9 „nejštíhlejších“ příloh pro rok 2022: Dejte si grusetky, brokolici s parmazánem nebo cuketové citronové špagety!
24. 1. 2022 Vaření
Ještě pořád vás trápí „vánoční“ kila navíc a víte, že guláškem se šesti to nespravíte? Zaměřte se spolu s námi na přílohy! Vybrali jsme takové, kterých si můžete nandat pořádnou porci a nejen, že nepřiberete, ale navíc zásobíte tělo cennými vitaminy, minerály i vlákninou. A ještě si pochutnáte!
Nejez to s chlebem!
Taky znáte ten mýtus, že cokoliv, co obsahuje sacharidy, do diety nepatří? Tedy nejen chléb, ale ani rýže, brambory, těstoviny a mnohé jiné přílohy. Je to skutečně takový problém? Zeptali jsme se výživové poradkyně. „Sacharidy patří mezi tři základní makroživiny a tělo je potřebuje stejně tak jako bílkoviny a tuky, vždyť právě ze sacharidů získáváme energii pro své fungování,“ říká pro Toprecepty.cz Karolina Katchaba Hrubešová, autorka několika výživových bestsellerů, a dodává, že sacharidy jako takové nezpůsobují problémy s váhou. „Problémem je jen jejich množství a také jejich forma. Sacharidy dělíme na tři druhy – cukry, komplexní sacharidy a vlákninu. Cukry klidně můžeme zcela vynechat, ale komplexní sacharidy a vlákninu určitě potřebujeme,“ upřesňuje odbornice na výživu. Zároveň je ale jasné, že když si dáte "kotel rýže", tak to asi taky nebude ideální. Proto jsme pro vás sestavili 9 vyloženě nízkosacharidových příloh, které letos udávají trendy v hubnutí. Dají se totiž skvěle ochutit, jsou jednoduché na přípravu a nemusíte u nich hlídat množství. Je už jen na vás, zda těmito "štíhlými" přílohami nahradíte třeba chleba, rýži či brambory zcela, nebo jen částečně. Každopádně, tohle je naše přílohová dietní hitparáda.
Mohlo by vás zajímat
Grilované houby
Hlíva nebo žampiony můžou být skvělou přílohou ke steakům, pečenému kuřeti nebo dušenému masu. Očištěné houby stačí jen nakrájet na větší kusy a ugrilovat, opéct nebo podusit na troše tuku. Ochutit je můžete solí, kmínem nebo trochou kayenského pepře, který vás v zimě hezky zahřeje. Podle webu Kalorické tabulky má navíc hlíva ve 100 g jen 37 kcal, zato obsahuje dietní vlákninu, vitamíny řady B, vitamín D, C a K. Z minerálních látek pak železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bor či jod.
Dýňové pyré
Dýní známe více druhů, ale pro „hubnoucí“ účely jsou vhodné všechny, protože chutí trochu připomínají brambory, ale mají méně kalorií, ve 100 g dužiny je průměrně pouhých 155 kJ. Nejoblíbenější je asi dýně Hokkaidó, kterou nemusíte loupat, ale k dostání je běžně i dýně máslová či špagetová. A jaké přílohy z nich udělat? Špagetovou dýni jednoduše podélně rozpůlíte, osolíte, opepříte, zakápnete olivovým olejem a přidáte eventuálně koření dle chuti. Takto dýni upečete na plechu v troubě doměkka a poté jen vidličkou vydlabete vlákna dužiny, jež tvoří jakési „špagety“. Z obou dalších dýní můžete udělat pyré. Dýni vždy jen omyjte, případně oloupejte a odstraňte semínka. Pak ji nakrájejte na větší kusy, dochuťte rozmarýnem, solí a olivovým olejem a upečte v troubě doměkka. Už takto můžete dýni jíst a je vynikající, anebo ji rozmixujte na pyré, které podávejte místo bramborové kaše.
Květáková rýže
Hitem low carb, neboli nízkosacharidových diet se loni stalo květákové rizoto. To připravíte jednoduše tak, že květák rozsekáte na drobounké kousíčky a ty pak podusíte v pánvi na oleji do změknutí. Trvá to navíc jen chvilinku. Takto připravenou „květákovou rýži“ pak dochutíte dle potřeby, třeba pečeným česnekem, kari nebo jiným kořením. Tuhle falešnou rýži můžete servírovat k masu, anebo použít jako základ „rizota“ se zeleninou, krevetami či jinými surovinami.
