Retro vaření s Kristinou: Upečte si na neděli kynutou ořechovou bábovku podle receptu z první republiky!
14. 1. 2022 Vaření
Zabijačka bez bábovky je jako masopust bez koblih. Bábovku si ale můžete upéct i bez zabíjení čuníka a klidně i v létě. Tahle kynutá ořechová se objevovala na venkově i ve městech už v předminulém století.
Nejstarší pečivo
Bábovky patří bezesporu k nejstaršímu pečivu. Definuje je charakteristický oblý tvar s otvorem uprostřed, který se vyvinul z pohanského kynutého koláče na oslavu zimního slunovratu. Kdo se podíval jeho středem, uzřel prý svou budoucnost. Malé baby či bábovky se pekly i při dalších slavnostech nebo narození dítěte, jednu dostala porodní bába, druhou maminka, třetí se zavěsila nad kolébku dítěte a čtvrtá nad vstupní dveře, aby ochraňovala dům. Krásný tvar získaly kameninovými a litinovými formami, volný kulatý střed už jim zůstal. Tradičně se bábovka připravovala na zabijačky, jako snídaně pro řezníka a chasu, kteří zabili prase a zpracovali maso a než se uvařil ovar a guláš a začaly se chystat jelítka a jitrnice, podávala se bábovka a káva. Čaj se totiž pil ještě mezi válkami mnohem méně často než káva či cikorie.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté krásky
Dobrému těstu z másla, vajec, cukru, ořechů a mouky pomáhalo vzejít droždí. Bábovky se ještě za první republiky pekly častěji kynuté než třené či piškotové. Změnu receptury a zrychlení přípravy umožnil až vynález kypřicího prášku. August Oetker ho ve své bielefeldské lékárně namíchal v roce 1893, ale až o 10 let později si ho nechal patentovat a spustil jeho velkovýrobu. V roce 1923 jej vyráběl pod svou značkou i v továrně v Brně. Kromě Moudré hlavy dr. Oetkera si hospodyňky mohly zakoupit i prášek Pravá ruka, firmy Odkolek nebo Kveta od známé hradecké učitelky vaření a autorky kuchařek Anuše Kejřové. Vyrobit si ho mohly i doma – smícháním 5 dkg vinného kamene v prášku, 4 dkg jedlé sody a 7,5 dkg rýžové mouky. Na 0,5 kg mouky se přidával 1 dkg tohoto prášku.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté bábovky vyžadovaly čas na kynutí, ale odměnily se delší trvanlivostí a vláčností. Ořechová bábovka je tučnější, ale vydrží pár dní čerstvá, v téměř nezměněné kondici. Chutná výrazně po vlašských ořechách, které obsahují hodně tuku, a proto není třeba použít tolik másla ani mouky. Těsto nechte ve formě dostatečně vykynout, téměř zdvojnásobí svou velikost, po upečení bude bábovka kyprá a droždí z ní nebude vůbec cítit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ořechovou bábovku?
Na kvásek potřebujete 80 ml vlažného mléka, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky) a 1 lžíci krupicového cukru. Na těsto potřebujete 100 g změklého másla, 75 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 5 vajec, najemno nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 150 g mletých vlašských ořechů, špetku soli, 150 g hladké mouky, máslo na vymazání formy, mouku na vysypání formy a moučkový cukr na poprášení. Jak postupovat? Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte ho s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo ušlehejte s oběma cukry do husté pěny. Postupně zašlehejte celá vejce. Vmíchejte pomerančovou kůru, ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25–40 minut. Upečenou bábovku vytáhněte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.
Seriál Retro vaření pro vás připravuje novinářka Kristina Šemberová, která píše už přes deset let o jídle, edituje kuchařky a píše unikátní kuchařské knihy s příběhem. Vydala kuchařky Neštěkej a jez! (www.kucharkapropsy.cz), Víno ve sklence a na talíři (www.vinnakucharka.cz), a Sladkou první republiku, originální kuchařku vyzkoušených prvorepublikových sladkostí z dobových kuchařek, novin, časopisů pro ženy a rodinných zápisků. Své objevy a zajímavé dobové recepty s krásnými fotkami zveřejňuje na facebookové stránce Retrovaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Závitky jako z vietnamského bistra: Smažené zvládnete bez problémů připravit i doma!
Smažené jarní závitky byly jedním z prvních… Číst více
Indonéská polévka soto ayam: Je lepší než vietnamské pho? Vyzkoušeli jsme za vás
Soto ayam je nejslavnější z polévek daleké… Číst více
Pad thai: Příběh thajské speciality, kterou zvládne připravit každý. Pro dokonalou chuť je ale klíčová jedna ingredience
Pad thai je tak trochu symbolem thajské kuchyně.… Číst více
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou patří… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 8 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 11 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 11 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 11 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 17 hodinami