Perníčky nejen na Vánoce
20. 12. 2012 Vaření
Nestihli jste ještě upéct perníčky a chtěli by jste je mít na vánočním stole nebo udělat radost dětem?
Perník a medové pečivo provázejí člověka staletími. Pečivo z mouky a medu se nacházelo i v egypských hrobech. První zmínka o výrobě perníku v Čechách je z roku 1335 z Turnova, kde se perník prodával. Cáletníci jak se perníkářům říkalo, dávali do těsta až devatnáct druhů bylin a koření. Jakost perníků určoval med, který se do těsta dával. Medové pečivo s názvem perník se označuje od té doby, kdy se začal přidávat do těsta pepř.
Perníky se pekly různých tvarů, na různé svátky a taky měly různé názvy, podle toho odkud pocházely. Perník byl taky považován jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si můžeme koupit i perníky ručně malované, které jsou doslova umělecká díla a zkrášlí náš domov.
Medové perníčky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a můžeme je mít doma stále v zásobě i bez zdobení, jen tak ke kávičce.
Než si zaděláme těsto, tak bychom měli vědět, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a cukr prosíváme.
Med dáváme tekutý, pokud nám zcukernatěl, tak ve vodní lázni rozpustíme a do těsta dáváme vychladlý. V některých receptech se med s cukrem vaří.
Sypké suroviny a koření dobře promícháme a pak teprve přidáme vejce, med a tuk. Těsto nesmí být tuhé, v chladnu ještě ztuhne.
Těsto necháváme 1 - 3 dny odležet v chladné místnosti, zabalené v mikroténu, aby neosychalo.
Těsto vyválíme na sílu 3 - 4 mm, neděláme tenší, perníčky by mohly být tvrdé a kroutily by se. Pečeme na vyšší teplotě (2OO°C) aby krásně naběhly.
Zdobíme až druhý den, z čerstvých perníčků by mohla bílková poleva odpadávat.
Na bílkovou polevu cukr 2 x - 3 x osíváme, aby byl co nejjemnější a nezůstaly v něm krystalky cukru.
Kdo ještě nestihl perníčky upéct, tak tady jeden tip na perníčky, které nepotřebují na odležení tolik času a hned druhý den si na nich můžete pochutnat.
500 - 600 g hladké mouky (podle kvality mouky),170 g cukr moučka, 3 malá vejce, 125 g medu, 70 g sádla, 1/2 balíčku perníkové koření, 1/2 KL mleté skořice,1 a 1/2 KL jedlé sody, špetku mleté nové koření.
Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladnu do druhého dne odležet.
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
12. 1. 2013 13:47
9. 1. 2013 11:27
7. 1. 2013 14:22
28. 12. 2012 21:32
28. 12. 2012 20:24
24. 12. 2012 16:36
23. 12. 2012 19:34
21. 12. 2012 14:10
20. 12. 2012 17:11