Kynutá klasika vánoc - vánočka (a jak na ni)
17. 12. 2012 Vaření
Bez tohoto nádherného kynutého moučníku by Vánoce nebyly pravými Vánocemi, zná ji určitě každý. A udělat ji a uplést není zas těžké tak, jak se zdá.....
Historie vánočky je opravdu dlouhá, sahá až hluboko před 16.století. Říkávalo se jí všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štědrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice, štrucla – jeden název hezčí než druhý.
V dobách nejstarších měli povoleno vánočku péct pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18.století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a rodinu se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a voňavého koření (muškátový květ i oříšek, nové koření, někdy i badyán, hřebíček).
Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak - potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila pro domácnost nic dobrého.
Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul. Pamatuji, že i u nás doma jsme také takto podarovali každé zvíře po kousku vánočky – byť se náš "dobytek" skládal jen ze psů, slepic a někdy i prasátka ve chlívě. Byl to ale milý zvyk, děti měly pocit, že trochu "čarují" a zvířata si smlsla.
Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak.
Tradičně se pletla z devíti pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vzduch a vodu. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění. Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.
Dnes si můžete vybrat z mnoha receptů i způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i ze šesti nebo jen pěti pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.
Tak co, vyzkoušíte si ji i vy doma? Opravdu to těžké není. Chce to jen trochu času navíc a několik pokusů. Žádný učený ještě z nebe nespadl.....
Pletení vánočky klasicky, z DEVÍTI pramenů
Těsto propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílů (můžeme si je i navážit). Z každého dílku uděláme bochánek a necháme 10min odpočinout
- všechny bochánky rozválíme na stejně dlouhé a stejně široké prameny
Nejdříve upleteme základnu vánočky ze 4 pramenů:
- 4 prameny si položíme svisle vedle sebe
- vezmeme levý krajní pramen a vedeme jej úplně doprava nad, pod a nad zbývajícími třemi prameny
- znovu vezmeme levý krajní pramen (původně byl druhý zleva, nyní je první zleva) a znovu vedeme doprava nad, pod a nad ostatními třemi prameny
- opakujeme až do dopletení ke konečkům pramenů, dobře je spojíme k sobě
- pokud máme upletený celý základ, přeložíme jej na plech a poměrně nemilosrdně tu nadýchanou nádheru uprostřed klouby prstů pomačkáme, aby vznikla jakási široká, ale plytká rýha, na kterou usadíme pletenec ze 3 pramenů
Prostřední pletenec ze 3 pramenů:
- snad každý už někdy v životě pletl cop, ale pokud se najde někdo, kdo postup pletení nezná, ať čte dále.....
- vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
- nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
- postup dále opakujeme - střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající
- dopleteme do konce, konečky spojíme důkladným smáčknutím
- cop položíme na základnu ze 4 pramenů a prsty ji podélně v prostřed opět lehce smáčkneme (uděláme plytkou rýhu)
Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:
- položíme je těsně vedle sebe a jen je do sebe zakroutíme
- tento tenký vrchní pletenec trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku - přes její konce) a oba konce pletence dobře zastrčíme pod "prdelku" vánočky, na každé straně stejně
- vánočku necháme nakynout, pomašlujeme vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme
Totéž pletení, možná lépe viditelnější, je tady....
Vánočka ze ŠESTI pramenů
1) Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme bulku a tu necháme ještě asi 10 minut odpočinout.
2) Pak ze všech vyválíme stejně silné a dlouhé prameny, které na jednom konci všechny spojíme a konec jakoby podhrneme dospod, pod budoucí vánočku.
3) Levý krajní pramen položíme úplně doprava a pravý krajní zase doleva.....pak vezmeme pramen úplně zprava a vrátíme ho mezi 4 prostřední .
4) Druhý pramen zleva přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední.
Teď vezmeme druhý zprava, přeložíme ho úplně doleva a pravý krajní vrátíme mezi 4 prostřední
5) Pak už se postup (kroky 3 a 4) stále opakuje (jen střídáme strany).
