Vánoční štola
19. 12. 2012 Vaření
Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů.....
Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak - třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.
První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.
Teprve o něco později papež zrušil (v tzv. Listu o másle) zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení "Dresdner Stollen" ochrannou známkou.
Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).
U nás doma máme (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto kynutou štolu.....
Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek v omládku můžete zkusit nahradit včelím medem, i s ním omládek dobře kvasí. Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji. Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podrobněji podívat na fotky ve fotopostupu u receptu a určitě se vám to povede.
Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru. U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet - vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.
Další kynutá štola je tahle Hančina, od hanahcotton.....
A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí. Z nekynutých štol můžeme vyzkoušet třeba některou z těch tvarohových. Jejich výhoda většinou spočívá v tom, že se nemusí nechávat dlouho rozležet, můžeme je upéct i na poslední chvíli. Třeba tuhle, z hladké mouky, od Helly
Nebo polohrubé -Vánoční tvarohovou štolu.....
.....nebo tuhle, z Vysočiny, pečenou na Valašsku, od rebeky......
....a hodně dalších je možné najít tady, na Topreceptech, pomocí Vyhledávače. Stačí se jen vybrat.
Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a nejen vanilkou provoněný domov......
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Komentáře
3. 1. 2013 21:01
28. 12. 2012 21:30
24. 12. 2012 08:25
Peču poslední roky tvarohovou podle Kluků v akci a to ve velkém, většinou OSM kusů a dávám jako dárky kamarádkám, šéfové, kadeřnici, manikérce atd..... a nikdy nepřišly nevhod
22. 12. 2012 18:08
21. 12. 2012 14:06
21. 12. 2012 06:04
19. 12. 2012 21:52
19. 12. 2012 21:41
19. 12. 2012 18:59
Štolu jsem zkoušela kdysi, ale u nás na Vysočině nemá tradici a navíc kandované ovoce nemáme rádi, takže nás neoslovila Ale někdo prý dává kandovanou citrusovou kůru, ta nám nevadí nebo normální sušené ovoce, to taky můžeme. Tak jí možná dám ještě jednu, inovovanou, šanci
19. 12. 2012 18:54
19. 12. 2012 17:21
19. 12. 2012 14:10
19. 12. 2012 14:06
Ale na Nový rok určitě upeču
19. 12. 2012 13:53