Vycházející hvězdy českého gastrosvěta
28. 1. 2013 Vaření
V minulém článku jsem vás seznámila s mými oblíbenými zahraničními kuchaři a kuchařskými pořady. Dnes bych chtěla zabrousit do vod tuzemských. Můj článek ale nebude o klucích, ani holkách v akci, ani o diskuzi, jestli je dobré, když nemáte rajčata, přidat kečup. Chci se zaměřit na vycházející hvězdy českého gurmánství. Autory těch nejchutnějších kuchařek, které naše kulinářské lůno dokázaly vyvést na svět.
V minulém článku jsem vás seznámila s mými oblíbenými zahraničními kuchaři a kuchařskými pořady. Dnes bych chtěla zabrousit do vod tuzemských. Můj článek ale nebude o klucích, ani holkách v akci, ani o diskuzi, jestli je dobré, když nemáte rajčata, přidat kečup. Chci se zaměřit na vycházející hvězdy českého gurmánství. Autory těch nejchutnějších kuchařek, které naše kulinářské lůno dokázaly vyvést na svět.
Začnu opět mým favoritem číslo jedna. Tou se za rok 2012 definitivně stala Dita Pecháčková. Tato novinářka, šik blondýnka, byla dlouholetou šéfredaktorkou měsíčníku Apetit, který za její „vlády“ dostal několikeré ocenění pro ty nejlepší časopisy. Ale k její nejvýraznější práci loňského roku. Vydala naprosto úžasnou kuchařku - Deník Dity P.. Rozdělená je do několika sekcí, od jídel z dětství (kde se konečně naučíte tu nejlepší krupicovou kaši) přes americké lahůdky (studovala a maturovala v USA) až k jídlům „po sexu“ (největší lahůdky pro vyčerpané). Vše je doprovázeno jejím svižným žurnalistickým stylem a hromadou krásných fotek, které mimochodem fotografové museli několikrát předělávat, protože to nebylo „ono“: konečný vjem je tak téměř dokonalý. Vedle receptů Dita P. podniká i v designu nádobí - její úžasný „vyšívaný porcelán“ si můžete koupit v e-shopu na www.ditap.cz.
Vycházející hvězda české kuchařské scény je bezesporu Martin Škoda. Ještě mu není ani dvacet a už má vydanou první knihu – Škoda nevařit. A slaví nemalý úspěch. Často přezdívaný „český Jamie Oliver“ totiž stvořil svěží mladé dílo. Vedle krásných fotek (které si fotil sám!) navíc přiřazuje ke každému receptu i písničku, která se s ním pojí. Geniální - propojit chuťové a sluchové buňky. Snad tisíckrát jsem si představovala, jak by vypadal soundtrack různých životních situací, a to i u jídla. Martin Škoda mě tedy svým nápadem nadchl.
Hana Michopulu. Další z bývalých šéfredektorek časopisu Apetit, tentokrát jeho zakladatelka. Novinářka, která navíc psala kromě do magazínů o jídle do Lidových novin nebo týdeníku Reflex, kde se však jídlem zabývala. Pro LN dokonce vytvořila videa pro ukázku „snadného vaření“. Hana je nejenom talentovanou kuchařkou, díky ní máme po republice rozšířené farmářské trhy. To ona přišla s nápadem podpořit místní zemědělce. Vytvořila dokonce kuchařskou knihu o zelenině a o tom, jak výrobky z trhu nejlépe využít.
Sérii ukončím Lenkou Požárovou a její Zapálenou kuchařkou (všímáte si, jak si většina autorů hraje se svými jmény?). Lenka je vystudovaná ekonomka, ale urychlený život daňových poradců vyměnila za něco úplně jiného, za jídlo a psaní o něm. Zapálená kuchařka totiž není jen jedna kniha, ale rovnou série útlých knížek, které jsou tematicky rozdělené. Recepty jsou vymyšlené, ne nasbírané a mají tu největší zkoušku ohněm, tedy jsou testované na chlapovi. Série se dokonce pyšní několika vyznamenáními, i mezinárodními. A nakonec má chytře vymyšlenou kroužkovou vazbu, a tak se vám při vaření stále nezavírá (geniální!).
Nakonec pár vybraných receptů:
Dušené kančí s bramborovou kaší a zeleninou od Martina Škody
http://www.martinskoda.com/dusene-srnci-s-kasi.html
Nejlepší palačinky od Hanky Michopulu
http://www.michopulu.cz/cz/video/6-palainky
Inspiraci máte, tak teď se jen pustit do tvoření. U jídla je asi nejdůležitější - i když to zní jako (a vlastně to je) klišé - příprava s láskou. Protože když vaříte proto, že musíte někoho nakrmit, tak to nikdy nedopadne úplně dobře. Když si vaření užijete jako koníček, jako krásnou věc, která má užitek, jídlo bude jako michelinská delikatesa. Bon appétit.
Eva Soukeníková
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Komentáře
4. 2. 2013 17:38
29. 1. 2013 16:16