Retro sladkost z čokolády: Kočičí jazýčky byly hitem dvacátých let a milujeme je dodnes
9. 2. 2022 Historie a zajímavosti
Čokoládovou cukrovinku připomínající kočičí jazyk zbožňují hlavně děti. Ale i dospělé si získávají nejen tvarem, nýbrž i dokonale jemnou mléčnou chutí. Přestože jsou považovány za typickou českou sladkost, ve skutečnosti pocházejí od našich sousedů, z Rakouska.
Nejen z čokolády
Kdo by neznal kočičí jazýčky? Vždyť na nich vyrostlo mnoho generací a milovníků čokolády. Většinou si název kočičích jazýčků spojujeme právě s těmito dlouhými tenkými tyčinkami podobajícími se skutečným kočičím jazýčkům. Ve skutečnosti byl ale tento tvar vůbec oblíbený, a to nejen v případě čokolády. Pokud byste požádali o kočičí jazýčky v Itálii, nebuďte překvapení, když vám nám tak dobře známou čokoládovou placičku nedonesou. V Itálii a i v některých dalších zemích je název kočičí jazýčky používán pro křehké sušenky s vůní vanilky, které se často podávají jako ozdoba zmrzlinových pohárů. Známé jsou rovněž jako Ladyfingers (dámské prsty). Někdy jsou vylepšené čokoládovou polevou nebo jsou naopak slepené smetanovou náplní či marmeládou. Podle webu Gastronomiac.com se prý takovéto dlouhé sušenky vyráběly ve Francii jako Langues de chat již v 17. století. A překvapivě na takové sušenky narazíte třeba i na Filipínách nebo v Japonsku.
Mohlo by vás zajímat
Koupíte je v Chile i Brazílii
Pokud byste pátrali po čokoládových jazýčcích, koupíte je v Polsku, v Maďarsku, ale třeba i v Brazílii nebo Chile. Má se však za to, že první oficiální cukrovinka tohoto jména spatřila světlo světa v Rakousku. Podle webu Oesterreichschokolade.de jazýčky vymysleli v čokoládovně Küfferle, a od roku 1892 je prodávali pod názvem Katzenzungen. A právě díky této čokoládě se společnost proslavila. O autorství jazýčků se ovšem ucházejí i Maďaři. Podle stránek Offbeatbudapest.com prý kočičí jazýčky vznikly v nejslavnější budapešťské kavárně Café Gerbeaud. Vymyslel je údajně přímo její majitel, cukrář švýcarsko-maďarského původu Emil Gerbeaud, a to dokonce již v 80. letech 19. století. I kdyby to nebyla pravda, rozhodně si jazýčky díky této vyhlášené cukrárně získaly na popularitě.
Jazýčky s uměleckým obalem
V bývalém Československu se kočičí jazýčky začaly vyrábět pod značkou Orion již po první světové válce, kdy s jejich výrobou začala ředitelka a spolumajitelka vyhlášené továrny na čokoládu Albína Maršnerová. Největší obliby pak dosáhly ve 20. a 30. letech minulého století. Podle knihy Zdenek Rykr a továrna na čokoládu kočičí jazýčky stejně jako mnoho dalších výrobků čokoládoven Orion propagovaly i obaly jejich dvorního grafika malíře Zdenka Rykra. Ten pro Orion vytvořil mnoho ikonických obalů - třeba i slavný přebal Kofily s mouřenínem, který se na kávové tyčince udržel dodnes. Obal kočičích jazýčků sice zapadl a nahradila je fotka dvou bílých koťátek, ale stopy Rykrovy tvorby na obalu cukrovinky zůstaly v podobě slavné čokoládové hvězdy, jíž byl také autorem. Kromě těch od Orionu je na trhu mnoho dalších kočičích jazýčků z různých čokoládoven a nejen těch českých. Na obalu jsou kočky vyfocené i malované a dokonce se na něj dostal i nejslavnější z českých kocourů Mikeš. Jednotlivé výrobky se liší nejen kvalitou, ale i podílem kakaové sušiny. Dělají se hořké, mléčné i s bílou čokoládou a dokonce existují i moderní verze třeba s kokosem a kousky mandlí. Z nabídky kočičích jazýčků si zkrátka vybere každý. A vůbec nevadí, že už vám dávno není pět let. Vždyť pusu od čokolády mohou mít klidně umazanou i dospělí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů