Jak vybrat kráječ potravin: Důležitější než výkon jsou jiné parametry. Na co si dát pozor a kolik vás to bude stát?
11. 3. 2022 Domácnost
Kráječ na potraviny se vám může na první pohled zdát jako zbytečnost. Ovšem až do té chvíle, než si ho párkrát vyzkoušíte. Už vás nezaskočí krájení příliš měkkých rohlíků nebo chleba a šunku či salám si nakrájíte na tak tenké plátky, jak zrovna potřebujete. A všechno to půjde snadno a hotové to bude během chvilky.
Když stačí jen zatočit klikou
V obchodech se můžete setkat se dvěma druhy kráječů na potraviny, které jsou určené do domácností. Prvním typem jsou kráječe mechanické. Jak už název napovídá, k jejich pohonu nepotřebujete elektrickou energii, takže hlavní výhodou je, že je nemusíte umísťovat blízko zásuvky. Přístroj poháníte otáčením klikou a pomocí ostrého kotouče tak nakrájíte, co potřebujete. Tento typ je levnější než kráječ elektrický, ale na druhou stranu, práce s ním je pěkná otrava. Alespoň v případě, pokud krájíte větší množství potravin než jeden dva krajíce chleba denně.
Mohlo by vás zajímat
S elektrickým kráječem máte hned hotovo
Elektrický kráječ potřebuje ke svému fungování připojení k elektrické síti, takže pro něj musíte najít na kuchyňské lince vhodné místo. To je však kromě vyšší ceny jediné omezení, které se vám však tento přístroj bohatě vynahradí. Potraviny na něm nakrájíte rychle a bez námahy. S tím navíc souvisí ještě jedna důležitá věc. Už nebude nutné je kupovat předem nakrájené v zatavených obalech, takže omezíte množství odpadu a zároveň budete šetřit životní prostředí. A právě na parametry elektrického kráječe, které je dobré při výběru sledovat, se zaměříme v tomto článku.
Plast barevně sladíte s linkou
Kráječe potravin určené k používání v domácnostech mají nejčastěji plastové součásti, které jsou doplněné krájecím kotoučem z nerezové oceli. Výhodou plastu je, že je dodáván v širokém barevném spektru, takže si bez problémů vyberete kráječ, který se hodí právě do vaší kuchyně zařízené v jakémkoliv stylu, například ve skandinávském. K dostání jsou i kráječe vyrobené z nerezu. Jejich výhodou je delší životnost, avšak bývají většinou dost drahé, a navíc na nerezu vidíte každý otisk prstu. Tím pádem vám hrozí, že budete kráječ v jednom kuse leštit.
Bez ostrého kotouče se neobejdete
Nejdůležitější součástí kráječe je dostatečně ostrý krájecí kotouč, který s přehledem nahradí sebeostřejší nůž. Za kvalitu ostří většina výrobců ručí s tím, že kotouč není nutné brousit. Pokud se však přesto rozhodnete nechat po nějaké době kotouč nabrousit, je nejlepší ho odnést do brusičství. Zajímavostí však je, že některé kráječe jsou vybavené dvěma vyměnitelnými kotouči. Jeden, jemnější, je určený na krájení pečiva, zatímco ten s většími zuby pak na uzeniny nebo sýr.
Na výkonu v tomto případě moc nezáleží
Jako každý elektrický spotřebič, také kráječ potravin má určitý výkon. Ten se většinou pohybuje od 100 do 400 Wattů. Doma si však vystačíte s průměrným výkonem kolem 200 Wattů. S ním bez problémů nakrájíte pečivo, uzeniny i sýry a zeleninu. Horší to už bude s krájením zmrzlých potravin. Tam už je lepší vsadit na vyšší výkon v rozmezí 300 až 400 Wattů.
Funkcemi vás kráječ neohromí, ale potěší
Kráječ potravin narozdíl třeba od myček a chladniček není žádná posila do chytré domácnosti. Je to jednoduchý přístroj, který vám prostě dokáže zpříjemnit přípravu některých jídel včetně studených mís, chlebíčků apod. Vybavený je většinou několika základními funkcemi, které potěší.
- Regulace tloušťky plátku: u každého kráječe můžete zvolit, jak silný plátek chcete ukrojit. Proto se nejedná pouze o kráječ na chléb, jak se často uvádí, ale opravdu na něm dají krájet i další potraviny, jako jsou pečivo, uzeniny, sýry, ovoce a zelenina. Šířku řezu můžete většinou zvolit od 1 do 30 milimetrů.
- Regulace otáček: pomocí této funkce může plynule měnit rychlost otáček v závislosti na druhu krájené potraviny.
- Bezpečnostní pojistka: důležité vybavení, které je naštěstí už samozřejmostí. Díky němu se nemůže stát, že spustíte kráječ náhodným dotykem.
Mohlo by vás zajímat
Připravte si alespoň tisícovku
Nákup kráječe potravin nepatří mezi žádné výrazné investice. Pořídíte ho klidně i za pět šest stovek. Ovšem jako vždycky i tohle má své ale. Pokud budete krájet jen chleba a pečivo, zřejmě budete na vrcholu spokojenosti. Jestli ale máte v plánu kráječ používat aktivněji, tak si radši připlaťte. Za 1500 až 2000 korun pořídíte kousek, který s vámi ledacos přežije. K dostání jsou samozřejmě i kráječe dražší, které stojí více než 10 000 korun. Ty zaujmou nejen svými funkcemi, ale i tichým chodem a vylepšeným designem, takže se stanou doslova ozdobou vaší kuchyně. A co se týká dovedností, disponují skvělou stabilitou, výklopnou krájecí deskou nebo spínačem umístěným přímo na držáku potravin.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
9 nejzajímavějších způsobů, jak využít igelitové sáčky: Hodí se při obalování, zdobení i pro přípravu „sáčkové omelety“
Fígle, jak vzkřísit zvadlou zeleninu: Pomůže voda s citronem, ocet nebo brambora!
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
10 nápadů na skromné, ale skvělé večeře z těstovin: Zvládnete je připravit do 30 minut!