Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
7. 2. 2022 Vaření
Každá rodina má své, léty prověřené, recepty. I v té naší jich je několik. Postupně vám je tady ve svém seriálu představuji. Dnes přichází na řadu Malakov dort podle mojí babičky. Pokud pod tímto názvem nějaký moučník znáte, pak asi budete překvapeni!
Originální Malakoff
Originální recept na dort Malakoff vznikl podle webu Whatscookingamerica.net zřejmě na počátku 19. století jako variance do té doby známého dortu charlotte, česky šarlota. Dort šarlota byl typicky připravován z dlouhých cukrářských piškotů, kterými se vyložila forma a následně se naplnila krémem. Dort Malakoff z tohoto základu vychází. Druhá část názvu, Malakoff, pravděpodobně odkazuje k oslavě dobytí pevnosti v ruské vesnici Malakov v září 1855. Původní recept na dort, který můžete najít i pod názvy Malakoff nebo Malakof, se nedochoval, ale má se za to, že dort měl podobu pevnostní věže z piškotů, polité krémem a posypané cukrem. Dnes pod názvem Malakov najdete dorty, které většinou spojuje to, že jsou připraveny z piškotů (nejčastěji cukrářských), krému a plátku mandlí, někdy uvnitř nechybí ovoce. Ovšem zbytek je na fantazii cukráře. Velmi volně se tímto nechala kdysi dávno inspirovat i moje babička.
Mohlo by vás zajímat
Falešný Malakov
Babiččin dort jsme dlouhá léta dělávali na menší oslavy, třeba svátky, nebo konec školního roku, případně jen tak na neděli. Suroviny pro dort jsou pouze dvě: dětské piškoty a meruňkový kompot. To je všechno. Libovolně pak dort můžete dozdobit šlehačkou, ale v té nejprostší verzi je dort dobrý i bez ní. Jak na tuhle variaci moje babička přišla, netuším a zeptat se jí nemůžu, protože už nežije. Kolik piškotů a kolik kompotu použijete, záleží na velikosti formy. Na malou formu o průměru 18 cm potřebujete jeden 0,7 kg meruňkový kompot a necelý sáček piškotů.
Mohlo by vás zajímat
Postup přípravy
Jak na to? Připravte si formu a velmi pečlivě ji vyložte potravinářskou folií tak, aby bylo pokryté dno i stěny a aby folie nahoře dost přesahovala přes okraje formy. Pak vyložte piškoty dno formy. Piškoty pokládejte vypouklou stranou nahoru. Sceďte meruňkový kompot a šťávou piškoty vydatně pokapejte. Poté na piškoty navrstvěte meruňky a trochu je rukou rozplácněte a přitiskněte k piškotům. Máte-li kompot, v němž jsou meruňky trochu měkčí až „kašovité“, je to vlastně ideál, zkrátka je „rozmáznete“ po piškotech. Je to ideální chvíle, jak takový kompot spotřebovat. Vrstvu meruněk poklaďte dalšími piškoty, opět pokropte šťávou a opět poklaďte meruňkami. Poslední vrstvu musí tvořit piškoty. Ty znova pokropte a přikryjte přečnívající folií. Celý dort musí být shora pečlivě folií zakrytý. Ale není třeba se toho děsit. Veškerá práce vám nezabere víc než pět minut.
Odležení přes noc
Nakonec je nutné dort zatížit a nechat odpočinout v chladu do druhého dne. Moje babička vždycky nalila do hrnce, který tak akorát padnul na dortovou formu, studenou vodu, a hrnec i s vodou „posadila“ na dort (jak vidíte v galerii). Doporučuji pod formu dát ještě tácek nebo talíř, protože máte-li rozvírací formu jako já, postupným zatěžováním bude část šťávy vytékat ven. Hezky to právě zachytí talíř a nebudete mít pak celou lednici „meruňkovou“. Během noci se vlhké meruňky s piškoty krásně spojí a dort bude držet pohromadě.
Finální úprava
Druhý den opatrně otevřete boky formy a odstraňte folii, dort shora přiklopte talířem a velmi opatrně otočte „vzhůru nohama“. V tu chvíli bude krásně rovné dno nahoře. Sejměte spodní díl formy a zbytek folie. Dort můžete hned podávat, anebo jej dozdobit šlehačkou a meruňkami, případně plátky opražených mandlí. Je to maximálně jednoduchý, ale maximálně dobrý dort. Samozřejmě se asi dá použít i jiné ovoce, dovedu si představit třeba broskve, ale pak bude dortu malinko chybět ten lehounce kyselý šmrnc z meruněk. Tak to zkuste!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Komentáře (3)