Tipy na (nejen) Silvestrovské občerstvení
27. 12. 2012 Tipy a triky
Chlebíčky, jednohubky, zbytky cukroví… Chtěli byste letos připravit na Vánoce či Silvestra něco nového a neobvyklého? Přidávám zde několik tipů, čím můžete hosty překvapit. Budu ráda, když tento článek pojmeme jako „pracovní sešit“ a do komentářů přibydou i Vaše tipy na nevšední a nápadité občerstvení. Ráda pak tyto tipy zapracuji do vlastního textu, aby byl co nejúplnější.
Chlebíčky, jednohubky, zbytky cukroví… Chtěli byste letos připravit na Vánoce či Silvestra něco nového a neobvyklého? Přidávám zde několik tipů, čím můžete hosty překvapit. Budu ráda, když tento článek pojmeme jako „pracovní sešit“ a do komentářů přibydou i Vaše tipy na nevšední a nápadité občerstvení. Ráda pak tyto tipy zapracuji do vlastního textu, aby byl co nejúplnější.
U některých tipů uvádím odkaz na konkrétní recept zde na topreceptech, u kterých jsem se inspirovala a kde si můžete prohlédnout fotografie a detailní postup.
Pečené slané drobnosti
Šneci z listového těsta – listové těsto rozválíme, naplníme libovolnou slanou náplní, zarolujeme a nakrájíme na řezy. Ty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova. Na náplň lze použít rajčatový základ (kečup, passatu, protlak), sýry, šunku, tvrdé salámy, koření (grilovací, pizza, gyros, bylinky). Nejsou vhodné náplně s většími kousky, šneci se pak špatně krájejí.
Slaný závin z listového těsta – listové těsto rozválíme, naplníme libovolnou slanou náplní, zarolujeme jako štrůdl a upečeme. Před pečením můžeme potřít vajíčkem a posypat výrazným kořením nebo sezamem či lněným semínkem.
Tipy na náplň: rajčatový základ, šunka, tvrdý salám, slanina, sýry, míchaná vajíčka, žampiony, nakládaná kapie, olivy, kompotovaný ananas… Výborný je štrůdl naplněný kysaným zelím a slaninou.
Tyčinky z listového těsta – listové těsto rozválíme (ne příliš natenko), potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme např. mákem, hrubozrnnou solí, kmínem, sezamem (naše oblíbené), rádýlkem nakrájíme na tyčinky a upečeme. Pracnější variantou je zadělat si vlastní těsto, např. kynuté, bramborové nebo sýrové.
Bochánky z odpalovaného těsta (paštičky) – připravíme klasické odpalované těsto, z něho nastříkáme na plech malé bochánky (jako mini větrníčky) a upečeme. Vychladlé prořízneme a plníme libovolnou slanou náplní. Osvědčilo se mi používat hodně výrazné pomazánky (česnekovou, křenovou) a případně přidat kousek pikantní klobásky, olivu nebo papričku, protože bochánky jsou samy o sobě chuťově nevýrazné.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/8736-silvestrovsti-vetroplasi/
Pizza – pizzu má rád snad každý, teplou i studenou. Můžeme zadělat klasické pizzové těsto, upéct pizzu s libovolnou náplní na plechu a nakrájet na malé kousky. Případně si můžeme ulehčit práci a použít jako základ těsto listové.
Párečky v listovém těstě – listové těsto vyválíme na plát, nakrájíme na pruhy, pokapeme kečupem, posypeme kořením na pizzu a namotáme na párečky, jako se motají kremrole na trubičky, potřeme vejcem a upečeme dozlatova.
Slané kremrole – listové těsto vyválíme na plát, nakrájíme na proužky, namotáme na trubičky na kremrole a upečeme. Vychladlé plníme pikantní pomazánkou, např. nivovou, česnekovou nebo křenovou.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/12434-trubicky-plnene-kremem-z-nivy/
Slané muffiny – např. s listovým špenátem, sušenými rajčaty, olivami, kukuřicí…
Langošové jednohubky – zaděláme těsto jako na běžné langoše. Z těsta vykrajujeme malá kolečka, která smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Potíráme rozetřeným česnekem, zdobíme kečupem a sýrem.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/7046-langose-jednohubky/
Salámové růžičky z listového těsta – plátky listového těsta a polotvrdého salámu smotané do tvaru růžičky a upečené.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/16200-ruzicky-z-listoveho-testa/
Slané plněné košíčky – z křehkého těsta upečeme ve formičkách košíčky. Plníme různými pomazánkami, zdobíme čerstvou zeleninou.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/4843-plnene-slane-kosicky/
Pagáče – tradiční slovenské pečivo, škvarkové, sýrové, bramborové...
Maso
Miniřízečky – připravujeme nejlépe z drůbežího masa, protože jsou nejrychleji usmažené. Maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky (cca 5 cm), případně lehce naklepeme. Obalujeme jako klasické řízky v trojobalu, případně v libovolném těstíčku a smažíme dozlatova.
