Jídelní rozmary prince Charlese: Vejce přesně 4 minuty a zásadně žádný česnek!
30. 1. 2022 Historie a zajímavosti
Následník britského trůnu by si mohl dovolit jíst cokoli, třeba kaviár po lžících nebo ústřice několikrát denně, ale on si na luxus nepotrpí. V jídelních zvycích je dokonce velmi konzervativní.
Čtyřminutová vejce
Jeho bývalý osobní kuchař Mervyn Wycherley deníku The Guardian řekl, že Charles každé ráno snídá vejce naměkko. Jeden rozmar ovšem má. Vejce se musí vařit přesně čtyři minuty! Charlesův personál proto dopředu hlásí kuchařům, že princ bude snídat. I tak kuchař pro jistotu připravoval alespoň tři varianty! Tento příběh podle cheatsheet.com ve své knize On Royalty potvrzuje také spisovatel Jeremy Paxman, který napsal: „Protože si personál nikdy nebyl zcela jist, zda vejce bude mít tu správnou konzistenci, uvařilo se jich mnohem víc. Zaměstnanci kuchyně je uspořádali podle doby vaření. Pokud měl princ pocit, že číslo pět je příliš řídké, zkusil číslo šest nebo sedm.“ Spisovatelka Sally Bedell Smith dodává, že Charles má na stříbrném snídaňovém podnose ještě misku speciálně namíchaných pšeničných klíčků a cereálií s medem a marmeládou. Nakonec sní pár kousků čerstvého ovoce a vypije čaj. Podle cornwalllive.com má v oblibě Darjeeling s medem a mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Personál hladoví!
Vydatnou pozdní snídani si princ s Walesu dopřává i proto, že není zvyklý obědvat. Oběd je pro něj podle webu cornwalllive.com luxus, který ho zdržuje od práce. Jeho doprovod si tak s sebou raději vozí svačiny, protože na rozdíl od Charlese mají hlad! Před večeří si waleský princ jako aperitiv dává sklenku suchého martini. K večeři se následníkovi trůnu často servírují pokrmy ze surovin z jeho biozahrady z u domu v Highgrove. Tam se pěstuje bio zelenina i bio ovoce, ale i houby. Na talíři často má slepice nebo kuřata, která se v Highgrove chovají. Tuhle zálibu s ním sdílejí i jeho vnoučata – vlastní chov slepic už mají i princové George a Louise a princezna Charlotte. Charles jako vášnivý lovec si rád pochutnává na bažantech nebo tetřevech. V oblibě má i středomořské pokrmy – řeckou musaku nebo houbové rizoto s jehněčím masem. Stejně jako jeho matka, královna Alžběta II., nikdy nejí česnek!
Mohlo by vás zajímat
Připravte si rizoto a la princ Charles
Na oleji orestujte kilogram na kousky nakrájené jehněčí kýty, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, pak půl kilogramu čerstvých nadrobno nakrájených hub (ideálně hříbky nebo jiné čerstvé nasbírané lesní houby, nahradit je můžete žampióny). Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku (ten tam ale princ Charles nemá), vsypte 500 kg propláchnuté kulatozrnné rýže arborio, zalijte litrem kuřecího vývaru, osolte, opepřete a přiveďte do varu. Poté vložte kastrol do trouby vyhřáté na 180 °C. Až se vsákne tekutina, cca za 30 minut, je pokrm hotový. Na talíři posypte jemně strouhaným parmezánem. Variantou může být pečená jehněčí kýta, která se servíruje s houbovým rizotem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů