10 nejlepších receptů na snadná jídla aneb Když už vaří ženě muž!
21. 2. 2022 Vaření
Ačkoliv většina světových kuchařských špiček „nosí kalhoty“, tedy jsou to muži, u nás v domácích podmínkách přece jen obvykle vaří žena a chlapi se, až na výjimky, ujímají zástěry málokdy. Právě pro tyto výjimečné okamžiky jsou následující recepty, podle kterých zvládne i amatér připravit výtečné jídlo.
Polévky a předkrmy
Ať už chystáte pro svoji drahou polovičku překvapení na večer nebo zkrátka s vařením začínáte, pro začátek jsou ideální předkrmy, saláty a jednoduché polévky, na kterých skoro není co pokazit. Ovšem i jednoduchá jídla lze připravit nápaditě a tak, aby si pochutnali v páru oba. Dýňová polévka je obvykle sázkou na jistotu. Pokud sáhnete po dýni Hokkaidó, tak ani loupat ji nemusíte, je potřeba jen dýni omýt, vydlabat semínka a nakrájet na kusy zbylou dužinu. Potom stačí dýni jen upéct v troubě nebo uvařit v hrnci na sporáku, dochutit a rozmixovat. K dýni se hodí kari koření, kurkuma, cibule, česnek, chilli nebo špetka mleté uzené papriky. Podobně snadné jsou i topinky s avokádem, které připomínají oblíbený kavárenský hit, avokádový toust! Anebo zkuste cukety v těstíčku.
Křupavé saláty
Lehká večeře, rychlá sváča nebo plnohodnotné jídlo? Pro saláty může platit všechno z toho, záleží na tom, jak je poskládáte! Aby nebyl salát jen „hladovým pokrmem“, po kterém se ještě potřebujete „dojíst“, neměly by v něm chybět bílkoviny, tedy šunka, vejce, ryba nebo maso. „Právě bílkoviny sníží glykemický index celého pokrmu, což znamená, že cukr v krvi bude stoupat pozvolna a ve výsledku vás takové jídlo na delší dobu zasytí,“ říká pro Toprecepty.cz výživová odbornice Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že není potřeba se vzdávat ani přílohy v podobě celozrnného chleba nebo žitného rohlíku. Inspirujte se následujícími recepty, ale povolte uzdu i své fantazii a doplňte do salátu, co máte rádi.
Hlavní jídla
Polévky a předkrmy bychom měli, kdo došel až sem, jistě si troufne i na hlavní chod. A opět jsme vybrali spíš jednodušší variace. Suroviny na následující recepty jsou dostupné celoročně. Vinná klobása sice bývá tradičním vánočním pokrmem, ale proč si ji nedopřát i během roku? Gnocchi se sýrovou omáčkou jsou tak snadné, že je zvládnete na dvouvařiči bez speciální výbavy. A pokud si potrpíte na maso, není nic snazšího než „vrazit kuře“ do trouby a upéct.
Sladká tečka
Možná jste ve vaření zběhlí, ale moučníky nebo dezerty, to není nic pro vás? Tak pozor, tuhle delikatesu zvládnete taky a dokonce bez trouby! Čokoláda je navíc sázka na jistotu, málokomu nechutná. A když se spojí s mascarpone a šlehačkou, je o „ráj v ústech“ postaráno! Aby proběhlo vše na jedničku, podívejte se na postup v našem videu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více