Vezmeme druhý zleva a přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední....vezmeme druhý zprava, přeložíme úplně doleva atd.....
Odfocený postup na vánočku ze šesti pramenů je ZDE..... , můžete ji udělat z jakéhokoliv těsta, vámi vyzkoušeného.
Vánočka z PĚTI pramenů
1) Těsto si rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut odpočívat. Pak je všechny rozválíme na stejně dlouhé a stejně silné prameny.
2) Všech pět pramenů si položíme svisle před sebe, na konci vzdálenějším od nás, je dobře spojíme a rozdělíme na 2 a 3 prameny.
3) Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho doprostřed, ke straně, kde jsou prameny dva (a teď už vlastně tři).
4) Nyní vezmeme vnější pramen z této strany a znovu přeložíme doprostřed, ke dvěma pramenům.
5) A tyto dva kroky (vnější pramen ze tří přeložit dovnitř, ke dvěma) opakujeme tak dlouho, až dopleteme do konce. Úplné konečky znovu stiskem dobře spojíme a oba konce vánočky jakoby trošku podhrneme dospod, pod ni.
Fotopostup a recept na vynikající máslovou vánočku je TADY
Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.
-
rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu
-
všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu
-
tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili, zničili bychom droždí)
-
těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka může být "těžká")
-
zrovna tak musí dobře vykynout před pečením i umotaná vánočka. Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, jehož teplotu nijak uměle nezvyšujeme – mohlo by se stát, že vnitřní, málo vykynuté vrstvy vánočky se to budou snažit při pečení dohnat a vánočka se potrhá
-
vykynutou vánočku opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby
-
zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka, asi na 190-200°C, pak teplotu zmírníme na 170°C a vánočku dopečeme
-
stane se, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem – je málo upečená, vnitřní vrstvy nebyly pevné natolik, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná moc není.
-
hotové vánočky se většinou dají dobře zamrazit, po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé
-
pokud vám náhodou vánočka zbyde, dá se z ní udělat výborná "lepší, parádnější" žemlovka
-
no a ta nejdůležitější rada na závěr? K pečení vánočky bychom vždycky měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat, vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční a s velkou pochvalou snědí i třeba malinko nepovedenější vánočku. Protože je vaše, dělaná s láskou.
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
16. 12. 2017 00:38
a dělá bublinky.Dá to práci,ale výsledek stojí za to.
3. 1. 2013 12:45
30. 12. 2012 17:13
30. 12. 2012 15:52
30. 12. 2012 15:52
28. 12. 2012 21:34
24. 12. 2012 09:29
21. 12. 2012 22:53
21. 12. 2012 06:03
19. 12. 2012 18:07
19. 12. 2012 17:24
19. 12. 2012 17:00
19. 12. 2012 15:37
19. 12. 2012 08:34
18. 12. 2012 21:01
Jeste je pak jedna moznost....udelat testo 23.12. navecer a BEZ kynuti, zakryte, ulozit do lednice. Do rana vam i v tom chladu nakyne a muzete ji tvarovat hned zrana. Pak nakynout a upect.
At se vam podari!
18. 12. 2012 20:48
18. 12. 2012 19:59
18. 12. 2012 16:25
18. 12. 2012 15:46
18. 12. 2012 10:52
17. 12. 2012 23:45
17. 12. 2012 19:25
17. 12. 2012 18:57
17. 12. 2012 18:00
Díky Cat a krásné Vánoce Tobě i celé Tvojí rodině
17. 12. 2012 16:31
17. 12. 2012 13:55
Bibi, ono to opravdu není nijak těžké. Chce to jen klid, chladnou hlavu a taky si dopředu neříkat - ááá, to je složitý, to nezvládnu. Není a zvládneš, uvidíš
17. 12. 2012 13:52
17. 12. 2012 13:22
17. 12. 2012 13:19
Máš to precizně zpracované