Kuličky z mletého masa – připravíme směs jako na klasické karbanátky, tj mleté maso, vajíčko, strouhanku na zahuštění, oblíbené koření. Ze směsi tvoříme malé kuličky o velikosti jednoho sousta, ty buď smažíme na oleji, nebo pečeme v troubě. Hotové napichujeme na párátka a podáváme s různými dresinky či omáčkami a zeleninovými saláty. Doporučuji do kuliček nepřidávat sekanou cibuli, obvykle její větší kousky vadí ve formování opravdu malých kuliček.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/11489-party-kulicky-gyros/
Tatarák s topinkami
Utopenci
Další slané tipy
Sušené švestky ve slanině – sušené vypeckované švestky umyjeme, obalíme v plátku slaniny, sepíchneme párátkem a usmažíme dokřupava.
Jednohubky bez pečiva:
Kostička sýra, na ní hrozno nebo oliva, sepíchnuté párátkem
Cherry rajčátko a baby mozzarella
Falešný tatarák z brambor
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/8138-falesny-tatarak--3-zpusoby-/
Falešný tatarák ze zeleniny
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/18815-zeleninovy-tatarak-jany-remkove/
Nachos + různé dresinky
Americké brambory + různé dresinky - u nás velmi oblíbené, mizí závratnou rychlostí teplé i studené
Roládky z toastového chleba – plátku toastového chleba odkrojíme kůrku a rozválíme ho válečkem na tenkou hutnou placičku. Potřeme libovolnou pomazánkou a naplníme libovolnou náplní (sýr, salám, šunka, vajíčko, rybičky, zelenina…). Zarolujeme do roládky a necháme vychladit. Před podáváním pokrájíme na menší řezy.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/3330-roladky-z-toustoveho-chleba/
Plněná veka – veku podélně rozkrojíme a vydlabeme střídku. Tu promícháme s majonézou, pomazánkovým máslem, přidáme drobně pokrájenou uzeninu, vajíčka, kyselé okurky, nebo třeba tuňáka a kukuřici, směsí naplníme veku a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den pokrájíme na řezy a můžeme podávat.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/2885-plnena-veka-ii/
Jednohubky z tortilly – tortillu potřeme pomazánkovým máslem, poklademe šunkou a sýrem, srolujeme jako palačinku a zabalíme do potravinové folie. Necháme přes noc rozležet v chladu, poté nakrájíme na „šneky“ a každého šneka sepíchneme párátkem, aby a) dobře držel a b) se dal uchopit a sníst jako jednohubka.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=79993
Toasty/sendviče – připravíme předem z toastového chleba a libovolné náplně, upečeme v toastovači a vychladlé překrojíme na dva trojúhelníčky.
- Sendvič Hawaii - šunka, plátek ananasu, eidam
- Sendvič s nivou - plátek nivy, cibule, rajče, kečup
- Sendvič se šproty - kečup, uzené šproty, drobně nakrájená cibulka
- Sendvič s párkem - hořčice, párky rozpůlené a upravené na délku krajíčku
- Sendvič se sekanou - hořčice, plátek sekané (cibule, rajče)
- Pikantní sendvič se sýrem - měkký sýr utřený s drceným česnekem, plátky rajčete
- Sendvič se zeleninou - hořčice, cibule, rajče, plátek sýra, nakládaná zelenina, kečup
- Ďábelský sendvič - ďábelská pomazánka na tousty, cibule, rajče, plátek sýra
- Skotský sendvič - rozetřený sýr s máslem a vejcem, hořčice, pepř, paprika, worchestrová omáčka, 2 plátky slaniny
- Italský sendvič - měkký sýr, nakrájené houby, olivy, rajče, oregano
- Tuňákový sendvič - kousky tuňáka, rajče, pár kapek tabasca
- Sendvič se špenátem - listový špenát, plátky vařeného vejce, plátky cibule
- Sendvič s volským okem - předem připravené volské oko, hořčice, rajče, cibule, kečup
Saláty – těstovinový, rýžový, kuskusový...
Bramboráčky
Sýry, vajíčka
Sýrová roláda – plátky sýra vyskládáme na plech tak, aby se mírně překrývaly, a krátce zapečeme v troubě, až se vše spojí. Necháme vychladnout. Namažeme libovolnou pomazánkou, proložíme šunkou, salámy, zeleninou… a zarolujeme jako roládu. Necháme důkladně vychladit a krájíme na řezy jako klasickou roládu.
Plněný hermelín – hermelín příčně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Ten smícháme s prolisovaným česnekem, sekanými vlašskými ořechy, případně nějakými bylinkami, kousky uzeniny atd. Mističky z hermelínu vyložíme kolečkem šunky, vrátíme ochucený vnitřek a spojíme zpět do původního tvaru. Zabalíme do alobalu a necháme vychladit. Před servírováním nakrájíme na trojúhelníčky, můžeme je ještě ozdobit kuličkou vína nebo oříškem a napíchnout na párátka.
