12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
4. 2. 2022 Vaření
Masopust každoročně začíná hned po třech králích. Jelikož bylo letos ale mnoho akcí zrušeno, nejlépe si toto období užijete doma. A jak jinak, než nad talířem dobrého jídla! Připomeňte si s námi tradiční pokrmy našich předků!
Masopust u nás
Jak uvádí knížka V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, tradice slavení masopustu vznikla původně v Německu, nejstarší zmínka o masopustu v českém prostředí pochází z poloviny 13. století, masově se však začal slavit až ve století devatenáctém. Jelikož šlo skutečně o to, nabrat sílu, tradiční masopustní jídla bývala typicky smažená a tučná. Smažily se vdolky, koblihy, šišky a boží milosti, pekly se nadýchané koláče, v sednici se tvarovaly jitrnice a vařil ovar. Tradičním pokrmem k nedělnímu obědu byla vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, samozřejmě s pivem. Dejte si tuhle dobrotu taky!
Naše značka: zabijačka
Jelítka, jitrnice, co svět neviděl, prejt, ovar, koleno, sulc… V období ledna až února naši předkové nikdy nedrželi diety, naopak se snažili tělo posílit před nadcházejícím obdobím půstu. Masopust tak vždy býval a je obdobím zabijaček a vepřových hodů. Ale ani když nežijete na vesnici, nic vám nebrání vychutnat si zabijačkové pokrmy a speciality kdekoliv, třeba i v paneláku na sídlišti. Jak udělat skvělý sulc se dočtete v našem článku, při přípravě dalších zabijačkových specialit se můžete inspirovat zde:
Masopustní veselení
Karnevaly, bály, průvody masek, vesnické tancovačky, masopustní hody, zábavy i svatby bývaly pro toto období typické. Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc bylo velmi výhodné v tomto období pořádat svatby. V komorách, spížích a sklepech totiž mívali hospodáři dostatek masa ze zabijaček, byla tak ideální příležitost uspořádat hostinu a podělit svatebčany dobrou výslužkou. Zároveň se věřilo, že sňatky, uzavřené v tomto období, mají naději na dlouhé trvání. Zkuste si tedy letošní masopust zpestřit třeba sladkými svatebně masopustními koláčky, třeba podle našich prověřených receptů.
Masopustní koblihy a vdolky
Mezi naprosto tradiční masopustní moučníky patří ty smažené. Smažily se koblížky, koblihy i boží milosti a tyto dobroty bývaly vrcholem masopustních oslav a obvykle je hospodyně dělaly v neděli po Tučném čtvrtku, a to ve velkém množství, aby mohly podarovat sousedy a příbuzné. Pokud zvládáte kynuté těsto, pusťte se do přípravy koblih, nemáte-li na to čas nebo zkušenosti, můžete vyzkoušet jednodušší boží milosti, nebo šlehačkové masopustní bobíky pro maškary.
Další zajímavé články o masopustních tradicích, recepty na masopustní dobroty a tipy a triky, jak si užít Masopust 2022, najdete zde.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Dokonalý guláš jako na zabijačce připravíte i doma. Víte, proč do něj nedávat papriku a čím správně guláš zahustit?
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře