Vánoční štola
19. 12. 2012 Vaření
Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů.....
Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak - třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.
První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.
Teprve o něco později papež zrušil (v tzv. Listu o másle) zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení "Dresdner Stollen" ochrannou známkou.
Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).
U nás doma máme (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto kynutou štolu.....
Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek v omládku můžete zkusit nahradit včelím medem, i s ním omládek dobře kvasí. Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji. Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podrobněji podívat na fotky ve fotopostupu u receptu a určitě se vám to povede.
![]() |
![]() |
![]() |
Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru. U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet - vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.
Další kynutá štola je tahle Hančina, od hanahcotton.....
A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí. Z nekynutých štol můžeme vyzkoušet třeba některou z těch tvarohových. Jejich výhoda většinou spočívá v tom, že se nemusí nechávat dlouho rozležet, můžeme je upéct i na poslední chvíli. Třeba tuhle, z hladké mouky, od Helly
Nebo polohrubé -Vánoční tvarohovou štolu.....
.....nebo tuhle, z Vysočiny, pečenou na Valašsku, od rebeky......
....a hodně dalších je možné najít tady, na Topreceptech, pomocí Vyhledávače. Stačí se jen vybrat.
Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a nejen vanilkou provoněný domov......
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (14)
Peču poslední roky tvarohovou podle Kluků v akci a to ve velkém, většinou OSM kusů
Štolu jsem zkoušela kdysi, ale u nás na Vysočině nemá tradici a navíc kandované ovoce nemáme rádi, takže nás neoslovila
Ale na Nový rok určitě upeču