10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
28. 2. 2022 Vaření
Asie je obrovský světadíl, na kterém žijí miliardy lidí, a pochopitelně se zde mísí velké množství kulinárních tradic. Ale když se u nás řekne „asijská specialita“, většina lidí si vybaví kuchyni čínskou, vietnamskou nebo japonskou. Právě ty tady nejvíce frčí!
Kup nějakou Čínu!
Podle serveru Mapy.cz je Asie největší, nejlidnatější a od přelomu tisíciletí také nejhustěji osídlený světadíl. Čína, Japonsko a Vietnam jsou jen tři ze 48 asijských států. Přesto jsme si právě jejich kuchyni nejvíce oblíbili a hlášky i vtipy typu „kup nějakou Čínu“ tady vyloženě zlidověly, byť tím mnohdy ani nemyslíme čínské jídlo, ale třeba vietnamské. Pojďte s námi dnes nahlédnout pod pokličku těchto tří kuchyní a poznejte aspoň zlehka rozdíly mezi jednotlivými kulinárními tradicemi.
Mohlo by vás zajímat
Vietnamská kuchyně
Právě ta u nás zažívá v posledních letech obrovský boom. Jak v knize Vietnamská kuchyně píše její autor, Viet Anh Doan, představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře, Vietnam je zemí rýže, ryb a kávy. Mezi další oblíbené suroviny patří rybí omáčka, čerstvé bylinky, koření jako je skořice, badyán, zázvor, česnek a chilli, a samozřejmě rýžové nudle a rýžový papír. Právě skoro všechny zmíněné ingredience patří do slavné polévky pho bo, o které jsme podrobněji psali už dříve. Jestli jste ji ještě nevařili, zkuste to teď! Anebo si na závěr letošního českého masopustu připravte grilovaný bůček a spojte tak to nejlepší z obou kuchyní. Chcete-li spíše něco lehčího, naučte se letní závitky. A je-li vám to pořád málo, připravte si vietnamské sladké koule Bahn ran!
Čínská kuchyně
Křupavá křehká kachna, smažené rýžové nudle, kuřecí kung pao - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací. Čínská kuchyně je ale neskutečně rozmanitá a v různých částech země se připravují různá jídla. Podle serveru icesty.cz je například slavná pekingská kachna typickým jídlem severu, na jihu Číny „frčí“ spíše ryby a tofu, sečuánská kuchyně je pro změnu bohatá na kuřecí a hovězí maso, naopak kuchyně šanghajská nabízí sladkokyselé a jemné chutě. My dnes ale nabízíme recepty na nejklasičtější a u nás nejoblíbenější čínská jídla. Když na tyhle lahůdky dostanete chuť, nemusíte nutně do restaurace, ale můžete si je připravit doma.
Japonská kuchyně
Podle serveru radynacestu.cz je originální japonská kuchyně velmi promyšlená. Japonci kladou při vaření velký důraz na harmonické propojení jednotlivých ingrediencí, celkovou chuťovou vyváženost a taky na to, jak jídlo prezentují na talíři. Místní „bílé zlato“ je pochopitelně rýže. Mezi další neodmyslitelné ingredience patří sójová omáčka, sója, tofu, různé druhy nudlí a mořské řasy. Světově nejznámějším japonským jídlem je sushi. Jeho příprava vůbec není těžká, zkuste to podle našeho receptu. A pokud vás japonská kuchyně zaujala, můžete si připravit i další delikatesy.
web Mapy.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
10 nejlepších masopustních moučníků: Usmažte si koblihy, upečte vdolky a připravte boží milosti!