10 nejlepších českých pomazánek: Jak na dokonalou česnekovou, pikantní ďábelskou nebo retro sardelovou
23. 2. 2022 Vaření
Snad žádný jiný národ na světě nemá tolik druhů pomazánek jako my, ba dokonce jsou země, kde pomazánky vůbec neznají! To je ovšem věčná škoda, protože pomazánka s krajícem chleba může zastoupit prakticky všechna denní jídla od snídaně po večeři. Přesvědčte se!
Dobře namazáno
Jak uvádí Nová domácí kuchařka z roku 1981, jako pomazánky označujeme jemně utřené, mleté nebo sekané směsi potravin. Základem bývá obvykle nějaký tuk, tvaroh, majonéza nebo sýr, ale v moderním pojetí to může být i luštěnina nebo zelenina. Pomazánky jsou různé, ale dominantní je obvykle jedna surovina, po níž má často pomazánka svůj název. Typicky jsou to pomazánka česneková, tvarohová, sýrová, sardelová, jemná vajíčková a další. Jelikož jde vždy o jemné kousky potravin, mohou dříve podlehnout zkáze, proto bychom je měli rychle spotřebovat a do té doby uchovávat v chladu.
Mohlo by vás zajímat
Kam s nimi
Pomazánka může být klasicky na krajíci chleba i na topince, ale vyjímá se dobře i na domácí vece, na bagetě, na jednohubce z rohlíku, nebo v dietnější verzi klidně na plátku okurky. Ve světě se pomazánky často podávají na opečených malých krajíčcích chleba nebo na krekrech. Mají-li pomazánky řidší konzistenci, říká se jim dipy, podávají se v mističkách a pečivo nebo zelenina se do nich namáčejí. Pokud už vám z té veškeré teorie vyhládlo, nabízíme prověřené recepty na nejoblíbenější české pomazánky!
V retro stylu
Vzpomínáte na sardelovou pomazánku, která zdobívala natvrdo uvařené půlky vajíček, nebo na pomazánku ze sardinek a žervé, případně na oblíbenou budapešťskou s kapií a mletou paprikou? Proměňte vzpomínky v realitu a připravte si přesně tyhle retro šlágry podle fungujících receptů!
Na topinky
Topinky s nějakou dobrou pomazánkou mohou být skvělou rychlou večeří. Přitom připravit teplou dobrou pomazánku není nic těžkého. Zkuste to třeba z oblíbeného lunchmeatu, ze směsi brambor a salámu, anebo trochu netradičně z pečené ochucené dýně.
Klasické
Česneková na jednohubkách, dokonalá vajíčková na vece, tvarohová dětem do školy… Ano, to jsou pomazánkové evergreeny, které léta patří mezi nejoblíbenější a mnoho z nás je dělá skoro „poslepu“. Přesto neuškodí mrknout se, jak je dělají jiní. Třeba v následujících receptech najdete zajímavou inspiraci.
A pokud je vám to pořád málo, pak velký přehled pomazánek všech možných druhů najdete tady.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
26. 2. 2022 11:01