Recept pro inspiraci např. zde: http://www.toprecepty.cz/recept/3400-plneny-hermelin/
Nakládaný hermelín nebo jiný sýr
Aspik
Vajíčková tlačenka
Plněná vejce – vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a přepůlíme. Žloutky opatrně vyndáme, takže z bílků zbyde lodička. Tu plníme libovolnou pomazánkou, ideálně připravenou ze zbylých žloutků (např. žloutky utřené s majonézou nebo zakysanou smetanou a trochou másla, libovolně ochucené). Výborná je kombinace s tuňákovou náplní.
Omáčky a dipy
Každý má asi svůj oblíbený recept, zde jen několik tipů:
- Domácí tatarka
- Pikantní kečup
- Hořčice
- Bylinkový dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), posekané čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, tymián, oregano…)
- Česnekový dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), utřený česnek, sůl
- Kari dresink – zakysaná smetana (jogurt, majonéza), jemně nasekaná cibule, kari koření
- Hořčicovo-medový dresink – zakysanásmetana, med, hořčice, dokořenitdlechuti
- Sladká chilli omáčka
- Brusinková omáčka
Sladkosti
Banánové jednohubky – mezi dva piškoty vložíme kolečko banánu, sepíchneme párátkem a omočíme v čokoládě.
Opilé švestky v čokoládě – sušené švestky omyjeme a přes noc naložíme do alkoholu (rum, griotka…). Druhý den scedíme, rozložíme na tác, napíchneme na párátko a dáme na chvíli vychladit do mrazáku. Vychlazené máčíme v čokoládové polevě.
Galaretkové jednohubky – dortové želé nebo galaretku připravíme podle návodu, jen ubereme část tekutiny, aby želé dobře ztuhlo. Nalijeme do formiček na led nebo pralinky. Po ztuhnutí vyloupneme. Případně nalijeme na plech a po ztuhnutí nakrájíme na kostičky.
Opilé želé – postupujeme stejně jako u jednohubek, jen část tekutiny nahradíme libovolným alkoholem. Pozor, alkoholu raději méně než více, jinak Silvestr špatně dopadne :-)
Mini muffiny a cupcakes (muffiny zdobené krémem)
Lívanečky – připravíme podle našeho oblíbeného receptu, posypeme skořicovým cukrem nebo pomažeme povidly.
Burizony v karamelu – na pánvičce připravíme karamel ze 100 g cukru. Do rozehřátého karamelu vsypeme balení burizonů (80 g), krátce promícháme a přendáme na tác, kde necháme vychladnout. Poté rozmělníme na menší kousky.
Žabičky ve vlaku – spíše pro dekoraci, ocení děti i dospělí. Vagonky uděláme z miňonek, kolečka z lentilek, komínky z pendreku, jako cestující poslouží gumové žabičky nebo medvídci. Vše přilepujeme k sušence čokoládovou polevou.
Zdravější mlsání
Sušené ovoce – já jej dávám na mističky při každé oslavě. Obvykle jako první zmizí sušený ananas a křížaly. Použít ale můžeme opravdu jakékoli ovoce – rozinky, brusinky, švestky, meruňky, papáju, ananas, datle, fíky…
Zeleninové chipsy – můžeme je buď koupit, nebo připravit doma. Libovolnou zeleninu (brambory, mrkev, celer, červená řepa, cuketa, batáty) nakrájíme na tenká kolečka a smažíme jako klasické brambůrky. Můžeme udělat i v troubě, před pečením jen lehce potřeme olejem.
Pražená cizrna nebo soja místo arašídů – cizrnu nebo sojové boby namočíme přes noc a následně je krátce povaříme v čerstvé vodě. Není nutné luštěniny vařit zcela doměkka, někdo je dokonce nevaří vůbec a rovnou restuje. Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Poté orestujeme na mírně vymaštěné pánvi dokřupava. Na závěr osolíme a případně ochutíme oblíbeným kořením.Lze upravit i nasladko a ochutit skořicovým cukrem.
Ovocný salát
Zeleninové saláty či jednodruhová zelenina nakrájená na proužky – u nás obvykle jako první mizí na hranolky pokrájená mrkev.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vánoce televizní hlasatelky Marie Retkové: Jsme rybí rodina, řízek u nás nehrozí. Do salátu nedávám zeleninu, říká moderátorka
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Komentáře (12)
Toto je ptrresne to co som hladala, je to perfektné a kazdy si tu nieco najde. Autorovi prajem veľa tvorivých síl a spokojných a "uspokojených" čitateľov. Prajme všetko dobre do Nového roka s heslom "Všetko s mierou a neprezenme, ani jedlom ani pitím" Veselý Silvester.
Obsažný, přehledný, inspirující (poučný)
Díky