Vařená brokolice
Vařená brokolice na první dobrou možná nezní jako jídlo snů, ale věřte, že když ji jen malinko ochutíte, skvěle si pochutnáte. Jak na to? Brokolici rozdělenou do růžiček uvařte na zkus, nikdy ji nepřevařujte, pak je jako bláto a nechutná dobře. Takto uvařenou, tedy poloměkkou brokolici hoďte na pánev s trochou oleje, přidejte jednu nebo dvě ančovičky a hrst parmazánu. Promíchejte, případně osolte a podávejte. Je to delikatesa! Další možností je udělat zapečenou brokolici
Bramborová kaše
Bramborová kaše může být kalorickou bombou nebo dietní přílohou. Záleží na tom, jak ji uděláte. Jak už jsme popsali v našem minulém článku, web Kalorické tabulky uvádí, že 100 g kaše s mlékem a máslem má 113 kcal, oproti tomu kaše jen s mlékem má ve 100 g jenom 85 kcal. „Pokud vynecháte smetanu, plnotučné mléko a hodně másla, pak je kaše vhodná. Zkuste ji udělat s méně tučným mlékem nebo s kefirem," říká pro Toprecepty.cz výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová. Zkuste třeba zapečený květák s kaší.
Quinoa
Quinoa neboli merlík čilský bývá často označována za superpotravinu. Výživové vlastnosti této jednoleté byliny z čeledi merlíkovitých potvrzuje i Karolina Katchaba Hrubešová, která říká: „Quinoa obsahuje komplexní sacharidy, ale také cenné rostlinné bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály. Navíc je snadná na přípravu a chuťově velmi dobrá. Proto ji mohu do redukčního jídelníčku vřele doporučit.“ Quinoa se hodí všude tam, kde byste jinak použili rýži, kuskus nebo těstoviny. Zkuste ji podle našeho receptu třeba zapečenou.
Dušené fazolky
Zelené fazolové lusky se řadí mezi oblíbenou zeleninu. Nejen, že se dají připravit na mnoho způsobů, ale zároveň je to taky vitaminová a nízkokalorická bomba! Podle webu Healthline.com totiž zelené fazolky neobsahují žádný cholesterol, mají jen minimum sacharidů a sodíku, zato jsou bohaté na vitaminy A, C, B, K, a z minerálů například na vápník, fosfor a zinek. Jeden šálek vařených zelených fazolek obsahuje zhruba 4 g vlákniny. To všechno z nich činí ideální „zeštíhlující“ přílohu. Ovšem jen, pokud se fazolky nebudou „koupat“ ve smetanové omáčce zahuštěné moukou. Zkuste je jednoduše jen podusit na trošce oleje, případně se slaninou. K jakémukoliv masu jsou ideální, ale hodí se také pro zapékání s vajíčkem.
Cuketové špagety
Ideální příloha, když je v létě „přecuketováno“. Ale hodí se i v zimě, když chcete redukovat kalorický příjem. Jak uvádí portál Kalorické tabulky, pečená cuketa má ve 100 g pouze 96 kJ. Takže si můžete naložit špaget opravdu plný talíř a nejen, že nepřiberete, ale spíše to povede k redukci. Cukety totiž obsahují hodně vody a vlákniny, což je pro hubnutí výhodné. Ochutit „špagety“ můžete klasicky sýrem, nebo jakýmkoliv kořením, které máte rádi.
Grusetky
V hubnoucích skupinách jsou tyhle falešné těstoviny hitem už nějakou dobu. Vypadají podobně jako tagliatelle, ale mouku byste v nich hledali marně. Připravují se totiž z vajec, mozzarelly a psyllia. Obvyklý poměr je 125g mozarelly, 5 vajec a 2 lžíce pallia. Vše stačí jen rozmixovat, nalít na plechy vyložené pečicím papírem, upéct a pak krájet na „těstoviny“. Grusetky můžete libovolně ochutit kořením nebo bylinkami, třeba karí, pažitkou, petrželkou nebo koriandrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více