chtěli pohár odlehčit, můžete místo šlehačky použít kysanou smetanu nebo tvarohový krém.
Mohlo by vás zajímat
Pudink a piškoty
Součástí pohárů byl často také pudink, který byl proložen piškoty a kompotovaným ovocem. Jednoduché pudinkové poháry si snadno připravíte doma. Do skleněných misek dejte nejprve vrstvu piškotů, zakápněte je trochou šťávy z kompotu, přidejte kompotované mandarinky nebo ananas a zalijte uvařeným vanilkovým pudinkem. Pak pokračujte opět s vrstvou piškotů a střídejte, dokud nenaplníte celé poháry. Nakonec už stačí jen šlehačka na ozdobu. Místo piškotů můžete dát do poháru i nalámané sušenky, výborné jsou třeba i kousky rakviček. Pokud byste si chtěli pohár trochu vylepšit, nahraďte obyčejný pudink z prášku domácím ze žloutků a pravé vanilky. A místo dětských piškotů můžete použít cukrářské. Nebo dejte do pohárů zbytky cukroví.
Banánové variace
Na banány se sice často stály fronty, pokud ale zrovna byly k dostání, poháry z nich byly báječné. Banán je nejlepší v kombinaci s rozpuštěnou hořkou či mléčnou čokoládou, karamelem nebo mléčným karamelem z kondenzovaného mléka. Připravit si také můžete klasický karamel, do kterého pak přidáte máslo a smetanu a vznikne vám jemný smetanový karamel, který je do pohárů ideální. Banán nakrájejte na kolečka a zalijte karamelem. K dokonalému snoubení chutí už stačí přidat jen šlehačku a vše posypat griliášem. Dospělým můžete poháry vylepšit také vaječným koňakem, kterým můžete pohár dozdobit nebo jím jen prolít jednotlivé vrstvy v poháru. Anebo si udělejte legendární Banana Split podle našeho receptu.
Pamatujete si na staré cukrárny a poháry, které v nich připravovali? Nebo dokonce u vás takovou podobnou ještě máte? Napište nám o tom!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Retro okénko: Vzpomínáte na punčák? Upečte si oblíbený zákusek českých cukráren
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12