Retro sladkost z čokolády: Kočičí jazýčky byly hitem dvacátých let a milujeme je dodnes
9. 2. 2022 Historie a zajímavosti
Čokoládovou cukrovinku připomínající kočičí jazyk zbožňují hlavně děti. Ale i dospělé si získávají nejen tvarem, nýbrž i dokonale jemnou mléčnou chutí. Přestože jsou považovány za typickou českou sladkost, ve skutečnosti pocházejí od našich sousedů, z Rakouska.
Nejen z čokolády
Kdo by neznal kočičí jazýčky? Vždyť na nich vyrostlo mnoho generací a milovníků čokolády. Většinou si název kočičích jazýčků spojujeme právě s těmito dlouhými tenkými tyčinkami podobajícími se skutečným kočičím jazýčkům. Ve skutečnosti byl ale tento tvar vůbec oblíbený, a to nejen v případě čokolády. Pokud byste požádali o kočičí jazýčky v Itálii, nebuďte překvapení, když vám nám tak dobře známou čokoládovou placičku nedonesou. V Itálii a i v některých dalších zemích je název kočičí jazýčky používán pro křehké sušenky s vůní vanilky, které se často podávají jako ozdoba zmrzlinových pohárů. Známé jsou rovněž jako Ladyfingers (dámské prsty). Někdy jsou vylepšené čokoládovou polevou nebo jsou naopak slepené smetanovou náplní či marmeládou. Podle webu Gastronomiac.com se prý takovéto dlouhé sušenky vyráběly ve Francii jako Langues de chat již v 17. století. A překvapivě na takové sušenky narazíte třeba i na Filipínách nebo v Japonsku.
Mohlo by vás zajímat
Koupíte je v Chile i Brazílii
Pokud byste pátrali po čokoládových jazýčcích, koupíte je v Polsku, v Maďarsku, ale třeba i v Brazílii nebo Chile. Má se však za to, že první oficiální cukrovinka tohoto jména spatřila světlo světa v Rakousku. Podle webu Oesterreichschokolade.de jazýčky vymysleli v čokoládovně Küfferle, a od roku 1892 je prodávali pod názvem Katzenzungen. A právě díky této čokoládě se společnost proslavila. O autorství jazýčků se ovšem ucházejí i Maďaři. Podle stránek Offbeatbudapest.com prý kočičí jazýčky vznikly v nejslavnější budapešťské kavárně Café Gerbeaud. Vymyslel je údajně přímo její majitel, cukrář švýcarsko-maďarského původu Emil Gerbeaud, a to dokonce již v 80. letech 19. století. I kdyby to nebyla pravda, rozhodně si jazýčky díky této vyhlášené cukrárně získaly na popularitě.
Jazýčky s uměleckým obalem
V bývalém Československu se kočičí jazýčky začaly vyrábět pod značkou Orion již po první světové válce, kdy s jejich výrobou začala ředitelka a spolumajitelka vyhlášené továrny na čokoládu Albína Maršnerová. Největší obliby pak dosáhly ve 20. a 30. letech minulého století. Podle knihy Zdenek Rykr a továrna na čokoládu kočičí jazýčky stejně jako mnoho dalších výrobků čokoládoven Orion propagovaly i obaly jejich dvorního grafika malíře Zdenka Rykra. Ten pro Orion vytvořil mnoho ikonických obalů - třeba i slavný přebal Kofily s mouřenínem, který se na kávové tyčince udržel dodnes. Obal kočičích jazýčků sice zapadl a nahradila je fotka dvou bílých koťátek, ale stopy Rykrovy tvorby na obalu cukrovinky zůstaly v podobě slavné čokoládové hvězdy, jíž byl také autorem. Kromě těch od Orionu je na trhu mnoho dalších kočičích jazýčků z různých čokoládoven a nejen těch českých. Na obalu jsou kočky vyfocené i malované a dokonce se na něj dostal i nejslavnější z českých kocourů Mikeš. Jednotlivé výrobky se liší nejen kvalitou, ale i podílem kakaové sušiny. Dělají se hořké, mléčné i s bílou čokoládou a dokonce existují i moderní verze třeba s kokosem a kousky mandlí. Z nabídky kočičích jazýčků si zkrátka vybere každý. A vůbec nevadí, že už vám dávno není pět let. Vždyť pusu od čokolády mohou mít klidně umazanou i dospělí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?
Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů